Martin Nikodým
StoryEditor

Moderátor Martin Nikodým nám porozprával o novm bývaní, ženách na sociálnych sieťach a utrácaní

18.12.2023, 13:00
Celebrity

Martin Nikodým (52) je príjemný spoločník. stretnutie s ním je zakaždým naplnené dobrou náladou a smiechom. s nadhľadom dokáže hovoriť aj o vážnych veciach. verím, že jeho pozitívne naladenie budete cítiť aj z nasledujúcich riadkov.

Nemáte problém priznať, že vaša cesta šoubiznisom mala veľa prudkých zákrut, nie všetky ste prešli hladko a trochu vami otriasli. V posledných rokoch, zdá sa, je tá cesta hladká a pokojná. Cítite to tak aj vy? Ste vnútorne spokojný a naplnený?

Mám v sebe zvláštny pocit šťastia, ktorý sa mieša s pocitom vďaky. Vďaky za to, že aj po tridsiatich rokoch mám stále prácu, že som sa stal možno aj nejakou značkou. Ak ma niekto osloví na spoluprácu, tak presne vie prečo. To si nesmierne vážim, že sa mi to podarilo vybudovať a že to stále pokračuje. Teším sa z nových projektov, teraz máme nový kvíz a jeho štart bol náročný, pretože je v slote, kde už jeden projekt neuspel, a my ideme s číslami stále hore.

image

Martin Nikodým patrí roky medzi našich najúspešnejších moderátorov.

RTVS

To, že sa inak dívame na príležitosti a úspechy a vieme ich inak oceniť, prichádza aj vekom a so skúsenosťami.

Určite. Aj ja to tak cítim, veď už som takmer dospelý. Už sa k tej hranici dospelosti blížim, mentálne asi ešte nie, ale fyzicky to už občas cítim. Čím sme starší, tým sme sentimentálnejší. Keď sa pozriem na svoje dve dospelé deti, tlačia sa mi slzy do očí. Sú to krásni mladí ľudia, naozaj sa vydarili. Je to tak naozaj, že s pribúdajúcim vekom si vieme viac vážiť. Keď sme mladí, nemáme čas obzerať sa, ideme dopredu. V staršom veku máme chuť sa zastaviť, navnímať situáciu, v ktorej sa nachádzame. Vtedy si uvedomíme, čo máme. A ja som veľmi vďačný za to, čo mám.

Nazývate to sentiment. Ale inými slovami sa tomu dá povedať aj získaná životná múdrosť...

Môže byť. Ale hovoril som, že ešte nie som celkom dospelý, tak nemôžem byť ešte múdry. Ale á životná skúsenosť. Človek postupne zmúdrie. Keď sme mladí, dokážeme extrémne trvať na tom, čo sme povedali, presviedčať o svojej pravde. A rokmi sa dostaneme do polohy, že oveľa viac počúvame a nepresviedčame o svojej pravde. Skôr hľadáme prienik dvoch právd. Oveľa viac sa snažím svetu porozumieť.

Cítite túto zmenu aj v prístupe k výchove? Máte dve dospelé deti a malého syna. Vychovávate Martinka inak?

Radikálne inak nie. U nás doma sa nekričalo. Ak som zvýšil hlas, deti vedeli, že som im predtým už najmenej trikrát niečo hovoril. Vždy sme fungovali na princípe vzorov a zistil som, že to naozaj funguje. Môj syn Adam sa rozcestoval po planéte, vyliezol na Kilimandžáro, preliezol veľké hory v Maroku. Robí veci, ktoré som mu ukázal, že sú dôležité. Že je dobré počas života zažiť veľa zaujímavého. Páči sa mi, že to robí. Emmka študuje fotografiu v Prahe a tiež na tom cítim svoj podiel. Videla u mňa, že som vždy nosil fotoaparát na krku, venoval som sa reportážnej fotografii a robil výstavy.

A Martinko?

Je tam predsa jeden rozdiel. Mám pocit, že si teraz dokážem viac vychutnať spoločné chvíle. Uvedomujem si, aké je to vzácne, že s ním môžem byť. On je neskutočný parťák, má osem rokov, ale vedieme spolu neskutočné debaty, stále sa na niečo pýta, je nesmierne zvedavý.

Okrem rodičovského šťastia a lásky je príjemné, ak zažívame šťastie a lásku s partnerom. Ste v tomto smere naplnený, dali vám ženy vášho života to, čo ste potrebovali, alebo stále hľadáte to skutočné naplnenie?

Som vďačný za stretnutia so ženami, ktoré som v živote mal. Výsledky sú moje krásne a úžasné deti. Zakaždým som vycítil, že tá žena je matka a mal by som s ňou mať dieťa. Stalo sa mi to dvakrát. Zatiaľ nemám pri sebe bytosť, s ktorou by sa mi podarilo súznieť bez toho, aby vznikali popri tom aj drámy a napätia. Bulvárne médiá sa ma stále pýtajú, ako je možné, že som stále single. Odpoveď je jednoduchá – naučil som sa žiť sám so sebou.

To nedokáže hocikto!

Nie je to jednoduché. Je veľa ľudí, ktorí žijú vo vzťahoch, sú v nich nespokojní a zostávajú len preto, že sa boja byť sami. Ja som sa to naučil. Ak do môjho života vstúpi niekto, musí to byť človek, s ktorým dokážem vytvoriť niečo viac ako ja sám a ona sama. Ak stretnem takého človeka, tak do toho pôjdem.

Ako vnímate dnešné ženy? Máte ako single muž dostatočný nadhľad.

Som z nich trochu prekvapený. Na sociálnych sieťach zažívam od žien doslova ataky. Ako muž, ktorý bol vychovaný tak, že muž dobýja a žena si vyberá, tomu nerozumiem. Prečo ženy preberajú iniciatívu? Neviem, či je to tým, že dnešní mladí muži sú málo iniciatívni, aby získali srdce ženy. Nie som s tým úplne v pohode.

Pozorujete to u mladších, alebo aj u zrelších ročníkov?

Aj zrelšie lovia. Mám nálepku single, tak to zažívam. Niekedy sa to začína nenápadnými správami na sociálnych sieťach, ale zažil som už aj ponuky bez okolkov na rovinu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 01:03