Chĺpkov na tvári sa môžete zbaviť aj bezbolestne.dreamstime
StoryEditor

Trápia vás chĺpky na tvári? Môže za to cukor či kilá navyše, takto sa ich zbavíte rýchlo a bezbolestne

07.05.2022, 12:00
Krása a móda
Téma odstraňovania chĺpkov na tvári je u mužov úplne bežná. Bojuje však s nimi aj veľké percento žien, no mnohé z nich tento problém skrývajú, pretože sa zaň hanbia. Spôsobiť ich môžu napríklad kilá navyše, cukor či káva. Poradíme vám, ako sa ich zbaviť rýchlo a bezbolestne.

Rast chĺpkov nad perou či brade sa väčšinou spája so znakom mužnosti, no bojuje s nimi aj veľké množstvo žien. Trápia ich najmä preto, že sú tmavé, výrazné a hrubé. Nielenže je ťažké ich odstrániť, ovplyvňujú aj samotný vzhľad. Ženy, ktoré sa pravidelne musia pasovať s týmto problémom, často strácajú sebavedomie a trpia zmenami nálad. Predtým, než sa ich pokúsite zbaviť, je dôležité nájsť spúšťače rastu chĺpkov.

Pozor na prejedanie sa či kofeín

Najčastejším dôvodom vzniku chĺpkov na tvári je nadváha. Skúste si vyčleniť čas aj na cvičenie a nie len jedenie či prejedanie. Nebojte sa, nemusíte posilňovať či chodiť na niekoľko kilometrové behy, stačí túra či prechádzka v prírode. Chĺpky však môžu vzniknúť aj pri častej konzumácii rýb. Aj keď je makrela alebo losos plný potrebných bielkovín, zvyšuje v tele hladinu testosterónu a práve ten je zodpovedný za vznik nadmerného množstva chĺpkov na tvári. K ďalším spúšťačom patrí kofeín, stres či nedostatok spánku, ktorý spôsobuje hormonálny zmätok. Ak chcete zabrániť rastu chĺpkov, mali by ste sa zbaviť aj sacharidov, ktoré nezhoršujú len hladinu cholesterolu, ale aj ochlpenia. Skúste sa na nejaký čas vzdať sladkostí, sladených nápojov či pečiva a takmer okamžite uvidíte zmenu. Existuje však aj niekoľko trikov, ktoré vás zbavia chĺpkov na tvári rýchlo a bezbolestne.

Zbavíte sa ich pomocou vločiek, múky či kurkumy

Samozrejme, chĺpkov sa nedá zbaviť úplne a navždy, pretože rastú po celom našom tele a chránia pokožku pred baktériami. Existuje však niekoľko babských rád, ktoré vám pomôžu odstrániť chĺpky v pohodlí domova a bezbolestnou cestou. Okrem dermatológa, laseru či iných metód vám môže pomôcť:

Mäta

Možno vás to prekvapí, možno nie, no skvelým liekom proti chĺpkom na tvári je mätový čaj. Väčšinou ho pijete pre chuť, pri prechladnutí alebo na posilnenie imunity. Dokáže však nahradiť aj holiaci strojček, samozrejme, nie doslova. Mäta je totiž schopná znižovať v ženskom tele mužské hormóny, ktoré sú zodpovedné za rast chĺpkov. Skúste denne vypiť dve šálky mätového nápoja a dostanete hormóny do rovnováhy.

Esenciálne oleje

Okrem mäty sú vynikajúce aj iné bylinky, a to najmä v podobe esenciálnych olejov. Ak si nimi budete pravidelne potierať miesto, kde vás chĺpky trápia najviac, môžete sa ich postupom času úplne zbaviť. K takýmto zázračným liekom patrí predovšetkým levanduľový či čajovníkový olej, ktoré nemusíte piť, iba si nimi natierať problémové miesto.

image

Esenciálnymi olejmi k pleti bez chĺpkov.

dreamstime

Med a cukor

Cukor je vynikajúcim na odstraňovanie odumretých kožných buniek, zatiaľ čo med dokáže pokožku rozžiariť a vyživiť. Okrem toho, sú obe tieto sladidlá vynikajúce aj na chĺpky na tvári. V miske zmiešajte dve lyžice vody, cukru a medu, aby z nich vznikla maska. Zmes vložte do mikrovlnky na 30 sekúnd a naneste ju na postihnuté miesto. Na pastu položte kúsok bavlnenej látky, počkajte, kým vyschne a napokon masku stiahnite rýchlym pohybom.

Múka a ružová voda

Síce ju používate väčšinou len pri varení, no múka je skvelá aj pri starostlivosti o pokožku. V kombinácii s ružovou vodou dokážete spomaliť rast chĺpkov na tvári. V miske zmiešajte dve lyžice múky, ružovej vody a jednu lyžicu citrónovej šťavy. Zmes miešajte pokým nevznikne pasta. Naneste ju na tvár, nechajte ju schnúť 15 minút a napokon ju zotrite pomocou prstov. Kúru vykonávajte minimálne trikrát do týždňa.

image

Ružová voda je výborná na odstraňovanie chĺpkov.

dreamstime

Papája a kurkuma

Ovocie papája obsahuje enzým, ktorý pomáha odstraňovať chĺpky a kurkuma dokáže dodať pokožke zdravý a žiarivý lesk. Nakrájajte papáju na malé kúsky a roztlačte ich, aby vznikla pasta, do ktorej pridajte pol lyžice kurkumy. Pozor, aplikujte ju len tam, kde vás trápia chĺpky najviac. Na tieto miesta ju vmasírujte do pokožky jemnými pohybmi a napokon nechajte pôsobiť 20 minút.

Ovsené vločky a banán

Okrem toho, že sú ovsené vločky s banánom skvelé na raňajky, vynikajúco fungujú aj ako účinný liek na odstránenie chĺpkov a odumretých kožných buniek. V miske zmiešajte dve lyžice vločiek s jedným celým banánom. Hotovú masku naneste na pokožku a nechajte pôsobiť 15 minút. Tento prírodný liek je vhodný pre všetky typy pleti, no pre najlepší účinok by ste ho mali opakovať minimálne dvakrát do týždňa.

image

Ovsené vločky nepatria len do kuchyne.

dreamstime

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 09:58