Vitamín K vplýva na krásu, ale aj zdravie vašej pleti.dreamstime
StoryEditor

Vitamín K ako krása? Toto spraví s vašou pleťou

09.07.2024, 08:00
Krása a móda

Nedostatok niektorých vitamínov sa veľmi rýchlo odrazí na kvalite a kráse vašej pleti. V súvislosti so zdravou pokožkou sa veľmi často skloňuje najmä vitamín C, ktorému sa pripisuje množstvo pozitívnych účinkov. No vôbec za ním nezaostáva ani vitamín K. Ak ho budete v strave, alebo prostredníctvom doplnkov výživy pravidelne prijímať, uvidíte pozitívne zmeny.

Vitamín K priamo vplýva nie len na vašu krásu, ale zdravie.

Pre zdravie

Vitamín K je podobne ako déčko rozpustný v tukoch. Je dôležité myslieť na to pri jeho konzumácii, aby ste z neho vyťažili maximum. Vitamín K má dve formy, vitamín K1 a K2. Kým K1 sa nachádza predovšetkým v listovej zelenine ako šaláty, čerstvý špenát či rôzne druhy kapusty, K2 môžete nájsť v živočíšnych či fermentovaných potravinách. Vitamín K priamo vplýva na kvalitu zubov a kostí, pretože reguluje množstvo vápnika v tele. Rovnako dôležitý je aj pri zrážanlivosti krvi. Dávky vitamínu K by ste mali zvýšiť aj v prípade, že máte na tele nejaké rany, pretože podporuje rýchlejšiu regeneráciu a hojenie. Okrem toho má aj protizápalové účinky.

image

Šalátové listy obsahujú vitamín K1.

dreamstime

Elixír mladosti?

Doteraz sa výnimočné vlastnosti pripisovali v súvislosti s pleťou hlavne vitamínom C a E. V kozmetických produktoch však oveľa častejšie nachádzame aj vitamín K. Ten vraj priamo pôsobí na tvorbu kolagénu v pleti, čím zvyšuje jej elasticitu. V boji proti prvým vráskam a starnutiu pleti je to tým pádom pomocník, ktorý si rozhodne zaslúži pozornosť. Vitamín K si poradí s modrinami, kruhmi pod očami, ale aj výraznými kŕčovými žilami. Má antioxidačné účinky, vďaka čomu pleť chráni pred voľnými radikálmi, čo sa tiež odrazí na jej vzhľade. Dávky vitamínu K by ste mali zvýšiť aj v prípade, že vás trápi akné. Vďaka už spomenutým protizápalovým účinkom si hravo poradí aj s takýmito nedokonalosťami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. október 2024 23:37