Upravte podľa svojho cyklu aj kozmetickú rutinu.Dreamstime
StoryEditor

Pleť reaguje podľa cyklu: Toto by ste jej mali dopriať počas PMS a iné zas v ovulácii

26.05.2023, 09:23
Krása a móda

Poznáte to. Sú dni, kedy vaša pokožka doslova žiari. Ale aj dni, kedy máte toľko vyrážok, akoby ste sa vrátili do puberty. Nie ste v tom samy. Máme to tak všetky a odpoveďou, prečo sa to deje, je ženský cyklus. Upravte podľa neho aj svoju kozmetickú rutinu.

Počas menštruácie

Kedy? 1. až 5. deň cyklu

Čo sa deje s pleťou? Počas menštruácie klesajú v tele hladiny ženských hormónov estrogénu a progesterónu, práve preto sa zvyčajne cítime podráždene a sklesnuto. Rovnako je na tom pleť. Môžete vidieť, že citlivejšie reaguje na akýkoľvek kozmetický produkt a celkovo je mdlá a suchšia než obvykle.

Ako sa o ňu starať? V tejto fáze ženského cyklu je telo, vrátane kože, v etape útlmu. Preto by ste to počas „vašich dní“ nemali preháňať ani so starostlivosťou o pleť. Najlepšie, čo pre ňu môžete urobiť, je dopriať jej oddych a nepreháňať to s kozmetickými experimentami, najmä nie s peelingom. Naopak, pokožka ocení hydratáciu, aby sa dostala do normálu. Samozrejmosťou by mal byť kvalitný denný krém, napríklad s obsahom kyseliny hyalurónovej. Pridať na zoznam môžete i hydratačné masky. Aj pri čistení pleti a odličovaní buďte dôsledné, pretože každý zanedbaný krok sa v tejto fáze cyklu odrazí na tvári.

Pred ovuláciou

Kedy? 5. až 14. deň cyklu

Čo sa deje s pleťou? Zhruba týždeň po menštruácii narastá v tele produkcia estrogénu, vďaka čomu sa cítime aj vyzeráme skvele. Telo, a teda i pleť, sú plné energie a nie je to sebaklam, ak si v tejto fáze pripadáte veľmi atraktívne a bez jedinej chybičky na tvári.

Ako sa o ňu starať? Pokožka v tomto období prekypuje vitalitou. Je pružná, rozžiarená a našou jedinou úlohou je udržať ju v tom štádiu čo najdlhšie. Do kozmetickej starostlivosti preto zaraďte čo najviac vitamínových sér, pokračujte v dôkladnej hydratácii a práve teraz pleť exfoliujte pomocou peelingov. Čokoľvek pokožke dáte, pred ovuláciou sa vám to vráti dvojnásobne.

Počas ovulácie

Kedy? 14. deň cyklu

Čo sa deje s pleťou? Táto fáza síce trvá približne len 24 hodín, ale nemusíme vysvetľovať, aká je dôležitá. Okrem možnosti splodiť nový život je pre obdobie ovulácie typická tvorivosť, produktivita a starostlivosť. A presne taký prístup potrebuje aj naša pleť. Najmä s dôrazom na tú starostlivosť.

Ako sa o ňu starať? Zvýšte pozornosť, pretože všetko, čo pri  kozmetickej rutine teraz zanedbáte, vám ďalšia fáza cyklu zráta. Opäť je priestor na hĺbkové čistenie, extra hydratáciu aj výživu. Skrátka, v tento deň vytiahnite všetky kozmetické zbrane, ktoré doma máte, a urobte si vlastný wellness pre pleť. Alebo sa rovno objednajte na tento termín ku kozmetičke a nechajte sa profesionálne rozmaznávať.

Pred menštruáciou

Kedy? 15. až 28. deň cyklu

Čo sa deje s pleťou? Pojem PMS asi nemusíme žiadnej žene vysvetľovať. Sme náladové, máme chuť na sladké, takisto sme plačlivé alebo podráždené. Čo to však znamená pre pleť? Hormonálna nerovnováha spôsobuje, že práve v tejto fáze cyklu môže naša tvár vyzerať ako v puberte, plus telo pred menštruáciou zadržiava viac vody, takže sme naliate.

Ako sa o ňu starať? Pripravte sa na všetky kožné komplikácie, v tejto etape sa výrazne viac upchávajú póry, pokožka je mastnejšia a má sklon k zápalom. Výsledkom sú povestné vyrážky, ktorým dokážete predchádzať najmä dôkladným odličovaním a čistením pleti. Používajte jemnú textúru kozmetiky, ideálne vo forme peny alebo gélu. Zvýšte tiež intenzitu aplikovania upokojujúcich masiek.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 09:59