Ako na tmavé kruhy pod očami?EnvatoElements
StoryEditor

Trápia vás tmavé kruhy pod očami? Zbavte sa ich pomocou jednoduchých trikov

19.02.2022, 14:00
Krása a móda
Hektické pracovné dni, nedostatok spánku či neplánované akcie s priateľmi uprostred týždňa. Nič z toho nevplýva dobre na našu pleť a už vôbec nie na okolie očí. Tmavé kruhy trápia nejednu z nás, ako si však s nimi poradiť čo najefektívnejšie?

Podľa posledných štúdií až 25% žien považuje tmavé kruhy pod očami za najväčší problém v oblasti krásy. Nespokojnosť s očným okolím prevyšuje aj nadmernú pigmentáciu či jemné vrásky.

„Keďže oči sú hlavným prvkom vzhľadu viditeľného pre vonkajší svet, je prirodzené, že sa stali ústrednou črtou našej tváre,“ hovorí marketingová riaditeľka istej prémiovej kozmetiky Alison Yeh.

Aj keď je pravda, že určitý podiel pri určovaní hĺbky tmavých kruhov môže mať genetika, prispieť k unaveným očiam dokážu i každodenné návyky a životný štýl. Pokožka pod očami je prirodzene tenšia a s pribúdajúcim vekom sa stáva priehľadnejšou, čím krvné cievy pokožke „prepožičajú“ modrastý tón.

Ďalším spúšťačom sú spomínané dedičné faktory, alergie, ale aj nevhodná strava. Podľa doktorky Charlene DeHaven za problémom tmavých kruhov môže byť strava s vysokým obsahom soli. Spôsobuje napríklad zápaly a opuchy v oblasti očí. Ak teda potrebujete zakryť vaše tmavé kruhy, k dispozícii je viacero možností - od inovatívnych prípravkov v starostlivosti o pleť až po šikovné make-up triky.

1. Zvýšte príjem vitamínu C

Pri hľadaní toho najlepšieho očného krému na tmavé kruhy venujte značnú pozornosť všetkému, čo obsahuje kyselinu askorbovú alebo vitamín C.

Vitamín C je prioritou mnohých kozmetických značiek, a to vďaka rozjasňujúcim účinkom na pokožku. Odporúčajú ho samotní dermatológovia, a to hneď z viacerých dôvodov. Inhibuje produkciu melanínu pokožky a spomaľuje bunkový proces, ktorý spôsobuje zmenu farby kože. Má tiež silné antioxidačné vlastnosti, takže odvráti škodlivé voľné radikály, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska prispievať k tmavým kruhom pod očami. Avšak smerovať k baleniu s najvyšším percentom na etikete nemusí byť tou najlepšou taktikou. „Ako pri všetkých aktívnych zložkách, najvyššia koncentrácia nemusí byť nevyhnutne najúčinnejšia. Hľadajte krém alebo gél, ktorý obsahuje výživné zložky – majte na pamäti centellu asiaticu alebo vitamín E,“ hovorí DeHaven.

2. Zoznámte sa s retinolom

Ďalšou zložkou, ktorú môžete vyskúšať v rámci očného krému, je retinol. Predovšetkým, ak dúfate, že spomalíte výskyt jemných vrások a zároveň odstránite tmavé kruhy. „Retinol, nazývaný aj vitamín A, spolu s jeho derivátmi, ako napríklad retinylpalmitát, pomáhajú stimulovať syntézu kolagénu, urýchľujú metabolickú funkciu starších kožných buniek a prirodzene napomáhajú cyklu výmeny buniek,“ vysvetľuje doktorka DeHaven. Je tiež dôležité používať retinolový produkt vytvorený špeciálne pre oblasť pod očami, pretože niektoré môžu na jemnej pokožke pôsobiť agresívne.

3. Zvážte peeling alebo masky

Podľa odborníčky na pleť Sarah Chapman, reagujú tmavé kruhy obzvlášť dobre na profesionálny chemický peeling. Ošetrenia v salóne vo všeobecnosti zahŕňajú aplikáciu alfa-hydroxykyseliny na pokožku, ktorá rozpúšťa pigmentované bunky bezpečným a kontrolovaným spôsobom. Pri zvažovaní peelingu je však potrebné poradiť sa s odborníkom a nepúšťať sa ihneď do domácich procedúr.

Čo sa týka očných masiek, v súčasnosti je takmer každá z nich navrhnutá tak, aby dopriala jemnej pokožke v oblasti očí dávku rozjasňujúcich a hydratačných zložiek. Uprednostnite najmä tie s kyselinou hyalurónovou, ktorá má nízku molekulovú hmotnosť.  

4. Nezabúdajte na korektor

Zatiaľ čo pravidelná rutina pri starostlivosti o pleť je základom pre žiarivejší vzhľad, obratná aplikácia make-upu ponúka okamžitý efekt. Pokiaľ ide o korektor, jednou z najzásadnejších chýb, ktoré zvykneme robiť je voľba príliš svetlého odtieňa. „Jas je síce kľúčový, ale ak stavíte na neprirodzene svetlý odtieň, bude to vyzerať popolavo, sucho a tmavosti pod vašimi očami sa vôbec nezbavíte. Zvoľte korektor, ktorý je len o nádych svetlejší ako váš prirodzený tón pleti. Ide o vytvorenie akejsi ilúzie jasnejšieho a sviežejšieho vzhľadu,“ radí svetový vizážista Warren Dowdall.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:32