Dajte svojim nepoužívaním kúskom druhú šancu.dreamstime
StoryEditor

Máte skriňu plnú kúskov, ktoré už nenosíte? Dajte im druhú šancu prostredníctvom swapu

19.03.2022, 12:00
Krása a móda
Neviete čo s oblečením, ktoré už dlhšie nenosíte alebo ste z neho jednoducho vyrástli? Nemusíte ho vyhadzovať, stačí, ak ho posuniete tým, ktorým poslúži viac ako vám. Ako na to? Skrátka ho vymeňte prostredníctvom swap podujatí, ktoré sa pravidelne konajú na celom Slovensku.

Možno vám občas lezie na nervy, že všetci dnes chcú byť eko a bio, ale byť ekologický je naša povinnosť voči prírode a nie trend. Odpad, ku ktorému nepatria len plasty, ale aj textil, tvoríme predsa my, ľudia. Priznajte sa, koľké z vás majú v skrini oblečenie, ktoré ste na sebe nikdy nemali? Alebo veci, ktoré ste nevytiahli celé roky, pretože sa vám prestali páčiť alebo vám jednoducho už nesedia? Naháňate sa za výpredajmi a častokrát nakupujete viac, ako by ste potrebovali. Vyhadzovanie oblečenia však takisto nie je dobrou voľbou, keďže je často vyrobené z  nerecyklovateľných materiálov, a teda aj tak končí na smetisku. Môžete ho naopak vymeniť, a to na swap podujatiach, ktoré sa konajú pravidelne po celom Slovensku.

Zo swapu neodídete naprázdno

Swap v preklade z angličtiny znamená výmena. Ide o podujatie, kde môžete priniesť nevyužívané či nikdy nepoužité oblečenie. Je to účinný spôsob, ako dať svojmu oblečeniu druhú šancu na život a poslúžiť tak inému majiteľovi. Tieto podujatia sa konajú po celom Slovensku a nenájdete tu len dámske kúsky, ale na svoje si môžu prísť aj páni či deti. Za odmenu si môžete vybrať niečo, čím by ste sa potešili. Či už sú to rôzne druhy oblečenia, doplnky, ale aj kabelky a obuv. Nebojte sa, určite sa pre vás niečo nájde. Okrem mestských swap podujatí si veci môžete takýmto spôsobom vymeniť aj prostredníctvom rôznych skupín či fór na sociálnych sieťach.

Šetríte prírodu a miesto v skrini

Ak sa zúčastníte swapu, mali by ste si veci vyberať s nadhľadom a uvážením, či daný kúsok naozaj potrebujete. Bola by totiž veľká škoda, keby vám aj ten vymenený kus mal stáť v skrini. Cieľom swapu, ktorý vo svete funguje už niekoľko rokov, je obmedziť zbytočný odpad a využiť oblečenie, ktoré už niekto nepotrebuje. Takýmto spôsobom šetríte aj planétu, ovzdušie a prírodné zdroje, ktoré boli potrebné na jeho výrobu. Okrem toho môžete oblečením, ktoré prinesiete, spraviť radosť niekomu inému.

Ako to funguje?

Predtým než sa rozhodnete, že svoje oblečenie vymeníte, mali by ste ho oprať. Na swape sa neprijímajú veci, ktoré sú špinavé, roztrhané, zafarbené alebo jednoducho v zlom stave. Po príchode na swap odovzdáte oblečenie, ktoré dobrovoľníci navešajú na stojany a rozdelia do sekcií. Nájsť tu môžete čokoľvek a odniesť si môžete toľko kúskov, koľko sa vám páči. V priebehu dňa je oblečenie stále dopĺňané, a preto sa oplatí chvíľku zostať a počkať si na novú várku. Veci, ktoré sa počas swapu nepredajú, poputujú na recykláciu firmám, do second handov či študentom textilných odborov. Tak čo, pôjdete na najbližší swap?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:05