shutterstock.com
StoryEditor

Rýchlokurz výchovy: Tieto veci si deti najviac zapamätajú

04.10.2020, 19:00
Mama a rodina
Deti sa rodia s fantastickou schopnosťou zapamätať si všetko, čo sa deje okolo nich.

V pamäti im ostane množstvo chvíľ, vecí a zážitkov. Je jedno, či príjemných alebo naopak menej príjemných. Záleží len od rodičov, na čo budú spomínať, aké názory o láske si vytvoria, ako sa vyformuje ich osobnosť a vybudujú si sebaúctu.

5 vecí, ktoré si deti zapamätajú:

1. Pocit bezpečia

Každé dieťa by malo mať pocit ochrany a bezpečia. Priam po tom túžia. Budú si pamätať chvíle, keď ste naháňali monštrá spod ich postele a oni sa báli zaspať. Alebo keď ste im dovolili vliezť do vašej postele a držali ich za ruku, keď vonku zúrila búrka. Je normálne, keď vás zastihnú v zlej nálade, no snažte sa, aby boli vaše deti za každých okolností v bezpečí, keď sú s vami.

2. Pozornosť

Pre vaše ratolesti je veľmi dôležitá pozornosť. Prichádzajú chvíle, keď máte toho už plné zuby, pretože raz chcú od vás, aby ste s nimi absolvovali čajový večierok, inokedy zahrali naháňačku. Nemáte na to čas, lebo máte svoje povinnosti? Úprimne, deťom je to jedno, jednoducho chcú, aby ste im vždy venovali plnú pozornosť. Ide o akési meradlo vašej lásky. Všetko si zapamätajú. Budú spomínať na to, keď ste nechali prácu a radšej strávili čas s nimi. Nájdite si na svoje deti čas, rastú ako z vody a jedného dňa sa nenazdáte, a odídu do svojho vlastného hniezdočka. Potom ostanú len spomienky na spoločne strávené okamihy.

3. Vzťah k svojej polovičke

Deti si vytvárajú svoje názory o láske z veľkej časti tým, že sledujú, aký vzťah máte k partnerovi či manželovi. K svojim polovičkám sa potom správajú tak, ako to videli doma. Sú to veľkí pozorovatelia. Majte také manželstvo, aby si dieťa raz uvedomilo, že je to niečo, čo by raz chcelo mať. Nie je pre neho nič lepšie, než vidieť milujúceho otca a mamu.

4. Uznanie a kritika

Srdce dieťaťa je ako mokrý cement. To, čo vytvoríte v mladosti, časom stvrdne. Nakoniec sa stane výsledkom vašich činov, uznania a kritiky. Dávajte si pozor, čo poviete svojim deťom. Ide o obdobie, kedy sa formuje ich osobnosť a svoju hodnotu a sebaúctu si vybudujú práve podľa slov, ktoré ste im povedali. Môžete byť kritickí. No aj kritika sa dá vyjadriť efektívne.

5. Rodinné tradície

Deti milujú spontánnosť, no tiež potrebujú v živote zaužívanosť. Budú si pamätať chvíle s rodinou, či už ide o spoločné večere, nedeľné filmové maratóny alebo iné tradície či malé rodinné rituálny. Spomienky v nich navždy ostanú. Vytvorte také tradície, ktoré by v budúcnosti chceli zaviesť vo vlastnej rodine.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:54