Patrícia Janečková
StoryEditor

Zomrela mladá speváčka, podľahla zákernej chorobe: Patricia Janečková sa len nedávno vydala

02.10.2023, 09:12
Celebrity

Krátko po tom čo sa vydala, podľahla zákernej chorobe. V nedeľu 1. októbra zomrela operná a koncertná speváčka, muzikálová speváčka a herečka Patricia Burda Janečková († 25). Vo veku 25 rokov podľahla zákernej chorobe, povedala dnes ČTK jej manažérka Jana Švábová.

Janečková sa narodila v Nemecku slovenským rodičom, vyrastala a žila v Ostrave, kde absolvovala operný spev na Janáčkovom konzervatóriu. Vystupovala na festivaloch v Česku i zahraničí, ako sólistka účinkovala s mnohými českými a slovenskými symfonickými a komornými orchestrami, pôsobila v Národním divadle Moravskoslezském.

V roku 2010 ako dvanásťročná vyhrala česko-slovenskú televíznu súťaž Talentmania. V roku 2014 sa stala absolútnou víťazkou svetovej speváckej súťaže Concorso Internazionale Musica Sacra v Ríme. Získala tak štipendium na letných speváckych kurzoch v talianskom Arezze. V roku 2016 dostala tri ocenenia na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch.

Vlani oznámila, že bojuje so zhubným nádorom prsníka. Tento rok sa vydala za herca Vlastimila Burdu.

Patrícia Janečková z Talentmánie zvádzala ťažký boj s rakovinou. Musela podstúpiť agresívnu liečbu a prišla o prsník. Zákerná choroba ju pripravila o prácu a tak sa dostala aj do finančnej tiesne. Ak by nemala pomoc z nadačného fondu mala by vážne problémy.

Zvádzala boj s rakovinou, operáciu zvládla úspešne

Rakovina prsníka si napriek mladému veku nevyberá. Janečková zvádzala s touto diagnózou ťažký boj, no milovaný spev, ktorému sa venovala dlhé roky, jej vtedy nesmierne chýbal. Po operácii sa postavila na javisko a bola opäť šťastná. Sopranistka sa po operácii cítila oveľa lepšie: „Hlavná časť liečby je za mnou. Na jednu stranu sa cítim šťastná a oslobodená od pocitov a následkov liečby, ktoré človeka sprevádzajú, keď má túto chorobu v sebe. Na druhú stranu ubehol takmer rok a za tú dobu som vypadla zo svojho bežného pracovného tempa, do ktorého nie je jednoduché naskočiť späť. Je pomerne náročné nabrať pôvodnú silu v hlase aj celkovú fyzickú kondíciu. Ale nezdávam sa." 

Jej boj s rakovinou s ňou prežívali všetci fanúšikovia a boli jej neskutočnou oporou: „Choroba mi samozrejme znemožnila pracovať, čo sa logicky výrazne odrazilo na mojej finančnej situácii. V tomto smere som vďačná za existenciu transparentného účtu v rámci Nadačného fondu For Artists, ktorý ma doslova zachránil. Veľmi si vážim aj vrelé slová podpory a odkazov od nás aj zo zahraničia. Avšak pravdou je, že nie všetky odkazy boli pekné. To už najskôr patrí k ľudskej povahe," povedala umelkyňa pre pred mesiacmi. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 10:12