dreamstime
StoryEditor

Aký bude mať na vašu psychiku dopad, keď sa prestanete líčiť? Odpovede prečo ísť do toho!

24.10.2024, 13:04
Krása a móda

Nosenie make-upu je osobnou voľbou každej ženy, no v posledných rokoch sa objavuje viac diskusií o dôvodoch, prečo by ženy nemali byť tlačené do jeho používania. Pre niektoré ženy je make-up prostriedkom na vyjadrenie seba, no pre iné môže byť vnímaný ako tlak vyplývajúci zo spoločenských noriem. Tu je niekoľko dôvodov, prečo niektoré ženy volia život bez make-upu a prečo by sa mohol zvážiť tento prístup.

Zrejme najznámejšia priekopníčka tohto životného štýlu je Pamela Anderson (57). Vyzývavá blondínka, ktorú sme nonstop videli na fotografiách či pred kamerou s tonami make-upu a tieňov na očiach chodí dnes hrdo do spoločnosti nenalíčená. V mnohých rozhovoroch sa vyjadrila, že tento krok má neuveriteľné pozitívny dopad na jej psychiku a odmieta už chodiť ako samá dokonalosť: „Keď som si dala dole masku, otvoril sa mi celý svet.“ V momente ako sa prvýkrát ukázala na spoločenskej udalosti bez šminiek spustila sa na ňu vlna kritiky. Ako si to dovoľuje vyviesť takéto faux-pas alebo či je chorá. Lenže kopa žien si rýchlo uvedomilo čo chce Pam odkázať a tlieskali jej. Mnohé si zobrali od nej príklad a vrhli sa plávať proti prúdu. Stále sú však tieto ženy v menšine. V kozmetickom biznise sa točia ťažké milióny, preto by sa zrejme nie jedna firma potešila, ak by influencerky a celebrity húfne začali odmietať make-upy, púdre, tiene, linky, trblietky, rúže, podkladová báza, odličovače a ešte mnoho ďalších produktov, ktoré obsahuje naša kozmetická taštička. Tak skoro sa to veru nestane, keďže im megalomanské spoločnosti za promovanie produktov platia nie malé peniaze. 

Sebaprijatie a prirodzená krása

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ženy zvažujú nenosenie make-upu, je podpora sebaprijatia. Spoločnosť často stanovuje prísne štandardy krásy, ktoré môžu vytvárať pocit, že bez make-upu nie sme dostatočne atraktívne. Odstúpenie od make-upu môže ženám pomôcť získať sebadôveru a cítiť sa pohodlne vo svojej prirodzenej koži. Podporuje to myšlienku, že krása nie je definovaná len tým, ako vyzeráme, ale aj tým, ako sa cítime a čo reprezentujeme.

ANKETA
Boli by ste schopná prestať sa maľovať?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. október 2024 14:04