Trendy sa môžu meniť, ale to, čo vám pristane typologicky, ostáva základom dokonalého výberu rúžu.Dreamstime
StoryEditor

Dokonalý rúž si vyberiete podľa farebnej typológie. Zistite, či ste stredomorský, nordický alebo ázijský typ

02.04.2023, 13:00
Krása a móda

Kupujete si rúž len tak pocitovo, podľa toho, čo sa vám páči? Odteraz budete vedieť, po akých farbách na pery máte siahnuť a nebudete strieľať naslepo. Trendy sa môžu meniť, ale to, čo vám pristane typologicky, ostáva základom dokonalého výberu.

Stredomorský typ

Ako ho spoznáte? Ste tmavší typ. Máte hnedé až čierne vlasy, olivovú pleť a hnedé oči.

Vhodný rúž: Rúž by ste si mali vyberať v teplých a výrazných farbách, takže práve vy sa nemusíte báť červených odtieňov ani tónov hnedej. Môžete siahnuť aj po nude farbách, ale pigmentácia by mala byť stále v teplej škále. Studené rúže síce nie sú pre vás to pravé, no ak sa ich predsa len nechcete vzdať, potom voľte paletu lesného ovocia.

Toto radšej nie: Farby v jasne ružových a oranžových odtieňoch vám vôbec nebudú lichotiť, mohli by ste v nich dokonca pôsobiť lacno a staršie.

Nordický typ

Ako ho spoznáte? Ste prototyp Severanky. Vaše vlasy sú blond alebo ryšavé, oči modré a vaša pleť je veľmi bledá. 

Vhodný rúž: Dokonalým výberom budú pre vás ružové až broskyňové odtiene, ktoré perfektne ladia s vašim jemným a bledým výzorom. Doslova vám dodajú farbu do tváre. Ak máte ryšavé vlasy, môžete skúsiť zaexperimentovať aj s decentnými oranžovými až hnedými tónmi rúžov, no len v prípade, že máte krásny biely chrup.   

Toto radšej nie: Výrazná červená, fialové odtiene a krikľavá ružová nie sú nič pre vás, mohli by ste s nimi na perách vyzerať chorľavo. 

Stedoeurópsky typ

Ako ho spoznáte? Patríte sem, ak máte tmavšie blond až bledohnedé vlasy, stredne svetlú pokožku a zelené či hnedé oči.

Vhodný rúž: Z pohľadu výberu rúžov ste to vyhrali, sedí vám takmer všetko. Nemusíte sa báť ružovej, ale ani extravagantnej fialovej či výraznej červenej. Dokonca máte to šťastie, že vám zvyčajne sedia teplé u studené podtóny. Vďaka tomu sa môžete sústrediť na tvar pier a precízne prevedenie rúžu, nie len na farbu.   

Toto radšej nie: Snáď jediný odtieň, ktorý vám nemusí lichotiť, je hnedá, v ktorej by ste mohli zaniknúť a pery by nevystúpili do popredia.

Ázijský typ

Ako ho spoznáte? Nemusíte mať šikmé oči na to, aby ste boli tento typ. Charakterizuje vás veľmi bledá pokožka a rovnako veľmi tmavé vlasy. Zvyčajne máte hnedé oči, ale výnimočne sem typologicky patria aj modrooké ženy.   

Vhodný rúž: Keďže máte v génoch farebný kontrast, podobne pristupujte k výberu rúžov. Ako Snehulienka budete vyzerať s červenými odtieňmi, no vyberajte studené podtóny. Podobne pristupujte aj k ostatným sýtym farbám. Hodia sa vám len chladné, ale zároveň výrazne odtiene.

Toto radšej nie: Teplé farby nie sú nič pre vás. Oranžová vám ublíži úplne najviac, ale celkovo rúže s teplou pigmentáciou prenechajte radšej iným.

Profi tipy, ak...

...ak máte žlté zuby: Vyhnite sa hnedým, ale aj oranžovým a fialovým odtieňom. Sedieť vám, naopak, budú studené tóny rúžov.

...ak máte úzke pery: Čím tmavší rúž, tým viac opticky zužuje. Objem vám pridajú bledé odtiene aj trik s tmavším alebo lesklým stredom pier.

...ak máte asymetrické pery: Na tú peru, ktorá je plnšia, naneste dve vrstvy rúžu a na tenšiu časť len jednu.

...ak potrebujete dodať objem: Docielite ho výberom matnej farby rúžu.

...ak chcete, aby rúž vydržal dlhšie: Poprášte nalíčené pery púdrom a naneste ešte jednu vrstvu rúžu.

...ak chcete nosiť červený rúž: Nezabudnite, že pery vystupujú do popredia a ostatné líčenie, najmä očí, by nemalo byť také výrazné.

...ak túžite, aby všetko ladilo: Farbu rúžu môžete vyberať rovnakú ako odtieň nechtov alebo kabelky. Docielite tak premyslený look.

...ak nemáte rovnakú kontúrku a rúž: Môžete si vytvoriť zaujímavý ombré efekt, ktorý navyše vizuálne zväčší pery.

...ak nemáte kontúrovaciu ceruzku vôbec: Nebojte sa rozmazať jemne okraje pier, ale len prirodzene. Ústam to dodá šťavnatosť a objem.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 22:08