Jana Kovalčíková aktuálne hviezdi v seriáli Dunaj.archív
StoryEditor

Jana Kovalčíková na rovinu: „Mám rada špinu herectva a bez tohto deň nezačínam.“

08.06.2024, 07:00
Celebrity

Na prvý pohľad sa možno zdá, že primárnou úlohou hercov je byť pekní, dokonalí a robiť čo najmenej, za čo najviac peňazí. Vo väčšine prípadov je však pravdou presný opak. Umelecké povolanie toho obsahuje oveľa viac. Vrátane potu, komplikovaných emócií a zväčša celodennej práce. Dôkazom toho je aj talentovaná slovenská herečka, Jana Kovalčíková (33). Nedávno o svojej profesii prezradila niekoľko tajomstiev, ktoré mnoho jej fanúšikov skutočne zaskočili. Hovorí, že je to úplne o niečom inom, ako si väčšina z nás myslí. Okrem tých kariérnych, odhalila aj niekoľko súkromných oblastí. Takto vyzerá jej ráno a rituály, bez ktorých si život nedokáže predstaviť.

Jana Kovalčíková je divadelná a filmová herečka, aktuálne je členkou súboru Slovenského národného divadla. Pochádza z Prešova, avšak už dlhšiu dobu funguje v Bratislave. Verejnosť si ju obľúbila najmä kvôli humoristickému seriálu Oteckovia, účinkovala aj v Paneláku. Minulý rok sa jej podarilo vyhrať tanečnú show Let´s dance a taktiež sa zhostiť  úlohy sympatickej spolumajiteľky v seriáli Dunaj.

Šikovná umelkyňa sa herectvu venuje už dlhé roky. Úprimne priznala, že v tomto povolaní, toho robí oveľa viac, ako by sme si na prvý pohľad mylne idealizovali. Jej dni nenapĺňa len rýchle točenie seriálov, alebo odbehnutie na javisko. Každodenne tomuto životnému štýlu obetuje doslova celé dni!

Práca až 16 hodín denne!

Jana hovorí, že jej nedeľa pravidelne vyzerá tak, že funguje od pol siedmej rána až do polnoci! V práci tak strávi neuveriteľných 16 hodín! Musíme uznať, že toto si naozaj vyžaduje poriadnu dávku sily, odhodlania a trpezlivosti.

,,Mala som nedeľu, kedy som ráno najskôr točila Dunaj, potom generálka v divadle, potom tri a pol hodinové predstavenie a potom tanec v Let´s Dance. Je to naozaj náročné,“ povedala úprimne herečka v relácii Zvedavá Zuza.

Je mi jedno, na akých autách chodíte

S veľkým pomerom práce si však uvedomuje, že si zaslúži aj vytúženú odmenu. Tú si dopraje, vždy keď je to možné. Miluje varenie, šport, pohyb a rada sa vozí v aute. Bez všetkých týchto aktivít, by pravdepodobne nedokázala podať plnohodnotné výkony. Ďalšou jej charakteristickou črtou je to, že nesnaží porovnávať s inými ľuďmi. Vie totižto, aké veľké množstvo energie do svojej práce musí investovať.  A to v žiadnom prípade nechce spochybňovať, práve naopak.

,,Je mi jedno na akých drahých autách chodíte. Ja viem koľko pracujem ja. Zarobím si koľko potrebujem, viem, ale čo za tým je. Doprajem si masáž, keď ju potrebujem a keď si na ňu zarobím. A ja si sama seba za to vážim,“ povedala Jana s tým, že sa snaží neodsudzovať nikoho, ale zároveň ani nehovoriť o iných povolaniach aké sú jednoduché. Pretože nikdy nevieme, aké sú v skutočnom živote.

Na herectve má rada špinu

Zuzana Vačková sa divadelníčky spýtala aj na to, čo považuje v herectve za najdôležitejšie. Na predstavy verejnosti o tom, že je táto profesia je o tom, byť pekný, reagovala absolútne pokojne. Tvrdenia však okamžite vyvrátila.

,,Vôbec to nie je o tom, byť pekný. Herectvo je o tom, vedieť sa dobre spotiť! Vedieť sa zhovadiť, doslova. Ja mám rada keď vidím, že herec je spotený, je v rôznych grimasách. Ja mám proste rada špinu toho herectva!“ povedala na rovinu mladá umelkyňa.

Kovalčíková je taktiež presvedčená o tom, že divadlo dokáže naozaj presvedčivo tlmočiť veľké a dôležité myšlienky. Chce, aby neustále vzdelávalo spoločnosť a je veľmi vďačná, že k tomu môže prispievať aj ona. Takáto profesia však pomáha aj jej samej. Naučila ju obrovskej empatii. Prežila si desiatky charakterov, stovky emócii, tisíce rôznych situácii. Práve vďaka nim dokáže dnes už porozumieť veľkému množstvu ľudí. Ich pocity si totižto skúsila  na vlastnej koži, aj keď v inej postave akou je ona sama.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. jún 2024 17:27