Ktoré anti-age pleťové oleje sú pre vás najvhodnejšou voľbou?EnvatoElements
StoryEditor

Prírodné pleťové oleje pre hladkú a žiarivú pleť. Ktoré sú najlepšie proti starnutiu?

21.02.2022, 12:00
Zdravie
Existuje niekoľko kľúčových zásad, ktoré spomalia starnutie vašej pleti. Retinoidy slúžia na stimuláciu bunkovej výmeny, peptidy na zvýšenie produkcie kolagénu a, samozrejme, SPF na prevenciu pred poškodením pokožky. Čoraz viac dermatológov však dáva do popredia produkty známe ako anti-age pleťové oleje.

„Za predpokladu, že sa pleťové oleje používajú správne a dôsledne, môžu poskytnúť potrebnú pečať na uzamknutie vlhkosti pokožky, zlepšiť jej hydratáciu a takisto aj vzhľad jemných línií či vrások,“ hovorí certifikovaná dermatologička Nava Greenfield.

Pri procese starnutia hormonálne zmeny spôsobujú, že je naša pokožka výrazne suchšia. Telo produkuje menej kolagénu a elastínu, a tak pleť začína rýchlejšie vykazovať dôsledky poškodenia slnkom alebo oxidačným stresom. Správne zvolený pleťový olej však dokáže podľa odborníkov všetky tieto nedostatky napraviť.

Čo hľadať v anti-age olejoch?

Nie všetky pleťové oleje sú vytvorené na rovnakej báze, preto je dôležité, aby ste sa pred ich  kúpou dôkladne poradili o zložkách vhodných pre váš typ pleti. Predovšetkým vyhľadajte oleje bohaté na esenciálne mastné kyseliny, vitamíny A a C, lykopén a antioxidanty.

„Dve z mastných kyselín, ktoré sú veľmi prospešné pre pokožku, sú kyselina olejová a kyselina linolová. Ak máte pleť so sklonom k ​​akné, uprednostnite oleje s menšou veľkosťou molekúl – ako skvalánový, jojobový a arganový olej, ktoré ľahšie prenikajú do pokožky a neupchávajú póry“, povedala dermatologička Azadeh Shirazi.

1. Kokosový olej

Kokosový olej sa ľahko vstrebáva do pokožky a je všeobecne známe, že má množstvo zdravotných benefitov. Obsahuje vitamíny E a K, má antimykotické a antibakteriálne vlastnosti. Spolu s kakaovým maslom však môže spôsobiť vyrážky. Tie z nás, ktoré majú mastnú pleť a sklony k akné, by sa kokosovému oleju mali radšej vyhnúť. Rovnako ako aj avokádový olej, zvyšuje prirodzenú produkciu kolagénu v tele, čo pomáha pri vyhladzovaní jemných liniek a vrások.

2. Šípkový olej

Ukázalo sa, že šípkový olej má vysoké hladiny vitamínu A, lykopénu a betakaroténu. To z neho robí ideálnu voľbu pri problémoch so starnutím pleti. Môže dokonca pomôcť s hojením jaziev, zápalmi, hyperpigmentáciou a so zvýšenou elasticitou pokožky.

3. Avokádový olej

Avokádový olej je podľa výskumov vynikajúcim obohatením pre suchú, poškodenú alebo popraskanú pokožku. Kyselina olejová, ktorú obsahuje, navyše pomáha zvyšovať syntézu kolagénu a telo tak môže vytvárať nové, zdravé kožné bunky. Tento proces neskôr vedie k silnejšej kožnej bariére a menšiemu počtu jemných vrások. Obsahuje tiež primeraný podiel zdravých tukov, ktoré okrem iného posilňujú lipidovú vrstvu pokožky.

4. Olivový olej

Olivový olej sa pokladá za hydratačný, pretože obsahuje predovšetkým skvalén, ktorý pomáha udržiavať pokožku plnú vody, a tým hladkú. Slúži tiež ako antioxidant, keďže bojuje s poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, a dokáže tak spomaliť príznaky starnutia. Ak nechcete riskovať upchanie pórov, odporúča sa používať ho iba v miernom množstve.

5. Mandľový olej

Výťažok z týchto orechových jadier zasa dokáže zmierniť niektoré viditeľné následky po poškodení slnkom, medzi ktoré najčastejšie patrí tvorba vrások a hyperpigmentácie.

6. Rakytníkový olej

Táto cenná surovina získaná z rakytníka reštliakovitého je plná mastných kyselín, ktoré pomáhajú pri regenerácií pokožky. Často sa používa na ošetrenie suchej, šupinatej či starnúcej pleti. Olej z týchto bobúľ zlepšuje totiž cirkuláci krvi a pomáha pri okysličovaní pokožky a odstraňovaní zápalov.

Hoci pleťové oleje môžu byť dôležitou súčasťou omladzujúcej starostlivosti o pleť, nenahrádzajú klasický hydratačný krém. Vo všeobecnosti je dobré súbežne používať oboje, pretože niektoré zložky sa môžu líšiť a obe sa dajú použiť na zvýšenie vlhkosti alebo posilnenie kožnej bariéry. Olej sa odporúča aplikovať až po nanesení hydratačného krému, nakoľko pomôže uzavrieť jeho zložky a pleti dodá vlastné hydratačné účinky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:44