Nikoleta Kováčová.súkromný archív/Nikoleta Kovacova
StoryEditor

Nikoleta Kováčová známa ako Surová dcérka: "Pred vegánstvom som sa dokázala prejedať sladkosťami"

06.09.2023, 14:00
Celebrity

Nikoleta Kováčová, známa tiež ako „Surová dcérka“ je známa svojou láskou k vareniu, no v jej kuchyni by ste živočíšne produkty hľadali márne. Aj tradičné slovenské jedlá, akými sú napríklad bryndzové halušky vie pripraviť chutne a len z rastlinných surovín. Aká bola jej cesta v stravovaní? Aké chyby robila a čo ju najviac inšpiruje? To všetko a ešte oveľa viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Povedzte nám niečo o vašej ceste. Z raw stravy až na tú vegánsku?

Moja cesta začala pred 10 rokmi v Indii, kde sa nedalo stravovať tak ako som bola zvyknutá z fitka a práce modelky. Tak som začala hľadať niečo iné, čo by mi vyhovovalo aj zdravotne aj finančne, keďže dovozové potraviny boli na vreckové modelky drahé. Môj kamarát vtedy začínal s vegetariánstvom kvôli behaniu a športu, tak ma naviedol na stopu rastlinného stravovania. Asi týždeň som si zisťovala všetko o vegánstve a raw strave. Potom som hneď naskočila na vegánsku raw stravu a zostala pri nej kvôli etike a ekológii aj naďalej. Keď som sa vrátila z ciest po exotických krajinách plných ovocia a prišla do chladnejšej Európy, tak som začala prirodzene zaraďovať viac varenej vegánskej stravy.

Skúšali ste v stravovaní aj nejaké experimenty, ktoré s odstupom času hodnotíte ako nesprávne?

Asi ako každá žena, aj ja mám za sebou rôzne experimenty. Stravu na ktorej som bola pred vegánstvom spätne hodnotím ako veľmi obmedzujúcu a kaloricky chudobnú. Nasledovala som jedálničky, kde som mala dovolenú maximálne polovicu banánu denne atď. Naozaj minimum akýchkoľvek sacharidov. Z toho som často mala práve záchvaty prejedania sladkosťami. A možno aj preto mi tak dobre sadlo vegánstvo a neobmedzený prístup k ovociu a sacharidom. Vtedy mi to veľmi pomohlo vytvoriť si zdravý vztah s jedlom. Ani samotnú raw stravu by som neodporúčala dlhodobo, lebo je náročné získať všetky živiny len zo surovej stravy, ale vtedy som to na časť tohto roka v Ázii ocenila.

Mnoho ľudí by možno chcelo do svojich jedálničkov zaradiť viac vegánskych jedál, no nevedia ako na to. Čo by ste im poradili? Kde začať?

Najlepšie je začať postupne a ak človek naozaj nevie, treba zájsť do nejakej veggie reštaurácie a skúšať jedlá, ktoré sú obľúbené. Človek ochutná, príde na to, čo sa dá spraviť, ako to chutí a potom môže skúšať replikovať to, čo mu chutilo aj doma. Tak človek postupne rozšíri svoj repertoár vegánskych jedál a už je jednoduché si ich uvariť alebo objednať.  Pre veľa ľudí je jednoduché napríklad vymeniť doma mlieko a jogurty za tie rastlinné. Niekto zase ľahko vyradí aj mäsové produkty. Človek musí prísť na to, čo je preňho najjednoduchší začiatok a netlačiť na začiatok na seba až príliš.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 03:24