Dopúšťate sa týchto chýb pri holení aj vy? Zmeňte to.dreamstime
StoryEditor

Dopúšťate sa ich aj vy? Toto sú najväčšie chyby pri holení nôh, ktorými si len uškodíte

17.12.2022, 17:00
Krása a móda

Ponáhľate sa do práce a zistíte, že sa na vašich nohách objavili pichľavé chĺpky. Utekáte do sprchy, zoberiete holiaci strojček a za pár minút sú vaše nohy krásne hladké. Síce je to všetko v poriadku a väčšina žien to tak skutočne má, holenie nôh si popravde vyžaduje určité zásady, ktorých sa treba držať. Pozrite sa, akých chýb by ste sa pri holení nemali dopúšťať.

Holenie je najobľúbenejšou formou odstraňovania chĺpkov, pretože je rýchle, bezbolestné a lacné. Ak vám však zarastajú chĺpky, rastú veľmi rýchlo alebo máte často porezanú a zapálenú pokožku na nohách, pravdepodobne túto obľúbenú a jednoduchú činnosť vykonávate nesprávne. Aby sa u vás výsledok po holení omnoho zlepšil, pripravili sme si pre vás najčastejšie holiace chyby, ktorých by ste sa nemali dopúšťať.

Ranné holenie radšej nie

Možno si poviete, že je jedno, kedy si holíte nohy, no opak je pravdou. Večerné holenie zanechá vaše nohy hladšie než to ranné. Totiž, ako spíte, nohy mierne opuchnú, čo môže spôsobiť, že chĺpky ustúpia späť do svojich folikulov.

Najskôr si holíte nohy

Je úplne normálne, že sa pri sprchovaní túžite najskôr zbaviť chĺpkov a až potom pokračovať so starostlivosťou. Omnoho lepšie pre vašu pokožku je, ak vo vani či sprche strávite 15 minút a až potom sa oholíte. Takže najskôr začnite so šampónom a čistením tela, čím zjemníte chĺpky a otvoríte folikuly.

Holíte sa nasucho či mydlom

Či ponáhľate, mali by ste sa tomu vyhnúť. Mydlo nevytvára dostatok lubrikácie, aby sa žiletka kĺzala po pokožke, čo zbytočne zvyšuje pravdepodobnosť porezania. Radšej si preto na nohy naneste hydratačný krém či gél na holenie, ktorý pokožku ochráni.

image

Na holenie nepoužívajte mydlo, ale gél či hydratačný krém.

dreamstime
 

Ako často meníte žiletku?

Žiletku by ste si mali vymeniť v momente, ako uvidíte prvý náznak tuposti. Staré čepele sú neúčinné a môžu na vašich nohách spôsobiť hrbole, začervenanie či infekciu. Práve z tohto dôvodu odborníci odporúčajú vymieňať žiletku každé dva týždne.

Nerátate čepieľky

Okrem pravidelnej výmeny žiletky by ste sa mali zamerať aj na jej správny výber. Pozrite sa na svoj holiaci strojček a zrátajte, koľko má čepelí? Ak má tri a menej, okamžite ho vymeňte. Štyri či päť čepieľok zaručí omnoho príjemnejšie holenie, no ak ich má žiletka menej, má príliš veľa práce s chĺpkami, takže vás veľmi ľahko môže odrieť.

Nohy si holíte zlým smerom

Áno, aj keď to robí pravdepodobne každá z vás, smerom nahor by ste sa nemali holiť vôbec. Možno vám holenie v smere, v ktorom rastú chĺpky, zaberie veľa času, no môžete sa oholiť hladšie bez možnosti podráždenia, škrabancov a rezných rán.

Nepoužívate píling

Ak vám zarastajú chĺpky a na nohách vám často vznikajú nepekné jazvy, mali by ste začať používať telový píling, ktorý odstraňuje pokožku zachytávajúcu chĺpky. Stačí, ak použijete dvakrát do týždňa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 21:08