Rok 2022 je pre kráľovskú rodinu plný významných udalostí.instagram/queenelizabethiiuk
StoryEditor

Rok 2022 plný výročí. Aké významné udalosti čakajú kráľovskú rodinu

21.02.2022, 12:00
Kráľovská rodina
Kate Middleton v januári oslávila 40. narodeniny a vo februári ubehlo dvadsať rokov od smrti matky kráľovnej Alžbety II. Rok sa ešte poriadne ani nezačal a kráľovská rodina má za sebou už niekoľko výročí. Pozrite sa, aké ďalšie významné udalosti na nich v roku 2022 ešte čakajú.

Kate Middleton oslávila 40. narodeniny

Rok 2022 sa začal oslavou narodenín vojvodkyne z Cambridge. Do britskej kráľovskej rodiny prišla ako šedá myška, ale dnes je z nej sebavedomá žena, matka, manželka a jeden z najobľúbenejších členov rodiny Windsorovcov. V očiach verejnosti predstavuje ideál partnerky budúceho kráľa. Najväčšou prioritou je pre ňu rodina, o čom svedčí aj jej harmonický vzťah s princom Williamom a ich tromi nádhernými deťmi. Pri príležitosti okrúhlych narodenín nafotila Kate fotografie, ktoré ju ukazujú tak, ako ju na verejnosti môžeme vidieť len málokedy. Na záberoch pózuje v šatách zosnulého britského návrhára, od ktorého mala aj svoju svadobnú róbu. Šaty doplnila perlovými náušnicami, ktorými si chcela uctiť princeznú Dianu. Tieto snímky sú romantické a prirodzené. Jednoducho, vojvodkyňa z Cambridge na nich vyzerá úžasne.  

20 rokov od smrti jedinej sestry kráľovnej Alžbety 

Vo februári si kráľovská rodina uctila výročie smrti jediného súrodenca kráľovnej Alžbety II., a to princeznej Margaret, ktorá zomrela pred dvadsiatimi rokmi. Dožila sa krásnych 71 rokov. Vydala sa za Antonyho Armstronga-Jonesa, s ktorým mala dve deti. Okrem toho, že sa ich manželstvo po pár rokoch rozpadlo, princeznú Margaret trápilo ku konca života aj podlomené zdravie. Štyri roky pred smrťou utrpela mozgovú príhodu a taktiež sa jej zhoršila pohyblivosť po tom, čo si vážne obarila nohy. Po ďalších dvoch mŕtviciach takmer prišla o zrak a stratila citlivosť na niektorých častiach tela. V dôsledku jej ťažkého zdravotného stavu zomrela v roku 2002, a to tri dni po výročí smrti svojho otca. Na rozdiel od rodinne založenej kráľovnej Alžbety bola Margaret milovníčkou zábavy, bálov a mužskej pozornosti. Svojou krásou a šarmom často zatienila aj svoju sestru. Veď sa sami pozrite, aká bola nádherná.

20. výročie zosnulej matky kráľovnej Alžbety

Smrť princeznej Margaret, sestry kráľovnej Alžbety II., sa odzrkadlila aj na zdraví ich matky. Kráľovná Alžbeta dostala ťažký zápal priedušiek, silný kašeľ a postupne stratila zrak. Napokon zomrela v prítomnosti svojej druhej dcéry na zámku Windsor. Kráľovná matka sa vydala za Juraja VI, s ktorým mala dve deti. Za svoj dlhý život prežila najväčšie a najkrvavejšie tragédie ľudských dejín. Nikdy jej nechýbala elegancia, šarm či láskavé vystupovanie. Bola skutočnou osobnosťou pre britskú monarchiu a symbolom úprimnosti či odvahy. Dodnes si ju členovia kráľovskej rodiny ctia, milujú a obdivujú za jej pozoruhodnú chuť žiť.

75 rokov manželstva princa Philipa a kráľovnej Alžbety

Keby sa princ Philip dožil ešte ďalšie dva roky, s kráľovnou Alžbetou by tento rok oslávil 75. výročie manželstva. Kráľovná mala len dvadsaťjeden, keď sa krátko po skončení druhej svetovej vojny vydala za námorného dôstojníka Philipa Mountbattena. Ich vzťah, neustále sprevádzaný humorom, trval najdlhšie zo všetkých britských panovníkov. Po viac ako siedmich spoločných desaťročiach, po štyroch deťoch, deviatich vnúčat a desiatich pravnúčatách musela kráľovná Alžbeta 9. apríla 2021 oznámiť svetu, že princ Philip zomrel. „Bol to niekto, kto neznáša komplimenty, ale jednoducho, celé tie roky bol mojou najväčšou silou. Ja, jeho rodina a celá krajina mu dlhujeme veľkú vďaku,“ povedala kráľovná Alžbeta, ktorá bohužiaľ slávi tento rok druhé výročie manželovej smrti.  

70 rokov na kráľovskom tróne

Kráľovná Alžbeta oslávuje tento rok 70 rokov na tróne, toto platinové jubileum je veľkou udalosťou pre celú krajinu. Na trón sa dostala v roku 1952, vďaka čomu sa stala najdlhšie vládnucim britským panovníkom a zároveň najdlhšie úradujúcou ženou v histórii. Na oslavu výročia sa v priebehu roka bude konať po celom Spojenom kráľovstve množstvo podujatí, ktoré vyvrcholia štvordňovým štátnym sviatkom, známym ako Jubilejný víkend.

Princ William oslávi 40. narodeniny

Niekoľko mesiacov po Kate oslávi svoje 40. narodeniny aj princ William. Hovorí sa, že kráľovná Alžbeta mu na túto príležitosť v júni chystá veľkú oslavu. Vojvoda z Cambridge má vysoké ambície, pre druhých je rešpektovaným vzorom, ktorý vie ako komunikovať a zapôsobiť na verejnosť. Je sám sebou a pomáha ľuďom tým najlepším spôsobom, akým vie. Na svoju budúcu úlohu kráľa je veľmi dobre pripravený. Tento rok bude pre kráľovskú rodinu naozaj plodný. Máte sa na čo tešiť. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:45