Nakladané uhorky a v podstate všetko, čo je naložené v sladkokyslom náleve, telo zúfalo potrebuje, keď mu chýba horčík.Shutterstock
StoryEditor

Tajné signály tela: Čo nám chce organizmus naznačiť, ak ho prepadnú ISTÉ CHUTE?

06.09.2023, 10:22
Celebrity

Máte pocit, že niekedy potrebujete kúsok čokolády, poriadny kus mäsa alebo zopár slaných tyčiniek? Alebo sa vám zdá, že bez pohára mlieka sa nedožijete večera? Nejde o nič život ohrozujúce, no tieto nezvládnuteľné chute by ste určite nemali podceňovať. Telo sa vám totiž snaží povedať, čo vám chýba.

Potrebujem cukor!

Zomierate túžbou dať si zákusok alebo aspoň nejaký cukrík? Potom vášmu telu s najväčšou pravdepodobnosťou chýba síra alebo aminokyselina tryptofán. Namiesto tabuľky čokolády alebo vrecúška gumových medvedíkov siahnite radšej po fazuli, brokolici, hrozne alebo brusniciach, doplníte tak telu chýbajúce látky zdravým spôsobom.

Musím si dať kyslé uhorky

Nakladané uhorky a v podstate všetko, čo je naložené v sladkokyslom náleve, telo zúfalo potrebuje, keď mu chýba horčík. Naládovať sa napríklad čalamádou síce nie je vyložene zlé, ale telu oveľa viac prospeje, ak si dáte semienka alebo oriešky. Avšak pozor, niekedy chuť na kyslé ukazuje na možné problémy s pankreasom.

Čipsy, prosím! Neprekonateľná chuť na výrazne slané pokrmy môže naznačovať, že málo pijete. Soľ totiž reguluje množstvo vody v tele a keď sa začína prejavovať dehydratácia, telo sa snaží udržať si čo najviac tekutín. Preto by mohol pomôcť pohár vody. Niekedy za chuťou na slané stojí aj nedostatok vápnika a sodíka. Dajte si kvalitný syr alebo šalátovú uhorku.

Túžim po čili

S chuťou na ostré je to zložitejšie, túžba po pálivom je totiž skôr psychosomatického rázu a poukazuje na potrebu zmeny. Chuť na štipľavé jedlá prezrádza frustráciu z monotónneho života (hlavne profesionálneho) a túžbu po dobrodružstve. Zo zdravotného hľadiska potom značí problémy so žlčníkom a pečeňou, ktoré ostrým korením potrebujú povzbudiť.

image

Chilli papričky sú skvelý spalovač tukov.

Pixabay

Bez kávy zomriem

V káve by ste mohli plávať a na posedenie zjete celý grep? Nezvládnuteľná chuť na horké svedčí o tom, že vaše telo potrebuje detoxikáciu. Horké totiž podporuje čistenie organizmu. Akútne chute utíši brokolica, ľadový šalát alebo kel. Na dlhodobejší účinok vyskúšajte však detox s odľahčeným jedálničkom bohatým na zeleninu a ovocie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 18:08