Nikoleta Kováčová.súkromný archív/Nikoleta Kovacova
StoryEditor

Nikoleta Kováčová známa ako Surová dcérka: "Pred vegánstvom som sa dokázala prejedať sladkosťami"

06.09.2023, 14:00
Celebrity

Nikoleta Kováčová, známa tiež ako „Surová dcérka“ je známa svojou láskou k vareniu, no v jej kuchyni by ste živočíšne produkty hľadali márne. Aj tradičné slovenské jedlá, akými sú napríklad bryndzové halušky vie pripraviť chutne a len z rastlinných surovín. Aká bola jej cesta v stravovaní? Aké chyby robila a čo ju najviac inšpiruje? To všetko a ešte oveľa viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Čo vás inšpiruje skúšať stále nové variácie? Kde beriete nápady?

Najviac sa inšpirujem tým, na čo sama dostanem chuť. Či sú to bryndzové halušky alebo punčový rez.  Rada sa inšpirujem chuťami z môjho detstva a prerábam všetky naše rodinne recepty na vegánske. Veľkou inšpiráciou sú aj sociálne siete. Vždy keď vidím niečo lákavé, uvažujem ako by som to prerobila na vegánsku verziu.

Ako riešite stravovanie mimo domu? Chystáte si vždy niečo „so sebou“? Vie sa vegán chutne najesť aj v reštauráciách?

Vždy to záleží od toho, kam idem. Veľké a väčšie mestá nie sú problém. Naposledy som bola v Berlíne či Amsterdame a tam je výber obrovský. Vegánske jedlá nemám problém nájsť ani v rodných Piešťanoch alebo v Starom Smokovci, keď chodím do Tatier. Tam nie je žiadna vegánska reštika, ale dá sa tam chutne najesť v mnohých podnikoch, kde myslia na vegánov a vegetariánov. Horšie je to už na túrach, v horách, v naozaj malých mestečkách, kde človek nájde naozaj len hranolky s kečupom a pizzu bez syra. Takže ak chcem niečo iné, musím si pripraviť niečo na cestu. Ale každý rok sa možnosti zlepšujú a sledujem to aj u nás v Tatrách, takže hlad už skoro vôbec nehrozí.

Napísali ste už niekoľko kníh plných chutných receptov, no niekedy je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Nerobíte pre nadšencov vegánskej stravy aj nejaké kurzy varenia?

Platí to rozhodne pri sladkých a zložitejších receptoch a preto som robila kurzy vždy keď som mala čas. Doteraz len v Prahe, ale teraz sa konečne chystajú vegánske kurzy v Bratislave, v Gourmet Academy, kde budem mať od polovice septembra 4 kurzy. Niektoré budú zamerané na slovenskú kuchyňu, iné na indickú a potom samozrejme sladký kurz pre nadšencov pečenia a cukrariny, kde sa naučíme vegánske odpaľované cesto, ktoré je moja špecialita.

image

Nikoleta Kováčová.

Instagram/Nikoleta Kováčová
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 04:57