Zuzana Fialová je racionálna žena. Influenceri ju neobalamutia.Katarína Kincelová
StoryEditor

ROZHOVOR Zuzana Fialová: Samozvaní terapeuti a krištáľ na čelo ma nepresvedčia!

05.03.2024, 07:00
Celebrity

Vedeli ste, že Zuzana Fialová (49) sa zmenila na influencerku? Samozrejme, nie v reálnom živote. Čoskoro sa na televíznu obrazovku dostane sitkom Psychosimona.sk, kde si zahrala hlavnú rolu, síce vyštudovanú psychologičku, ale bez potrebnej praxe a skúseností. Rozdáva svojim klientom rady a často to dopadne viac než zaujímavo.

image

Zuzana Fialová

Katarína Kincelová

Čo čaká divákov sitkomu?

Je to komédia a groteska, hyperbola infuencerstva. V reálnom živote sme svedkami toho, že ľudia bez konti nuálneho vzdelania radia na sociálnych sieťach druhým, ako sa majú starať o také vážne veci, ako je fyzické a duševné zdravie. Postava, ktorú hrám, je influencerka v oblasti módy a rozhodne sa robiť internetovú koučku a terapeutku. A ide jej to veľmi dobre, hovorí ľuďom, čo jej napadne, a zarobí pri tom veľa peňazí.

V čom je to podľa vás nebezpečné?

Ak niečo robíte bez znalosti problematiky, je to nebezpečné. Či idete bežať maratón, alebo sa staráte o duševné zdravie, radíte druhým, ako sa vyrovnať s traumou, alebo predávate výživové doplnky. Všetko okrem obliekania, kde je úplne jedno, čo si kto na seba dá, tam nehrozí žiadne nebezpečie.

Stretli ste sa vo svojom reálnom živote so samozvaným terapeutom alebo koučom?

Nie. Asi nepôsobím ako človek, ktorému by ľudia chceli dávať rady.

Ale vedeli by ste nebezpečné rady rozpoznať, ak by sa vám ich niekto pokúšal vnútiť?

Áno, myslím si o sebe, že mám silno vyvinuté kritické myslenie.

A čo s ľuďmi, ktorí ho nemajú?

Tým to teraz hovoríme – nerobte to! Nepočúvajte hocikoho.

image

Zuzana Fialová

Katarína Kincelová

Máte aj jednoduchý návod, radu, na čo by si mali dávať pozor?

Mnohí samozvaní terapeuti sú mimoriadne sofistikovaní... V tom je presne ich zákernosť! Títo šmejdi a šmejdky sú často skrytí za mladých a sympatických ľudí. Niekedy je ich naozaj ťažké odhaliť. Nie vždy nám začne blikať kontrolka. A sú dôverčiví ľudia, ktorým nezačne blikať vôbec. Jediné, čo by som im poradila – zastavte sa, nereagujte okamžite, preštudujte si problematiku podrobne a ideálne z viacerých zdrojov.

Sebe a svojim veciam by sme sa mali venovať s ľuďmi, ktorí na to majú vzdelanie a dôveryhodné certifikáty. Dôverujme vede. Verme tomu, že biochémia je veda, ktorá sa nám snaží pomôcť. Špičkové biochemické univerzity vedia viac o výživových doplnkoch ako slečna z Instagramu z paneláka z nejakého malého mesta. O duševnom zdraví vedia odborníci, ktorí sa ním zaoberajú, a ani oni nevedia úplne všetko, ale rozhodne viac ako instagramoví liečitelia.

Predstavme si situáciu, že človek je v úzkych, ocitne sa v hraničnej životnej situácii a chytá sa aj slamky. V takej chvíli asi nemá kapacitu na to, aby sústredene študoval rôzne zdroje a porovnával a overoval. Niekto mu ponúkne jednoduchú pomoc a on ju bez rozmýšľania prijme. Jednoduchá pomoc málokedy skutočne pomáha.

Skúsili ste niekedy jednoducho a rýchlo schudnúť?

Jednoduché veci v živote málokedy fungujú. Náš život je príliš komplikovaný, aj naše telá a psychika sú príliš zložité na to, aby platili jednoduché rady a poučky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:29