Môj tip: Viete ako zistíte, či je tekvica „mladá“ a čerstvá a teda najchutnejšia? Zatlačte do nej nechtom. Ak sa do šupy ľahko zaborí, našli ste ten správny kus.
Tekvicová polievka s kokosovým mliekom
Suroviny:
1 väčšia hokkaido tekvica
2 mrkvy
1 menšia cibuľa
2 strúčky cesnaku
200 ml kokosového mlieka
100 g masla
2 ČL mletej kurkumy
soľ
chilli
citrónová šťava
Postup
Tekvicu ošúpeme, odstránime z nej jadierka a pokrájame na kocky. Na masle opražíme na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme na kusy nakrájanú tekvicu a mrkvu, soľ, kurkumu, chilli a zalejeme vodou. Len toľko, aby pokryla tekvicu. Občas polievku skontrolujte, ak treba, vodu dolejeme. Uvaríme do mäkka. Hotovú tekvicu rozmixujeme. Zalejeme kokosovým mliekom a necháme prejsť varom. Na záver podľa chuti dosolíme a pridáme citrónovú šťavu, ktorá sladkastú chuť polievky zharmonizuje. Servírujeme s trochou kokosového mlieka.
Bravčová panenka s tymianom a tekvicovým pyré
Suroviny:
400 g bravčovej panenky
2 strúčky cesnaku
1 PL plnotučnej horčice
2 PL olivového oleja
soľ
zelené mleté korenie
3 vetvičky tymianu
Pyré
400 g tekvice
3 zemiaky
1 cibuľa
2 vetvičky tymianu
2 PL masla
soľ
korenie
100 g smotany na šľahanie
Postup:
Panenka
Mäso necháme v celku. Potrieme zmesou cesnaku, horčice, soli, korenia a olivového oleja a necháme minimálne 30 min. odstáť v chladničke. Potom panenku sprudka opečieme na oleji. Preložíme do zapekacej misy a pečiem v trúbe predhriatej na 180 stupňov cca 10 minút. Potom mäso obrátime, pridáme tymian, podlejeme trochou vody, resp. vývaru, prikryjeme a pečieme ďalších cca 20 min. Po dopečení vyberieme z trúby, necháme aspoň 2 nim. postáť a až potom nakrájame
Pečená tekvica so šalviou a kozím syrom
Suroviny:
1 menšia hokkaido tekvica
5 strúčkov cesnaku
5-8 lístkov šalvie
2 PL olivového oleja
1 PL trstinového cukru
1 dl bieleho vína
kozí syr
soľ
čierne korenie
rukola/zmes listových šalátov
sezamové semienka
Postup:
Tekvicu dôkladne umyjeme. Vydlabeme z nej semienka a aj so šupou nakrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm. Poukladáme ju na plech alebo do zapekacej nádoby. Pokvapkáme olejom, posypeme cukrom, pridáme soľ, korenie, celé ošúpané strúčky cesnaku, celé lístky šalvie a zalejeme vínom. Premiešame, prikryjeme alobalom a pečieme na 170 stupňov 15-20 minút. Pred dopečením odstránime alobal, aby sa tekvica zapiekla. Na tanier dáme za hrsť rukoly alebo listových šalátov. Poukladáme pečenú tekvicu, kúsky mäkkého kozieho syra a vrch ozdobíme sezamom.