Keďže samotná je chuťovo málo výrazná, nachádza uplatnenie v celej škále svetových kuchýň. Môžete ju použiť v rámci stredomorskej kuchyne, aj v korenistej ázijskej kuchyni. Dá sa dusiť, zapekať na rôzne spôsoby, pridáva sa do studených cestovinových šalátov či zeleninových polievok. Výborná je aj v kombinácii so syrom, pripravená na spôsob slaného koláča. Stačí jedna hlávka brokolice, syr, smotana a lístkové cesto a večera pre celú rodinu je na svete. Nič nepokazíte, ak do plnky zamiešate nakrájanú šunku. Koláč je rovnako dobrý aj studený. Urobte si k nemu avokádový, listový alebo akýkoľvek iný šalát a máte chutný ľahký obed.
Brokolicovo-syrový koláč
Suroviny:
1 ks lístkového cesta
250 ml šľahačkovej smotany
100 ml mlieka
500 g brokolice
200 g syru gouda (resp. ementál)
1 ks červenej papriky (najmä kvôli farebnému kontrastu)
3 ks vajíčka
1 menšia cibuľa
1 PL masla
1 ČL dijonskej horčice
1 ČL tymianu (sušeného)
Soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Brokolicu rozdelíme na malé ružičky. Hlúbik ošúpeme a na nakrájame na malé kocky. Na masle opražíme nakrájanú cibuľku, pridáme brokolicu, soľ, korenie, tymian a krátko 1-2 minúty orestujeme. Necháme vychladnúť. Vajíčka rozmiešame v smotane a mlieku s lyžičkou horčice. Brokolicu a na kocky nakrájanú papriku zalejeme pripravenou omáčkou. Pridáme nastrúhaný syr. Z lístkového cesta vykrojíme kruh vo veľkosti tortovej formy. Zvyšnú časť cesta nakrájané na širšie pruhy a obložíme nimi okraje formy. Do takto pripravenej formy vylejeme brokolicovo-syrovú náplň. Presahujúce kúsky cesta priečne nerežeme na cca 2 cm prúžky a opatrne ich ohneme na plnku. Pečiem v trúbe vyhriatej na 180 °C cca 45 minút, kým povrch koláča nezíska zlatú farbu.