Vrásky smiechu sú síce dôkazom, že sa na svet usmievate, ale páčiť sa vám nemusia.Dreamstime
StoryEditor

Trápia vás vrásky smiechu? Takto ich minimalizujete ich s úsmevom na tvári

08.06.2022, 15:00
Krása a móda

Všetky vrásky na našej tvári sú spomienkami, ktoré prezrádzajú, čo sme už zažili. Tie, ktoré máme zo šťastných momentov plných smiechu, rozhodne nie sú chybou krásy!

Záhyby okolo úst a vejáriky okolo očí sú dôkazom, že si užívame život a veľa sa usmievame. Vrásky smiechu, zapísané v našej v tvári, sú v skutočnosti mimické a tvorili by sa nám, aj keby sme sa rozhodli po zvyšok života držať „poker face“. Stačí, že rozprávame a svaly sa dostanú do pohybu.

Čo sa týka úsmevu, najsilnejšie linky sa vytvárajú okolo očí a úst. Očné vrásky patria k úplne prvým, ktoré na svojej tvári s pribúdajúcim vekom zbadáme. Nosoústne záhyby sa zas ťahajú po stranách od nosa ku kútikom úst. Aj na ne sme zvyknuté, boli tu odjakživa, vždy keď sme sa usmiali. Jediný rozdiel je, že kým sme mladé, zmiznú spolu s úsmevom. Ale ako starneme, ostávajú na našich tvárach, aj keď sa usmievať prestaneme. Vinníkom však nie sú naše emócie, ale strata elasticity pleti.

Tak ako všetky vrásky, aj mimické ovplyvňuje jednak genetika, ale tiež naša starostlivosť o pleť. Základom je hydratácia, ktorá neznamená len piť dostatok vody, ale používaj aj kozmetiku, ktorá dodáva pokožke vlahu, a tým pružnosť. Druhý krok je minimalizovať vznik vrások zo slnka. Krém s SPF faktorom by mal byť každodennou záležitosťou, aj keď nie je horúce leto. Slnečné okuliare taktiež, aby sme sa nežmúrili.  

Ako minimalizovať mimické vrásky?

  • Dodržiavajte pitný režim. Na hydratovanej pleti sa vrásky netvoria tak rýchlo.
  • Dopĺňajte vitamín C a E. Udržiavajú pleť dlho sviežu a mladistvú.
  • Používajte SPF. Opaľovacie krémy tvár chránia pred starnutím spôsobených slnečným žiarením.
  • Žite zdravým životným štýlom. Vyvážená strava, dostatok spánku, žiadne cigarety a alkohol a ani stres – to všetko sú faktory, ktorých podpisom sú vrásky.  

Vrásky okolo očí

Koža okolo očí je 3-násobne tenšia a jemnejšia ako na zvyšku tváre, zároveň je najviac namáhaná mimikou a ešte aj nonstop vystavovaná vonkajšiemu prostrediu, či svieti slnko alebo fúka vietor. Táto kombinácia spôsobuje, že vejáriky okolo očí sa objavujú veľmi skoro, už okolo 25-ky.

Vedeli ste, že...? Očný krémy by ste si nemali nanášať len po okolo, ale aj na horné viečko a rozotrieť ho jemným vklepávaním.

Vrásky okolo úst

Ak máte od nosa smerom k ústam dve hlboké vrásky ako dôkaz úsmevu, je to ten lepší prípad. Na tomto mieste sa však rýchlejšie ryhy tvoria napríklad u fajčiarov alebo aj ľudí, ktorí sa hnevajú. Začať s nimi bojovať, keď sú hlboké a viditeľné, je pomerne neskoro. Starostlivosť o pleť by mala začať pri prvých náznakoch, čo je zvyčajne okolo tridsiatky. Ak vám z vrások nie je do smiechu, dôvod na úsmev vám možno dajú aspoň kozmetické produkty. Okrem klasických anti-age krémov si na pomoc zoberte aj séra a kúry a nezabúdajte, že pleť potrebuje starostlivosť ráno i večer. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 06:21