Anna Júlia Slováčková bojuje druhýkrát s rakovinou.Profimedia - Standardni obsah
StoryEditor

Anna Slováčková, ktorá druhýkrát bojuje s rakovinou prezradila, aká liečba jej aktuálne pomáha

19.02.2024, 12:08
Celebrity

Talentovaná speváčka a dcéra saxofonistu Felixa Slováčka (80), Anička (28) zvádza už druhýkrát boj s rakovinou, tentoraz sa jej usadila na pľúcach. V najnovšom rozhovore opísala, že dochádza k lekárke, ktorá sa špecializuje na paliatívnu starostlivosť. Krehká blondínka sa na margo tohto medicínskeho odboru vyjadrila pozitívne.

Anička Slováčková sa v boji so zákernou chorobou rozhodne nevzdáva. „Niejaké prognózy som si vypočula, ale nie je to nič, čo by som teraz chcela zdieľať so svetom,“ priznala v interview pre Novinky.cz. Hoci vraj verí, že všetko dopadne dobre a „nie je dôvod sa plašiť“, prezradila, že dochádza k lekárke, ktorá sa špecializuje na paliatívnu starostlivosť.

Ide o medicínsky odbor, ktorý sa zameriava na prevenciu a zmierňovanie utrpenia všetkých druhov ochorení a na podporu najlepšej možnej kvality života pre pacientov a ich rodiny, ktoré sú vystavené vážnemu ochoreniu.

„Všetci sa vždy vydesia, keď sa o tom zmienim, ale je to človek, ktorý vie odpovedať na všetky otázky okolo liečby, ktoré mám,“ vysvetlila ťažko skúšaná umelkyňa. Aby sa ľudia okolo nej nedesili – paliatívna liečba sa totiž bežne zameriava skôr na tých pacientov, ktorí sa nachádzajú v pokročilom alebo terminálnom štádiu onkologického ochorenia, teda vo fáze, keď sa už nedá vyliečiť. Odborníci im aspoň v týchto ťažkých chvíľach pomáhajú zlepšiť kvalitu zostávajúceho života.

ANKETA
Máte skúsenosť s paliatívnou medicínou?

Napriek tomu však Slováčková na liečbu rakoviny nezanevrela, aj keď, ako si sama povzdychla, "ešte sa s liečbou úplne nezžila“. Popri klasickej liečbe skúša aj rôzne alternatívne spôsoby v nádeji, že jej stav aspoň stabilizujú. Pomáha je ak látka CBN, výťažok z konope, ktorý je legálne dostupný. „Nie som žiadny hulič, ale vidím, že to účinkuje. Pomáha mi spať, spánok je pre mňa všeliek,“ prezradila hviezda Ordinácia v ružovej záhrade 2. A je fakt, že CBN sa hojne využíva pre svoje sedatívne účinky – pomáha rýchlo zaspať a ovplyvňuje aj celkovú kvalitu spánku," povedala o pozitívnych účinkoch. Blondínka sa zamerala na alternatívnu liečbu a pochvaľuje si aj čínsku medicínu. Jej otec ju vo všetko podporuje a rodina jej je veľkou oporou.

Annu Slováčkovú najprv bojovala s rakovinou prsníka. Pred tromi rokmi nad ňou zvíťazila. Krutá rana osudu prišla, keď jej lekári diagnostikovali zákerné ochorenie opäť. Nádor zasiahol pľúca. Ihneď absolvovala prvé dávky chemoterapie. Po čase, ale liečbu prerušila. 

Boj s rakovinou prsníka prehrala mladá speváčka Patrícia Janečková (†25) . Absolvovala chemoterapiu aj masektómiu. Sopránistka po operácii informovala fanúšikov, že sa má lepšie: „Hlavná časť liečby je za mnou. Na jednu stranu sa cítim šťastná a oslobodená od pocitov a následkov liečby, ktoré človeka sprevádzajú, keď má túto chorobu v sebe. Na druhú stranu ubehol takmer rok a za tú dobu som vypadla zo svojho bežného pracovného tempa, do ktorého nie je jednoduché naskočiť späť. Je pomerne náročné nabrať pôvodnú silu v hlase aj celkovú fyzickú kondíciu. Ale nezdávam sa," napísala po operácii. Našla šťastie aj v súkromnom živote. Vydala sa za priateľa, herca Vlastimila Burdu. Bohužiaľ skôr ako si novomanželia stihli užívať život v oficiálnom zväzku, život krásnej Patrície vyhasol. 

Minulý týždeň umelecký svet opustil herec Marcel Nemec (†52). Vždy usmiaty herec sa so životom lúčil v predstihu. Až mrazí, že vedel, kedy umrie. Umelec pravidelne absolvoval chemoterapiu. Cítil sa slabo a vyčerpane. Bojoval, však do poslednej chvíle. Líder skupiny Kopytovci sa naplánoval svoj pohreb: „Chcem veľa farebných kvetov a farebne poobliekaných usmiatych hostí. Ja odchod nevnímam ako koniec, no ako začiatok niečoho nového a zároveň to vnímam ako oslavu svojho krásneho a láskou naplneného života, ktorý som prežil v tejto dimenzii s úsmevom obklopenými ľuďmi s ktorými sa milujeme (a že ich nie je málo)."      

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 06:23