Čistenie pleti je rovnako dôležité ako výber mejkapu.dreamstime
StoryEditor

Najčastejšie chyby pri čistení pleti: Robíte ich aj vy? Pozor, týmto si len uškodíte

13.06.2022, 09:00
Krása a móda

Priznajte sa, koľké z vás si po príchode domov z párty či práce len rýchlo opláchli tvár vodou, vyčistili tampónom a išli spať? Starostlivosť o pleť je často zanedbávaná, a to aj napriek tomu, že to vašej pokožke nerobí vôbec dobre. Skúste si nájsť čas na dôkladné vyčistenie a radšej sa vyvarujte týmto chybám.

Aj keď ide o najmenej komplikovanú súčasť kozmetickej rutiny, mnohé ženy robia pri čistení pleti niekoľko zásadných chýb. Či už za to môže nedostatok času, únava alebo nevedomosť. Ak budete čistenie naďalej zanedbávať, môžete sa v budúcnosti rozlúčiť so sviežou, žiarivou a zdravou pokožkou. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že nesprávne čistenie pleti môže spôsobiť zrýchlenie starnutia. Toto sú najčastejšie chyby, ktorých sa možno dopúšťate aj vy.

Horúca voda? To hádam nie

Síce môže byť pri čistení pleti lákavé zvýšiť teplotu vody, ale určite nie správne. Ak si umyjete tvár príliš horúcou vodou, prirodzené oleje na pokožke sa zmyjú, kvôli čomu sa vaša pleť vysuší. Takisto, ak máte akné, cievy sa rozšíria a pokožka sčervenie. Najlepšie je použiť vlažnú vodu. Pred aplikáciou čističa si jednoducho navlhčite vatový tampón, vyžmýkajte ho a na niekoľko sekúnd ho jemne pritláčajte na pokožku tak, aby ste si uľahčili následné odstraňovanie mejkapu a nečistôt.

Výber čistiaceho produktu

Každá pokožka je iná a na to by ste mali myslieť nielen pri výbere mejkapu, ale aj pri výbere čistiaceho produktu. Niektoré čističe obsahujú veľmi veľa dráždivých látok, ktoré vám môžu spôsobiť vážne kožné problémy. Ak po vyčistení pleti pociťujete napätie, znamená to, že ochranné oleje boli odplavené sírami alebo dehydratačnými alkoholmi. V takomto prípade rozhodne zvážte zmenu kozmetiky. Pre suchú pleť sú vhodné hydratačné, krémové mlieka a pre mastnú či zmiešanú pleť skúste zvoliť gélové prostriedky.

Používate iba vlhčené obrúsky?

Áno, vlhčené obrúsky sú výborné, ak sa niekam veľmi ponáhľate alebo ste niekde na cestách. Nemali by ste ich však používať ako náhradu za čistiaci prostriedok. Dôvodom je, že obrúsky nie sú schopné odstrániť z pleti všetok nahromadený maz, mejkap ani nečistoty. Vo väčšine prípadov ich len rozmažú po celej tvári. Takisto obsahujú veľmi málo tekutiny, takže si pleť musíte nepríjemne drhnúť, a tým si spôsobíte podráždenie a začervenanie. Skúste porozmýšľať, či vám to za to stojí a zaobstarajte si bezpečnejší čistič tváre.

image

Vlhčené obrúsky nie sú pre čistenie pleti dlhodobo vhodné.

dreamstime

Čistíte si pleť až prehnane

Existujú ženy, ktoré sú opakom zanedbávania, pleť si jednoducho čistia až prehnane. Na jednej strane im pokožka môže za takú starostlivosť ďakovať, no na druhej aj veľmi trpí. Ak si budete tvár umývať prehnane, vaša pleť bude podráždená do takej miery, že začne nadmerne produkovať maz. To určite nechcete, a preto si neumývajte tvár viac ako dvakrát do dňa.

Iný postup čistenia

Síce pri čistení pleti neexituje univerzálny postup, ktorým by sa mohla riadiť každá žena, no zistiť to môžete najmä podľa druhu produktu, ktorý si vyberiete. Ak máte olejový prostriedok, čistiaci krém alebo mlieko, mali by ste si ho nanášať na suchú pleť. Následne ho pomocou končekov prstov votrieť do pokožky a masírovať krúživými pohybmi minimálne jednu minútu. Napokon si tvár umyte vodou. Ak používate čistiaci gél alebo penivý prostriedok, mali by ste ho nanášať na navlhčenú pleť a jemne ho vmasírovať do pokožky po dobu jednej minúty. Tak čo, aplikujete si svoj čistič správne?

Nezabúdajte na krk a dekolt

V neposlednom rade by ste pri čistení pleti nemali zabúdať na krk a dekolt, ktorý si vyžaduje rovnakú starostlivosť ako tvár. Koža v týchto partiách je totiž veľmi jemná a ľahko sa na nej dokážu vytvoriť vrásky. Krk a dekolt však nestačí umyť len vodou či obrúskom. Pomocou tampónu a čistiaceho prostriedku jemne stierajte nečistoty od brady smerom nadol. Následne pleť natrite spevňujúcim krémom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:07