Purpurové rizoto
Suroviny (4 porcie):
400 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)
1 väčšia červená repa
1 PL masla
1 PL olivového oleja
1 menšia červená cibuľa
100 ml červeného vína
0,5 - l l zeleninového vývaru
50 g parmezánu
2 strúčiky cesnaku
soľ, korenie, tymian
Postup:
Cibuľu a cesnak na jemno nakrájame a zľahka speníme na rozpálenom oleji. Pridáme na hrubo nastrúhanú repu a krátko orestujeme. Zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, začneme postupne prilievať horúci vývar. Zmes osolíme, ochutíme mletým korením a tymianom a pomaly za stáleho miešania varíme až kým rizoto nezíska krémovú konzistenciu. Hustotu regulujeme postupným prilievaním vývaru. Pred dovarením pridáme maslo a miešame až kým sa neroztopí. Sporák vypneme a na záver pridáme parmezán a premiešame. Pred podávaní ochutnáme a v prípade potreby doladíme soľou a korením.
Šalát z pečenej repy s feta syrom a vlašskými orechmi
Suroviny (2-3 porcie):
3 stredne veľké červené repy
2 PL olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
soľ, korenie, kmín
150 g syra feta
hrsť vlašských orechov
červený vínny ocot
Postup:
Repu ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do pekáča/zapekacej nádoby, pridáme ošúpaný na polky prekrojený cesnak, osolíme a dochutíme mletým korením a kmínom. Pokvapkáme olejom, premiešame a rozvrstvíme. Pečiem v trúbe na 200 °C cca 50 minút. Počas pečenia občas repu premiešame, aby sa rovnomerne upiekla. Upečenú repu preložíme na tanier, pokvapkáme octom, pridáme rozdrobený syr feta a na hrubo nasekané vlašské orechy.
Vegetariánsky boršč
Suroviny:
2 stredne veľké červené repy
½ hlávky menšej červenej kapusty
1 cibuľa
2 PL paradajkového pretlaku
2 väčšie mrkvy
½ zeleru
1 petržlen
petržlenová vňať
3 strúčky cesnaku
4 bobkové listy
5-6 ks čierneho korenia
1 PL rastlinného oleja
1 ČL mletej papriky
soľ, kmín, ocot
kyslá smotana
vlažná voda
Postup:
Pripravíme si väčší hrniec. Cibuľu nakrájame na jemno a restujeme na oleji do sklovita. Pridáme mletú papriku, premiešame (nepražíme dlho le
lebo zhorkne), na prúžky nakrájanú kapustu a na kocky nakrájanú ostatnú zeleninu, osolíme a restujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak, celé strúčky cesnaku, bobkový list, korenie, kmín a petržlenovú vňať v celku, zalejeme vodou a necháme variť. Hotovú polievku dochutíme, soľou, korením a trochou octa. Pred podávaním vyberiem vňať. Servírujem s kopčekom kyslej smotany. Boršč, podobne ako kapustnica, najlepšie chutí na druhý deň ...
Cviklový krém s mrkvou a stonkovým zelerom
Suroviny:
1 l zeleninového vývaru
400 g červenej repy
100 g mrkvy
100 g stonkového zeleru
2 PL olivového oleja
1 PL masla
4 ml červeného vinného octu
soľ, chilli, tymian
kyslá smotana
Postup:
Červenú repu a mrkvu ošúpeme a spolu so zelerom nakrájame na stredne veľké kocky. Vložíme do pekáča, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme tymián, soľ, chilli a pečieme na 200 °C domäkka. Hotovú zeleninu rozmixujeme a konzistenciu upravíme pridaním zeleninového vývaru. Necháme prevrieť a na zjemnenie pridáme maslo. Na záver dochutíme soľou, korením, a vínnym octom. Pri podávaní doplníme kyslou smotanou a kvapkami olivového oleja.
Nátierka z pečenej repy a cíceru
Suroviny:
1 plechovka sterilizovaného cíceru
2 malé červené repy
1/2 ČL mletého rímskeho kmínu
1 PL sezamovej pasty tahini
2 strúčky cesnaku
50 ml olivového oleja
1 citrón
soľ, mleté korenie
Postup:
Celú neolúpanú repu pokropíme vodou a pečieme v trúbe vyhriatej na 200 °C domäkka. Či je hotová zistíme tak, že do nej pichneme vidličkou. Repu necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cícer prepláchneme vodou a dáme do mixéra spolu s repou. Pridáme kmím, tahini, soľ, korenie, cesnak, olej a mixujeme. Hustotu nátierky redukujeme pridaním vody. Na záver, podľa chuti, pridáme soľ, korenie a po troche citrónovú šťavu.