Kráľovná Alžbeta II. sa vo svojom veku tešila úctyhodnému zdraviu.TASR
StoryEditor

Zdravotný stav kráľovnej Alžbety II. sa zhoršuje. Lekári a rodina sú znepokojení

08.09.2022, 15:26
Kráľovská rodina

Buckinghamský palác vydal znepokojivé vyjadrenie o zdraví britskej panovníčky. Deväťdesiat ročná kráľovná teraz oddychuje na svojom zámku Balmoral v Škótsku. Vydali sa za ňou už princ Charles s manželkou Camillou na ceste je aj syn princ William. Obavy vyjadrila už aj britská premiérka.

Milovaná britská kráľovna Alžbeta II. už v stredu odložila schôzku so svojimi poradcami, protože jej lekári doporučili odpočinok. V utorok pri tom panovníčka ešte pilne pracovala. „Jej Veličenstvo po včerejšom (v utorok, pozn. red.) nabitom dni dnes popoludní prijalo odporučenie lekarov, aby si odpočalo,“ uviedol hovorca Buckinghamského paláce. Zasadanie kráľovninej rady bolo preto odložené.

Zdravotné ťažkosti má mesiace 

Kráľovna mala v posledných mesiacoch nešpecifikované zdravotné komplikácie, ktoré britské média opisujú ako „problémy s pohybom“. Alžbeta II. obmedzila vystúpenia na verejnosti. „Celá krajina je hlboko znepokojená touto správou,“ napísala na twitteri premiérka Liz Trussová. Ľudia sú v myšlienkach s panovníčkou a jej rodinou," dodala.

Manžel ju už opustil

Veľká Británia sa zahalila do smútku minulý rok v apríli. Vo veku 99 rokov zomrel princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II. Smutnú správu vtedy potvrdila kráľovská rodina prostredníctvom sociálnej siete. O takmer dva mesiace neskôr by sa dožil 100. narodenín. Vojvoda z Edinburghu poslednýkrát vydýchol 9. apríla.2021 v pokoji na zámku Windsor, kde trávil posledné obdobie spolu s kráľovnou Alžbetou II.Vojvoda z Edinburghu bol najstarším a najdlhšie slúžiacim partnerom vládnuceho monarchu v britskej histórii. Samotná 94-ročná kráľovná o ňom hovorila ako o svojej „stálej sile a opore“.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:07