Nakladané uhorky a v podstate všetko, čo je naložené v sladkokyslom náleve, telo zúfalo potrebuje, keď mu chýba horčík.Shutterstock
StoryEditor

Tajné signály tela: Čo nám chce organizmus naznačiť, ak ho prepadnú ISTÉ CHUTE?

06.09.2023, 10:22
Celebrity

Máte pocit, že niekedy potrebujete kúsok čokolády, poriadny kus mäsa alebo zopár slaných tyčiniek? Alebo sa vám zdá, že bez pohára mlieka sa nedožijete večera? Nejde o nič život ohrozujúce, no tieto nezvládnuteľné chute by ste určite nemali podceňovať. Telo sa vám totiž snaží povedať, čo vám chýba.

Nebolo by mlieko?

Máte pocit, že bez jogurtu, smotanovej zmrzliny alebo kúska syra neprežijete? Potom vám zrejme chýba vápnik, ktorý nájdete aj v mandliach, maku, lososovi alebo sardinkách. Takisto sa však za tým môže skrývať potreba pokoja a harmónie, keď je toho na vás veľa. Mliečne výrobky totiž v kombinácii so sacharidmi spúšťajú produkciu hormónu šťastia.

Dajte mi rožok

Obrovská chuť na čerstvé chrumkavé pečivo, ale aj napríklad na cestoviny, je známkou toho, že vaše telo túži po dávke sacharidov. Môže to byť dôsledok nízkeho príjmu kalórií napríklad pri diéte. Skúste sacharidy doplniť zdravšími celozrnnými výrobkami. Niekedy za tým môže stáť aj deficit dusíka – ten organizmu zasa dodáte strukovinami, šampiňónmi alebo špenátom.

Chcem mäso!

Snívate o šťavnatom steaku alebo poriadnej vrstve šunky na rožku s maslom? V tom prípade vaše telo volá po prísune vitamínu B12, zinku a železa, teda látok, ktorých nedostatok sa bohužiaľ prejavuje aj na stave kože, nechtov a vlasov.

Najlepším zdrojom je samozrejme červené mäso, okrem neho však potrebné minerály doplníte aj šošovicou, špenátom, tekvicovými semienkami alebo syr.

ANKETA
Poznáte ten pocit, keď neovládate svoje chute?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 06:44