Nikoleta Kováčová.súkromný archív/Nikoleta Kovacova
StoryEditor

Nikoleta Kováčová známa ako Surová dcérka: "Pred vegánstvom som sa dokázala prejedať sladkosťami"

06.09.2023, 14:00
Celebrity

Nikoleta Kováčová, známa tiež ako „Surová dcérka“ je známa svojou láskou k vareniu, no v jej kuchyni by ste živočíšne produkty hľadali márne. Aj tradičné slovenské jedlá, akými sú napríklad bryndzové halušky vie pripraviť chutne a len z rastlinných surovín. Aká bola jej cesta v stravovaní? Aké chyby robila a čo ju najviac inšpiruje? To všetko a ešte oveľa viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Ako sú na tom podľa vás Slováci a Česi v informáciách, ktoré majú o vegetariánstve, alebo vegánstve?

Určite horšie ako anglicky hovoriace krajiny. Keď som si sama o vegánstve niečo zistovala, tak slovenské a české zdroje skoro neexistovali. A tie čo existovali boli plné mylných informácií. Asi by som sa nestala vegánkou, keby som nevedela anglicky a nevedela si prečítať zahraničnú literatúru. Doteraz prevládajú v našom online svete dezinformácie a negatívne články a nie objektívne fakty.

Stretli ste sa nejakými predsudkami okolia ohľadom tohto stravovania?

Ja som sa od začiatku snažila zdieľať všetky informácie o vegánstve priamo s mojou rodinou, aby sa nebáli, lebo veľa predsudkov a zákazov vychádza zo strachu. Takže rodina a blízki priatelia to prijali veľmi dobre. Teraz už je vegánstvo naozaj skoro “mainstram” vecou a ani na Slovensku to nevzbudzuje toľko mýtov. Tie vznikajú skôr len online, kde si človek stále vypočuje všetky klasické mýty o tom, že zo sóje mužom narastú prsia, rastlinny tiež cítia bolesť a že bez mäsa človek zomrie.

Keby bola jedna vec, ktorou by ste ľudí mali motivovať k zmene, alebo aspoň úprave jedálnička, čo by to bolo?

Z prieskumov vieme, že najviac na ľudí zaberá ich vlastné zdravie. Či už ide o prevenciu pred populačnými ochoreniami, nejaký konkrétny zdravotný problém alebo chudnutie.  Až potom prichádzajú dôvody ako záchrana našeho životného prostredia a etika zabíjania zvierat. Takže by som určite ľudí ďalej motivovala začať práve pre to zdravie. Vegánstvo sa ukazuje ako najlepšia prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, obezitou, niektorými druhmi rakoviny  či cukrovkou. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a antioxidantov je vegánstvo aj dobrá cesta k lepšiemu tráveniu, lepšiemu mentálnemu zdraviu a dokonca pomalšiemu a lepšiemu starnutiu.

image

Verili by ste, že môžete upiecť takúto tortu bez použitia živočíšnych surovín?

Instagram/Nikoleta Kováčová

Aké je vaše najobľúbenejšie slané a sladké jedlo/dezert?

Milujem všetky rajčinové, Talianske a Ázijské jedlá, ale už od prvej Slovegán kuchárky je u nás doma najobľúbenejší recept ten na vegánske bryndzové pirohy s kôprom. A zo sladkého jednoznačne vegánske karamelové veterníky.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 19:46