Biele hrčky nevytláčajte. Pomôže vám niečo úplne iné.dreamstime
StoryEditor

Vyzerajú ako vyrážky, no zbaviť sa ich je ťažké: S bielymi hrčkami sa vysporiadate takto

28.02.2023, 17:00
Krása a móda

Malé, biele, vyvýšené hrbolčeky sa zvyčajne objavujú okolo očí, líc alebo čela. Máte ich aj vy, no nie a nie sa ich zbaviť? Môže za to aj fakt, že síce vyzerajú ako vyrážky, ale skutočnosti ide o tuhú a tvrdú zmes, ktorej vytláčanie nepomôže. Pozrite sa, aké sú príčiny ich vzniku a možné riešenia.

Objavila sa vám na tvári drobná biela vyrážka, ktorá pripomína perličku? Je to mília. Nebojte sa, je neškodná, nezapáli sa a ani nenarastie do veľkých rozmerov. Väčšinou sa tvorí na miestach, kde máte pokožku najjemnejšiu. Síce sa najčastejšie objavuje u novorodencov, môže sa vyskytnúť aj vplyvom hormonálnych zmien, ako je napríklad puberta, tehotenstvo či menopauza. Možno ste to nevedeli, no vzniku mílie môžete vopred predísť.  

Môže za to nedostatočná starostlivosť o pleť

Za vznik malého bieleho hrbolčeka môže predovšetkým nesprávna starostlivosť. To znamená, že ak si pleť nedostatočne čistíte, používate nevhodnú kozmetiku, spávate s mejkapom a natierate sa často mastnými krémami, nemôžete sa čudovať, že vás tento estetický problém trápi pravidelne. Na jeho výskyte sa však zvykne podieľať aj opaľovanie, používanie kortikoidných mastí, všemožné infekcie, dermatitída alebo procedúry, ako je napríklad hlboký chemický píling. Najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s míliami, je nechať ich odborne odstrániť dermatológom pomocou ihly či špeciálneho zariadenia. Zbaviť sa ich však môžete aj používaním exfoliantov či retinoidov, ktoré znížia ich výskyt. Ak už nechcete, aby sa v budúcnosti objavili na vašej tvári, mali by ste sa držať niekoľkých pravidiel.

image

Odstrániť ich môžete pomocou ihly alebo správnej kozmetiky.

dreamstime

Dajte míliam červenú

Bielych hrčiek sa môžete zbaviť aj tak, že si postihnutú oblasť budete pravidelne odlupovať jemným pílingom alebo na ňu prikladať teplý obklad. Pomôcť však môžu aj domáce masky z ovsených vločiek, citrónovej šťavy či medu, ktoré mílie doslova rozpustia. Predovšetkým, sa snažte používať opaľovací krém na dennej báze, bez ohľadu na počasie. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, horúcim kúpeľom, saunám, drsným mydlám a čistiacim prostriedkom. Pravidelne hydratujte pokožku a zaobstarajte si kozmetiku, ktorá neobsahuje vonné, dráždivé látky či alkohol.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:11