Herečka Helena Krajčiová sa drží jednoduchých zásad.ahč
StoryEditor

Herečka Helena KRAJČIOVÁ o ženskosti: „K fáze tetka odbočiť nemusím!“

17.05.2024, 09:00
Celebrity

Je vľúdna, čím je zrelšia, tým lepšie vyzerá, a v umeleckých kruhoch sa o nej klebetí, že neklebetí. Nič z toho však nepadá z neba. Na láskavosti a zdravom tele treba pracovať. So slovenskou herečkou a speváčkou HELENOU KRAJČIOVOU (49) hovoríme o rovnováhe bez výkyvov, dvoch filmoch, na ktoré je pyšná, a jednom kocúrovi, ktorý dal do pozoru celú rodinu. Čo pre ňu znamenajú jej heslá: Vždy vystretá a hneď za ním: S ľahkosťou srnky? Ako si udržiava figúru? A v čom je výhoda zájazdových predstavení? Povedala pre časopis TÉMA.

image

Herečka Helena Krajčiová

Spomenuli ste aj to, že je pre vás dôležité kráčať životom s hlavou vysoko...

Áno, to patrí k veciam, ktoré mám v sebe sformulované a hovorievam ich aj svojej dcére. Na prvom mieste je: Vždy vystretá. To mám ako jednotku. Ale týchto hesiel je viac. Nie sú to vyslovene príkazy, skôr opisy.

 

Tak si ich dajme viac.

Dvojka je: S ľahkosťou srnky. Neviem, odkiaľ to mám, kde som to zachytila, ale patrí to ku mne. Tretie heslo by mohlo byť: Odpustenie. Odpúšťať hneď a čo najviac, či už vo vzťahu k sebe alebo k svojmu okoliu, sa mi zdá dôležité.

Váš profil na sociálnych sieťach je ako manifestácia ženskej sily. V zmysle: ženy potrebujú vedľa seba ďalšie ženy, ktoré ich dvíhajú. Je motív „ženskej sily“ vo vašom živote dôležitý?

Áno. Neviem si predstaviť existovať bez tejto ženskej opory, je pre mňa dennodennou vzpruhou a prichádza z viacerých smerov, počnúc mojou sestrou, pokračujúc všetkými mojimi kamarátkami, z ktorých niektoré idú so mnou od strednej školy, až po nové kamarátky. Je úžasné, že človek môže v každom veku stretnúť niekoho, kto mu otvorí ďalšie dvere. Takýmto človekom je pre mňa napríklad Zuzka Líšková.

Stretli sme sa len pred rokom a pol a stali sa z nás najprv kamarátky, ktoré mali spoločné témy, no neskôr aj kolegyne. Jedna vedľa druhej sme pocítili tvorivú silu, čo je, myslím si, ďalší level vzťahov. Mám na mysli to, keď človek vedľa iného človeka cíti, že spolu s ním môže niečo užitočné vytvoriť. Je veľmi osviežujúce, keď sa vám také niečo stane a vy zistíte, že nové a veľmi pekné, pevné putá môžete nadväzovať  v akomkoľvek veku.

Zuzana Líšková je výživová poradkyňa. Priviedla vás k nej motivácia upratať si trošku vlastné stravovanie?

Áno, potrebovala som si nastaviť výživu, čiže sme sa na začiatku bavili najmä o jedení a výžive žien v našom veku, a zistili sme, že vieme byť jedna pre druhú užitočné. Ona ako odborník, ja ako laik, ktorý sa však o tému veľmi zaujíma a stále si chce zlepšovať kvalitu života. Tak sa zrodilo naše hnutie pre ženy Jaklusk. Ženy inšpirujeme a zdieľame s nimi vlastné skúsenosti s výživou a pohybom.

A počúvate ich. Čiže asi viete, čo zvyčajne najviac trápi ženy okolo päťdesiatky, keď už klope na dvere menopauza...

e to hmotnosť. My sa snažíme o to, aby vedeli, že sme tu a sme pripravené motivovať ich a nachádzať spojenia, ktoré nás všetky povzbudia k pohybu. Lebo výživa a pohyb idú ruka v ruke. Kým vo výžive dokážeme byť my ženy dôsledné, vieme si dať pozor na to, čo a kedy jeme, s pohybom je to inak.

Vekom u žien prichádza k zvláštnej redukcii pohybu. Preto si myslím, že je fajn spájať sa a nechať sa vtiahnuť do hry. Stačí sa zoznámiť a odtiaľ je už len krôčik k rozhodnutiu: a viete čo, idem s vami. Slovo „nakopnutie“ síce neznie úplne dobre ani vhodne v tejto súvislosti, ale myslím si, že sa potrebujeme navzájom neustále „nakopávať“. Inšpirovať, dobíjať si baterky, aby sa motivácia znovu naštartovala.

O tom, ako naštartovať motiváciu, sa píšu knihy. Je to celá veda..

Áno, je to ťažké, motivácia neprichádza sama od seba a sama viem, aké je náročné motivovať samu seba každý deň, presvedčiť sa, že aj dnes si treba zacvičiť. Zabehaj si aj dnes... Choď plávať aj dnes... Spomenuli ste knihy. Niekomu možno funguje, že si niečo prečíta, ale inému môže byť príjemnejšie to, že sa spojí s inými ľuďmi na sieťach alebo ide na pobyt.

Na pobytoch sa ženy mimochodom dokážu krásne na seba napojiť a hlavne sa zase nanovo rozhodnúť, že do toho idú a budú sa o seba starať. To nič, že to možno dlhodobo nevydržia. Aj keď to potrvá len dva týždne, má to zmysel. A možno nabudúce vydržia tri týždne alebo dokonca tri mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:40