Instagram modern.high.cut.bikini
StoryEditor

Pozrite sa s nami, aké plavkové trendy sa k nám vracajú aj po rokoch

01.08.2019, 16:00
Krása a móda
Čo bolo, bolo... To sa hovorí. Ale v móde platí: Čo bolo, bude! Týka sa to aj trendov v plavkách, ktoré sa opäť vracajú späť.

Ale poďme pekne od začiatku. Plavky boli súčasťou garderóby dám už v antike. Paradoxom je, že v tej dobe zakrývali príliš málo. V podstate by sme antické plavky mohli pokojne nazvať aj „odvážnymi“. Zahaľovali iba to najnutnejšie. Podobne ako dnešné bikiny. Nasledujúce stáročia však odhaľovanie na verejnosti, bez ohľadu na účel, bolo neprípustné a prispôsobiť sa tomu museli aj plavky. Na prelome 18. a 19. storočia preto vymysleli takzvané kúpacie kostýmy. S dnešnou podobou plaviek mali spoločné pramálo. Prakticky vôbec nič.  Nosili sa šaty do vody, doplnené dlhými pančuchami. A aby sa zachovala dokonalá cudnosť, existovali dokonca aj oddelené mužské a ženské bazény a pláže. Prelom nastal v roku 1907. Postarala sa oň plavkyňa Annette Kellerman. Tá totiž bostonskej verejnosti ukázala svoje dokonalé krivky v priliehavom jednodielnom úbore, ktorý odhaľoval krk, ramena a lýtka. Za tento počin bola zatknutá. Spôsobila tým škandál obrovských rozmerov. Napriek tomu sa dĺžka plavkových nohavičiek aj tak z roka na rok postupne skracovala. Materiál stále viac obopínal telá žien a z jednodielnych plaviek sa stal regulérny módny artikel. Obľúbené bikiny prišli na svet v roku 1946. Ich autor, Louis Reárd im dal názov po ostrove Bikiny, kde sa testovali atómové bomby. Keď ich chcel predviesť verejnosti, nedarilo sa mu nájsť modelku. Dievčatá a ženy sa báli, hanbili alebo nenašli odvahu. Skrátka, nakoniec sa na to podujala tanečnica zo striptízového baru. Samozrejme, zožala úspech.

Klasické dvojdielne plavky sa stali ženskou plážovou výbavou až o desať rokov neskôr. Priekopníčkami v ich nosení sa stali Marilyn Monroe a Brigitte Bardot.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Perfection ? - #marilynmonroe #bikiniperfection #perfection #wct #loveher #marilynmonroebikini #beautiful #whatbeautylookslike

Príspevok, ktorý zdieľa AluxDeluxe™ (@aluxdeluxe),

V 60. rokoch sa móda bikín postupne rozširovala takmer do celého sveta a pre tvorcov a výrobcov sa ich výroba stala kšeftom, na ktorom si slušne zarobili. Stále však boli – oproti dnešku, veľmi konzervatívne. O monokinách sa to však povedať nedá. Im totiž chýbal vrchný diel, a to už bola  na tú dobu vyslovená provokácia. Dali si ich na seba len rebelky. V 70. rokoch boli na výslní string bikiny trojuholníkového tvaru s úzkymi alebo šnurovacími bokmi a v Brazílii zas „objavili“ tangáče. Od 90 rokoch minulého storočia sú dostupné ak mikrokiny. Aktuálne si teda máte možnosť vybrať, ktoré len chcete. Čo sa však týka farebnosti, módnym hitom tohto leta sú farebné plavky, ktoré budú „kričať“ už z diaľky. Pre lepšiu predstavivosť prikladáme fotografiu krásnej Soni Skoncovej.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

A bikini kinda life?

Príspevok, ktorý zdieľa SONA SKONCOVA (@sonaskoncova),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 15:56