profimedia
StoryEditor

Každá rodina má nejaké vianočné tradície. Pozrite sa s nami, ako to vyzerá na štedrý večer u Windsorovcov

20.12.2021, 12:00
Kráľovská rodina
Ako každá rodina na celom svete, tak aj kráľovská má svoje vlastné vianočné zvyky a tradície. Niektoré z nich pochádzajú ešte z viktoriánskej doby a niektoré sa rokmi zmodernizovali. Pozrite sa, ako vyzerá Štedrý deň u Windsorovcov.

Pozdravy s vlastnoručným podpisom

Každoročne kráľovská rodina organizuje obed týždeň pred Vianocami. Je určený pre širších členov a koná sa v Buckinghamskom paláci, kde si ho rodina užíva v súkromí. Taktiež  niektorí členovia rodiny slúžia ako patróni mnohých charitatívnych organizácii. Práve preto najmä počas sviatkov usporadúvajú rôzne vianočné večierky. Ich najzaujímavejším zvykom je, že každoročne rozposielajú vianočné pohľadnice s rodinnou fotografiou, ktoré dostane vyše 750 ľudí. Pozdravy obsahujú aj vlastnoručný podpis jedného z členov, väčšinou to však zostáva na kráľovnej. Túto tradíciu spopularizovala v roku 1843 už kráľovná Viktória, od ktorej pochádza mnoho z Windsorských zvykov.

Vlakom k štedrovečernému stolu

Kedysi kráľovská rodina slávila Vianoce na hrade Windsor. Každý rok si mladé princezné nacvičovali divadelné predstavenie a práve v tomto období sa zrodila láska kráľovnej Alžbety a vojvodu z Edinburghu. Hovorí sa, že po jej pantomimickom vystúpení o Aladinovom príbehu bolo medzi nimi prvýkrát videné romantické spojenie. V súčasnosti  rodina vymenila Windsor za Vianoce v dome Sandringham. Túto príležitosť si kráľovná každý rok pripomína cestovaním obyčajným osobným vlakom na stanicu v Norfolku. Čo sa týka vianočného stromčeku, tak kráľovská rodina má tri a jeden z nich pomáhajú zdobiť aj vnúčatá. Táto tradícia taktiež pochádza ešte od vlády kráľovnej Viktórie.

Kalórie z večere spália futbalom

Málokto má rád, keď pozvaná návšteva príde v rovnaký čas. Kráľovná preto každý rok prideľuje členom rodiny presnú hodinu, kedy majú prísť. Väčšinou mladší členovia prichádzajú skôr a najstarší ako poslední. Menu na štedrovečernom stole sa kedy skladalo z domácej šalvie a cibuľovej plnky, ružičkového kelu so slaninou a gaštanmi, niekedy s petržlenom a mrkvou. To sa však z roka na rok mení, napríklad za zemiakovú kašu či vianočný puding s brandy omáčkou. Po obede kráľovská rodina hrá šarády a princovia futbal. Zaujímavosťou je, že tento futbalový zápas hrajú aj s členmi personálu a oblečené majú na sebe ponožky s názvami známych tímov. Darčeky si kráľovská rodina otvára po popoludňajšom čaji podľa nemeckej tradície, ktorú zaviedol ešte princ Albert.

Vianočné posolstvo od kráľovnej

Kráľovná a jej rodina sa každý rok zúčastňuje vianočnej bohoslužby v kostole svätej Márie Magdalény neďaleko Sandringhamu. Verejnosť má tak možnosť stretnúť sa s ňou práve v takejto slávnostnej chvíli. Okrem toho, kráľovná už od roku 1952 vysiela na Štedrý deň vianočné posolstvo, v ktorom sa zamýšľa nad uplynulým rokom a pozerá sa dopredu do budúcnosti. Vždy má na sebe oblečené výrazné šaty, ktoré sú zakaždým inou farbou. Vysielanie jej príhovoru spolu sleduje celá rodina, pretože je nahrané vopred. Aj keď medzi niektorými členmi panujú tento rok napäté vzťahy, možno ich na tohtoročný Štedrý deň ukľudní práve blížiace sa čaro Vianoc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:40