Starajte sa o svoje pery aj v zime.dreamstime
StoryEditor

Suché či popraskané pery v zime: Pomôže správna starostlivosť a tieto domáce balzamy

20.12.2022, 07:00
Krása a móda

Zima dokáže s vaším telom narobiť veľkú šarapatu, a to predovšetkým s vašou pokožkou. Práve z tohto dôvodu by ste sa o ňu v tomto období mali znamenite starať, obzvlášť v prípade citlivej kože na perách. Ak netúžite po popraskaných, vysušených a začervenaných perách, držte sa týchto zásad.

Chladné počasie so sebou prináša veľa dobrého, ale bohužiaľ aj zlého a nepríjemného. Nielenže vám je neustále zima, ste nachladnuté, bez nálady či unavené, ale veľa si toho odnesie aj vaša pokožka, konkrétne vaše pery. Prechod z vykúrených priestorov do zimy, štipľavý vietor a mráz sú faktory, ktoré môžu rýchlo spôsobiť na vašich perách hotovú katastrofu. Každá z vás už určite neraz spoznala, čo sú to suché, popraskané a šúpajúce sa pery. Dôvodom týchto problémov je však nedostatočná starostlivosť. Aby ste tomu dali rázny koniec, snažte sa držať týchto zásad, ktoré sú jednoduché a nič vás nestoja.

Zabudnite na rúže či farebné balzamy na pery

Čo najčastejšie robíte v zime so svojimi perami? Pravdepodobne si ich olizujete, aby ste ich zvlhčili. Mali by ste však vedieť, že práve táto nevedomá činnosť spôsobuje ich rýchle vysušovanie. Najskôr dochádza k vylučovaniu slín na povrch a napokon k poškodeniu pier. Snažte sa s tým radšej prestať. Ďalšou dôležitou zásadou pri starostlivosti o pery je používanie kvalitnej kozmetiky. Najlepšie bude, ak si zaobstaráte produkty bez parabénov a alkoholu. Zabudnúť by ste mali na matné a dlhotrvajúce rúže či farebné balzamy na pery. Kvalitný balzam si môžete kúpiť v obchode alebo vyrobiť samy doma. Ak by ste sa rozhodli pre druhú možnosť, pripravili sme si pre vás recepty na najlepšie ochranné a hydratačné balzamy, ktoré udržia vašu pokožku hladkú a vyživenú.

Vyrobte si domáci balzam na pery

Balzam na pery s včelím voskom

Budete potrebovať:

1 PL včelieho vosku

1 PL kokosového oleja

Trochu medu

Postup: Nad parou si rozpustite včelí vosk, ku ktorému napokon pridajte kokosový olej a med. Poriadne zamiešajte a odstavte z ohňa. Po vychladnutí preneste zmes do nádoby, napríklad zo starého balzamu na pery. Tento balzam je vynikajúci na suché a dehydrované pery.

image

Balzam zo včelieho vosku

dreamstime

Balzam na pery s limetkou

Budete potrebovať:

1 PL kokosového oleja

1 ČL kakaového masla

1 ČL mandľového oleja

1 ČL včelieho vosku

5-10 kvapiek limetkového esenciálneho oleja

Postup: Nad parou rozpustite kakaové maslo, kokosový olej, včelí vosk a mandľový olej. Miešajte, pokým sa jednotlivé zložky nespoja. Odstavte z ohňa a do zmesi pridajte esenciálny olej, poriadne premiešajte. Nalejte do balzamu na pery a nechajte vychladnúť. Limetka vám môže pomôcť so zápalom, začervenaním a suchosťou.

image

Limetkový balzam

dreamstime

Grapefruitový balzam na pery

Budete potrebovať:

1 PL ricínového oleja

1 PL bambuckého masla

2 PL kokosového oleja

4-5 kvapiek grapefruitového esenciálneho oleja

Postup: Na miernom ohni si nad parou rozpustite bambucké maslo, včelí vosk, kokosový olej a ricínový olej. Keď zmes stiahnete z ohňa, pridajte esenciálny olej a dobre premiešajte. Nalejte do nádoby zo starého balzamu a nechajte vychladnúť. Grapefruit je plný vitamínov a minerálov, vďaka ktorým má na pokožku antioxidačné a sťahujúce účinky.  

image

Grapefruitový balzam

dreamstime

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 12:35