Doprajte pleti počas svojich dní zvýšenú starostlivosť.pexels
StoryEditor

Starajte sa o pleť podľa ženského cyklu. V každej fáze potrebujete niečo iné, obzvlášť počas PMS

28.05.2022, 09:00
Krása a móda

Každá jedna žena by vedela rozprávať o tom, že sú dni, kedy by najradšej nevyliezla z postele a zostala by sama, medzi štyrmi stenami, len aby ju nikto nevidel. Ideálne by bolo, keby ušetrila od obrazu v zrkadle aj samú seba. A potom sú tu tie dni, kedy sa cítite ako diva a patrične si to užívate. A môže za to aj to, v akej fáze vášho menštruačného cyklu sa práve nachádzate.

Ale nie je všetko stratené a škody, ktoré na našej pleti napácha ženský cyklus, môžeme aspoň eliminovať správnou starostlivosťou o ňu.

Pred ovuláciou

Najviac atraktívne a v skvelej fyzickej, aj psychickej forme sa cítite tesne pred ovuláciou. Tá prichádza zhruba týždeň po menštruácii. Počas tohto obdobia vo vaječníkoch dozrievajú folikuly, v ktorých sú nezrelé vajíčka. Za vašu skvelú náladu a žiarivú pleť môže pravdepodobne aj hormón estrogén, ktorý narastá najmä počas dní pred ovuláciou. Najradšej by ste zastavili čas a pleť v tomto stave si užívali čo najdlhšie. Aj napriek tomu, že máte pocit, že je taká krásna, že nič extra nepotrebuje, by ste nemali zabúdať na správnu hydratáciu. Rovnako je správny čas na exfoliáciu či peeling, vďaka ktorým pleť zbavíte odumretých buniek.

Počas ovulácie

Počas ovulácie dochádza k prasknutiu folikulu a zrelé vajíčko putuje do vajcovodu. V tejto fáze ste tvorivé, oveľa viac starostlivé a tiež produktívne, čo je vidieť najmä na vašom pracovnom nasadení. Aj napriek miernemu nepohodliu, ktoré je spôsobené bolesťami v podbrušku, či v prsiach sa stále cítite viac-menej príjemne. Čo sa pleti týka, doprajte jej zvýšenú starostlivosť. Sama sebe sa poďakujete o pár dní, že ste nič nezanedbali. Ak máte priestor, navštívte v tejto fáze cyklu kozmetičky. To, čo vaša pleť potrebuje, je hĺbkové čistenie a tiež regenerácia. Rozmaznajte ju a doprajte si rozjasňujúce sérum a hydratačný krém.

Pred menštruáciou

Ak si aj práve nevediete podrobný kalendár o tom, kedy máte dostať menštruáciu, s najväčšou pravdepodobnosťou bude najlepším ukazovateľom vaša nálada. Predmenštruačný syndróm, alebo inak PMS, je toľko skloňovaným pojmom, že o ňom vie doslova každá z vás. A žiaľ, asi aj vaše najbližšie okolie. Toto obdobie je sprevádzané väčšou emočnou nestabilitou a ustáť ho bez ujmy na zdraví a bez toho, aby niekto nespochybňoval vaše psychické zdravie, dá zabrať. Aby toho nebolo málo, pleť si ide svoj vlastný príbeh, v ktorom je prítomné jej enormné mastenie sa, upchaté póry, a ak k tomu všetkému pridáme ešte zadržanú vodu v tele, tak tá naša zlá nálada má veru z čoho prameniť. Tu nie je priestor na omyly. Pleť musíme udržiavať v čistote. Dokonale odlíčenú a vyčistenú. Naozaj jej venujte dostatočnú pozornosť, pretože má väčšie sklony k zápalom a nedôslednosť by sa vám mohla vypomstiť. Dajte si čistiaciu a regeneračnú masku na tvár. Aj každý deň.

Počas menštruácie

V niektorých krajinách majú ženy nárok na pár dní extra voľna počas menštruácie. Predpokladáme, že by ste hlasovali za všetkými desiatimi. Aj tak ste počas tejto fázy maximálne utlmené, vaša produktivita klesá a jediné, po čom túžite, je oddych. Ak vám to okolnosti čo i len trošku dovolia, tak si relax a regeneráciu aj doprajte. Vydržte pár dní, veď pomaly, ale isto prichádza vaša najobľúbenejšia fáza a opäť budete žiariť a pôjdete ako píla. Aby ste potom len nehasili to, čo dni počas menštruácie napáchali na vašej pleti, tak ju rozmaznávajte. Hydratujte nielen zvonku, ale aj zvnútra. Kyselinu hyalurónovú a všetky hydratačné prípravky majte po ruke a doprajte si ich vo vysokých dávkach. Len tak vaša pleť zostane bez ujmy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:25