pinterest
StoryEditor

5 receptov z cvikly, na ktoré sa namotáte

22.01.2019, 08:00
Recepty a tipy
Aby ste si červenú repu obľúbili, musíte sa k nej zväčša prejesť. Mnohým totiž prekáža jej zemitá chuť. Tá sa ale tepelnou úpravou stráca. Originálna chuť a atraktívna farba robia z červenej repy vhodný materiál na kuchynské experimenty. Napriek tomu, najlepšie jej pristane jednoduchosť a moderná klasika. Nechajte sa inšpirovať tradičnými receptami v netradičných úpravách.

rizoto pinterest

Purpurové rizoto

Suroviny (4 porcie):

400 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)

1 väčšia červená repa

1 PL masla

1 PL olivového oleja

1 menšia červená cibuľa

100 ml červeného vína

0,5 - l l zeleninového vývaru

50 g parmezánu

2 strúčiky cesnaku

soľ, korenie, tymian

Postup:

Cibuľu a cesnak na jemno nakrájame a zľahka speníme na rozpálenom oleji. Pridáme na hrubo nastrúhanú repu a krátko orestujeme. Zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, začneme postupne prilievať horúci vývar. Zmes osolíme, ochutíme mletým korením a tymianom a pomaly za stáleho miešania varíme až kým rizoto nezíska krémovú konzistenciu. Hustotu regulujeme postupným prilievaním vývaru. Pred dovarením pridáme maslo a miešame až kým sa neroztopí. Sporák vypneme a na záver pridáme parmezán a premiešame. Pred podávaní ochutnáme a v prípade potreby doladíme soľou a korením.

  cviklovy salat pinterest

Šalát z pečenej repy s feta syrom a vlašskými orechmi

 Suroviny (2-3 porcie):

3 stredne veľké červené repy

2 PL olivového oleja

3 strúčiky cesnaku

soľ, korenie, kmín

150 g syra feta

hrsť vlašských orechov

červený vínny ocot

 Postup:

Repu ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do pekáča/zapekacej nádoby, pridáme ošúpaný na polky prekrojený cesnak, osolíme a dochutíme mletým korením a kmínom. Pokvapkáme olejom, premiešame a rozvrstvíme. Pečiem v trúbe na 200 °C cca 50 minút. Počas pečenia občas repu premiešame, aby sa rovnomerne upiekla. Upečenú repu preložíme na tanier, pokvapkáme octom, pridáme rozdrobený syr feta a na hrubo nasekané vlašské orechy.

  boršč pinterest

Vegetariánsky boršč

 Suroviny:

2 stredne veľké červené repy

½ hlávky menšej červenej kapusty

1 cibuľa

2 PL paradajkového pretlaku

2 väčšie mrkvy

½ zeleru

1 petržlen

petržlenová vňať

3 strúčky cesnaku

4 bobkové listy

5-6 ks čierneho korenia

1 PL rastlinného oleja

1 ČL mletej papriky

soľ, kmín, ocot

kyslá smotana

vlažná voda

 Postup:

Pripravíme si väčší hrniec. Cibuľu nakrájame na jemno a restujeme na oleji do sklovita. Pridáme mletú papriku, premiešame (nepražíme dlho le

lebo zhorkne), na prúžky nakrájanú kapustu a na kocky nakrájanú ostatnú zeleninu, osolíme a restujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak, celé strúčky cesnaku, bobkový list, korenie, kmín a petržlenovú vňať v celku, zalejeme vodou a necháme variť. Hotovú polievku dochutíme, soľou, korením a trochou octa. Pred podávaním vyberiem vňať. Servírujem s kopčekom kyslej smotany. Boršč, podobne ako kapustnica, najlepšie chutí na druhý deň ...

  cviklova polievka pinterest

Cviklový krém s mrkvou a stonkovým zelerom

 Suroviny:

1 l zeleninového vývaru

400 g červenej repy

100 g mrkvy

100 g stonkového zeleru

2 PL olivového oleja

1 PL masla

4 ml červeného vinného octu

soľ, chilli, tymian

kyslá smotana

 Postup:

Červenú repu a mrkvu ošúpeme a spolu so zelerom nakrájame na stredne veľké kocky. Vložíme do pekáča, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme tymián, soľ, chilli a pečieme na 200 °C domäkka. Hotovú zeleninu rozmixujeme a konzistenciu upravíme pridaním zeleninového vývaru. Necháme prevrieť a na zjemnenie pridáme maslo. Na záver dochutíme soľou, korením, a vínnym octom. Pri podávaní doplníme kyslou smotanou a kvapkami olivového oleja.

  hummus z cvikly pinterest

​ Nátierka z pečenej repy a cíceru

 Suroviny:

1 plechovka sterilizovaného cíceru

2 malé červené repy

1/2 ČL mletého rímskeho kmínu

1 PL sezamovej pasty tahini

2 strúčky cesnaku

50 ml olivového oleja

1 citrón

soľ, mleté korenie

 Postup:

Celú neolúpanú repu pokropíme vodou a pečieme v trúbe vyhriatej na 200 °C domäkka. Či je hotová zistíme tak, že do nej pichneme vidličkou. Repu necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cícer prepláchneme vodou a dáme do mixéra spolu s repou. Pridáme kmím, tahini, soľ, korenie, cesnak, olej a mixujeme. Hustotu nátierky redukujeme pridaním vody. Na záver, podľa chuti, pridáme soľ, korenie a po troche citrónovú šťavu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 22:56