Shutterstock
StoryEditor

Ako cvičiť v lete počas veľkých horúčav?

27.07.2022, 00:00
PR Články

Radi počas roka pravidelne športujete? Baví vás to a robí vám to radosť? Možno budete nepríjemne prekvapení, keď zistíte, že v lete ide cvičenie skutočne ťažko. Najmä počas týždňov, kedy teplota na teplomere ukazuje viac ako tridsať stupňov. V týchto dňoch skutočne nemusíte ísť von behať alebo športovať. Dá sa cvičiť aj inak. Ako?

Počas veľkých horúčav vám nikto nemá za zlé, že sa vám nechce ísť cvičiť. Nielen, že počas tepla sa cítime viac vyčerpaní, zároveň to nie je vždy najbezpečnejšie. Cvičiť vonku počas dňa môže byť až zdraviu škodlivé. Ako sa o seba môžete starať aj počas leta a letných horúčav?

 

1. Plávanie je skvelá voľba

Ak sa chystáte na dovolenku k moru, využite vodu na skutočné plávanie, nie len vznášanie sa na vlnách. Ak chcete zostať v kondícii a stále na sebe pracovať, využite ranné alebo večerné hodiny, kedy je hladina pokojnejšia, a skúste si pár dĺžok zaplávať. Budete sa cítiť dobre a sviežo. V prípade, že pri mori nie ste, môžete využiť miestne kúpaliská, plavárne alebo prírodné vody, kde je povolené kúpanie.

Ak chcete podporiť svoju snahu o spálenie väčšieho množstva kalórií, môžete si pred samotným plávaním dať účinný spaľovač tukov, ktorý vám síce nepomôže schudnúť, môže však zrýchliť váš metabolizmus, a vy tak spálite viac kalórií.

 

2. Ranná jóga ako balzam na dušu

Kým ešte vonku nie je príliš teplo, môžete svoj deň začať napríklad desaťminútovou jógou. Nejde o rýchle cvičenie, preto sa príliš nezapotíte. Zároveň spálite niekoľko desiatok kalórií a začnete svoj deň aktívne. Jóga je ako stvorená na letné obdobie, pretože ju môžete cvičiť dnu aj vonku. Ranný príjemný vzduch vám spraví dobrú náladu na celý deň. Oblečte si obľúbené kraťasy alebo tepláky a vybehnite na rannú hodinu jógy.

 

3.Prechádza stačí

Vo veľkých horúčavách od vás nikto neočakáva, že si pôjdete zabehať niekoľko kilometrov. Ak chcete mať predsa aspoň nejaký pohyb, vyberte sa večer po západe slnka na prechádzku. Môžete so sebou zobrať priateľov, rodinu alebo svojho domáceho miláčika. Chôdza je pre naše telo veľmi prospešná. Nezabudnite si však so sebou vziať fľašu vodu. Ak stále vonku svieti slnko, základom je pokrývka hlavy a krém s SPF faktorom.

 

4.Workout vo vnútri

Chýba vám klasické cvičenie s vlastnou váhou alebo s činkami? Nájdite si fitness centrum, kde majú klimatizáciu. Pozor, silne zapnutá klíma nie je dobrá pre naše zdravie. Pri miernej klíme si však dokážeme zacvičiť presne tak, ako vždy. Ak sa snažíte zapracovať na svalovej hmote, nezabudnite si po cvičení dať aj kvalitný proteín, ktorý poskytne vášmu telo dostatok látok na regeneráciu. Pre rozličné druhy proteínov sa môžete rozhodnúť v závislosti od vašich preferencií, intolerancií a nastavených cieľov.

image
Shutterstock

Cvičiť sa dá aj počas leta. Všímajte si, čo vám hovorí vaše telo, nepreťažujte sa. Užívajte si slnečné počasie, pretože v zime vám bude opäť chýbať. Ak chcete svoje úsilie ešte viac podporiť a dodať telu potrebnú dávku prospešných látok (proteíny, vitamíny, minerály a aminokyseliny), siahnuť môžete po kvalitných doplnkoch stravy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 03:22