daniela hovorková
StoryEditor

Slané koláče sú teraz in! Urobte si syrovo-brokolicový

07.12.2017, 09:12
Recepty a tipy
Brokolica je považované za jednu z najzdravších zelenín, dá sa kúpiť v kedykoľvek, je lacná, nevyžaduje komplikovanú prípravu a je raz-dva hotová.

Keďže samotná je chuťovo málo výrazná, nachádza uplatnenie v celej škále svetových kuchýň. Môžete ju použiť v rámci stredomorskej kuchyne, aj v korenistej ázijskej kuchyni. Dá sa dusiť, zapekať na rôzne spôsoby, pridáva sa do studených cestovinových šalátov či zeleninových polievok. Výborná je aj v kombinácii so syrom, pripravená na spôsob slaného koláča. Stačí jedna hlávka brokolice, syr, smotana a lístkové cesto a večera pre celú rodinu je na svete. Nič nepokazíte, ak do plnky zamiešate nakrájanú šunku. Koláč je rovnako dobrý aj studený. Urobte si k nemu avokádový, listový alebo akýkoľvek iný šalát a máte chutný ľahký obed.

brokolicový koláč daniela hovorková

Brokolicovo-syrový koláč

 Suroviny:

1 ks lístkového cesta

250 ml šľahačkovej smotany

100 ml mlieka

500 g brokolice

200 g syru gouda (resp. ementál)

1 ks červenej papriky (najmä kvôli farebnému kontrastu)

3 ks vajíčka

1 menšia cibuľa

1 PL masla

1 ČL dijonskej horčice

1 ČL tymianu (sušeného)

Soľ, mleté čierne korenie

 Postup:

Brokolicu rozdelíme na malé ružičky. Hlúbik ošúpeme a na nakrájame na malé kocky. Na masle opražíme nakrájanú cibuľku, pridáme brokolicu, soľ, korenie, tymian a krátko 1-2 minúty orestujeme. Necháme vychladnúť. Vajíčka rozmiešame v smotane a mlieku s lyžičkou horčice. Brokolicu a na kocky nakrájanú papriku zalejeme pripravenou omáčkou. Pridáme nastrúhaný syr. Z lístkového cesta vykrojíme kruh vo veľkosti tortovej formy. Zvyšnú časť cesta nakrájané na širšie pruhy a obložíme nimi okraje formy. Do takto pripravenej formy vylejeme brokolicovo-syrovú náplň. Presahujúce kúsky cesta priečne nerežeme na cca 2 cm prúžky a opatrne ich ohneme na plnku. Pečiem v trúbe vyhriatej na 180 °C cca 45 minút, kým povrch koláča nezíska zlatú farbu.

brokolica daniela hovorková

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:41