Spoznajte výhody a nevýhody alternatívy tekutých šampónov.Pexels/Sarah Chai
StoryEditor

Tuhé šampóny jednoducho musíte vyskúšať: Pozor, v jednom prípade sa im však radšej vyhnite

04.03.2022, 10:00
Krása a móda
S pojmom tuhý šampón sa istotne stretla každá z nás, ktorá sa aspoň trochu zaujíma o prírodnú kozmetiku. Viete však, ako ho správne používať a kedy pre vás nie je najlepšou voľbou?

V snahe chrániť životné prostredie a vyhnúť sa agresívnym chemikáliám alebo zbytočným obalom, sa neraz rozhodujeme pre produkty, ktoré pomôžu i planéte. Oproti bežným šampónom oplývajú množstvom výhod, môžu ale tuhé šampóny splniť všetko, čo od starostlivosti o vlasy očakávate?

Šampón bez vody

Na začiatku by sme si mali ujasniť, z čoho je táto lákavá alternatíva tekutého šampónu alebo šampúchu, ako sa zvyknú volať, vyrobená. Zložením je dosť podobný tekutým prostriedkom na umývanie vlasov, až na to, že neobsahuje vodu, konzervanty ani stabilizátory. Samozrejme, na umývanie vodu potrebujete, ide len o zloženie, v ktorom si tuhý šampón vystačí s prírodným ingredienciami. Tieto produkty sú známe aj tým, že vďaka prírodným zložkám nevytvoria obrovské množstvo peny ako je to pri klasických tekutých prípravkoch. Penia však viac než mydlo, s ktorým by sme si ho mohli na pohľad pomýliť. Vďaka tenzidu vyrobenému z kokosového oleja je ale pena šetrná a nedráždivá. Šampúch vznikol v skutočnosti ako vzdor konzumnému a rýchlemu spôsobu života, preplneného nadbytočnou chémiou.

Z čoho sú šampúchy vyrobené?

Väčšina tuhých šampónov je vyrobená zo zmesi rastlinných, esenciálnych a bylinných olejov. Kokosový, udržateľný palmový a olivový olej sú takisto niektoré z hlavných zložiek, ktoré môžete očakávať na zadnej strane obalu. Neobsahuje mydlo, je vhodný aj pre vegánov a 100% kompostovateľný.

Výhody tuhých šampónov

  • Jednou z hlavných výhod tuhých šampónov je, že sa veľmi pohodlne používajú, body im pridáva aj praktickejšie skladovanie, ktoré poslúži najmä na cestách.
  • Okrem toho, že sú odolnejšie ako tekuté šampóny, tvrdé šampóny dokážu vrátiť vlasom ich pôvodný stav. Zostanú lesklé, objemné, a to vďaka tomu, že eliminujú zvyšky chemikálií, ktoré sa nachádzajú v tradičných kozmetických prípravkoch.
  • Obrovským bonusom je myšlienka zlepšovania životného prostredia. Tuhé šampóny znižujú spotrebu plastov, keďže šampóny nepotrebujú plastový obal, a zložky samotného produktu sa rozložia v prírode.
  • Medzi výhody patrí jednoznačne i jeho výdrž. Jeden 25 - 30 gramový tuhý šampón vydrží približne ako 250 ml tekutej verzie. Samozrejme, záleží od vašej spotreby, no v konečnom výsledku vám na poličke ostane dlhšie. Vybrať si viete z menších či väčších gramáži.
  • Pravidelné používanie tuhého šampónu zlepšuje kvalitu vlasov a prinavracia im vitalitu.

Šampúch a jeho nevýhody

  • Pozor na vosk. Niekedy môže veľké množstvo olejov v týchto šampónoch reagovať s vodou a vytvoriť na vlasoch tenkú vrstvu vosku. Vlasy v takom prípade opláchnite jablčným octom, avšak pre začiatočníčky pôjde iba o „prácu navyše“.
  • Pri niektorých druhoch suchých šampónov nastane akési prechodné obdobie, počas ktorého si vaše vlasy ešte nestihli zvyknúť na zmenu. Ak ste používali  šampóny so syntetickými zložkami, môže chvíľu trvať, kým sa prispôsobia novému jemnému zloženiu. To môže viesť na úvod k vysušeniu  vlasov.
  • Nie je vhodný pre všetky typy vlasov. Niektoré vlasy potrebujú viac vlhkosti ako iné, čo znamená, že pri výbere šampónu musíte byť opatrné. Citlivosť sa najčastejšie prejavuje na kokosovú zložku, ktorú mnohé tuhé šampóny obsahujú. Ženám s kučeravými vlasmi sa šampón takisto neodporúča, pretože ich môže príliš vysušiť.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:00