Tri oriešky pre Popoluška je neodmysliteľnou súčasťou našich Vianoc.
StoryEditor

Na zámku s Popoluškou: Prekvapivé fakty z nakrúcania kultovej rozprávky

23.12.2022, 15:15
Celebrity

Romantickou kulisou filmu Tri oriešky pre Popolušku je zámok MORITZBURG, kde sa v minulosti naozaj konali plesy, na ktorých sa dámy predháňali v snahe očariť mladých šľachticov. Na nakrúcanie filmu, ktorý nás nikdy neomrzí, sme si zaspomínali s dcérami režiséra Václava Vorlíčka a so sestrou Libušky Šafránkovej.

Popoluška bola sfilmovaná veľakrát produkciami z celého sveta, ale nikomu sa nepodarilo do rozprávky vložiť toľko poetiky, láskavosti a nenásilného humoru, akým sa vyznačuje „naša“ Popoluška z roku 1973. Vďaka koprodukcii s Nemeckom dostala poctivú výpravu a aj pri výbere hercov mali tvorcovia šťastnú ruku. Čerešničkou na torte je malebná hudba Karla Svobodu a zimné scenérie. Pri nakrúcaní herci poriadne vymrzli, pretože väčšina kostýmov bola ušitá pre letnú verziu Popolušky, s ktorou sa pôvodne počítalo. Produkčné požiadavky z nemeckej strany však všetko zmenili a z rozkvitnutých lúk a strání sa príbeh presunul na zasnežené svahy.

Rozprávka bez bozku

Mnohým nedá spávať, prečo sa Popoluška a princ, navzdory zvyklostiam z iných rozprávok, počas celého filmu ani raz nepobozkajú. Túto záhadu sa fanúšikovia snažili vysvetliť rôznymi bizarnými teóriami. Podľa jednej je princ gej, lebo nosí flitrové oblečenie, váľa sa po snehu s pážatami a do Popolušky sa zamiluje, keď je prezlečená za poľovníka. Ani na plese neprejavuje záujem o vznešené dámy. Iní „popelkológovia“ zase tvrdia, že medzi Popoluškou a princom prebehlo oveľa viac než obyčajný bozk a v záverečnej scéne pri jazde na koni mu vraj veľavravným pohľadom na svoje bruško dáva najavo, že je tehotná. Vysvetlenie však zrejme bude oveľa prozaickejšie. Scenárista František Pavlíček sa proste chcel vyhnúť zaužívaným rozprávkovým klišé. Aj preto z Popolušky neurobil zakríknutú chuderku, ale zdravo drzé emancipované dievča.

Púť za Popoluškou

Vianoce si bez Popolušky nevieme ani predstaviť, a aj keď sme tento film videli už nespočetnekrát, nikdy nás neomrzí. V Česku sa v tomto období konajú projekcie filmu s účasťou symfonického orchestra a vznikol aj muzikál, kde dostal Pavel Trávníček rolu kráľa a v úlohách Popolušky a princa okrem iných alternovali Slovenka Nikola Ďuricová a David Gránský. Najväčšie atrakcie však každú zimu ponúka nemecký zámok Moritzburg nachádzajúci sa kúsok od Drážďan. Stalo sa z neho akési pútnické miesto pre všetkých fanúšikov Popolušky. „Najskôr išlo len o výstavu originálnych kostýmov z filmu, ktorú v roku 2009 pripravila česká kurátorka. Keď videli, aký ohromný záujem o ňu bol (prišlo asi stotisíc návštevníkov), začali Nemci robiť vlastné výstavy a postupne pridávali ďalšie atrakcie,“ povedala Kateřina Hořavová, dcéra režiséra Václava Vorlíčka, ktorá sa zúčastnila na celkom prvej výstave, a potom zámok navštívila ešte niekoľkokrát. Pravidelne tam na stretnutia s fanúšikmi chodí aj Pavel Trávníček. „Libušu Šafránkovú sme veľakrát pozývali, ale ani raz sa jej nepodarilo prísť,“ povzdychla si nemecká kunsthistorička Margitta Hensel, ktorá je kurátorkou aktuálnych výstav.

Komu sadne črievička?

V súčasnosti každú zimu (presnejšie od 19. novembra 2022 do 26. februára 2023) žije Popoluškou celý zámok. Na troch poschodiach sa okrem kostýmov nachádzajú rôzne interaktívne hry, ktoré ponúkajú pohľad do zákulisia filmu. Návštevníci sa môžu odfotiť v replikách filmových kostýmov, ktoré tam nachystali v troch veľkostiach. Pred vchodom tróni obrovská črievička, menšia kovová je nainštalovaná na schodisku. Tiež je mierne predimenzovaná, aby žiadna z návštevníčok nebola sklamaná, že jej nesadla. Dámy si ju totiž s nadšením skúšajú za každého počasia. „Návštevníci najčastejšie hľadajú miesta, ktoré poznajú z filmu,“ dodáva kurátorka. „Radi sa prechádzajú po schodisku, kde Popoluška stratila črievičku, alebo nazerajú do okna, cez ktoré sledovala kráľovský ples. Niekedy sú sklamaní, že na zámku nie je tanečná sála, tú totiž tvorcovia postavili vo filmovom ateliéri.“

Bez suvenírov neodídete

Z filmu profitujú aj miestni podnikatelia. S motívmi Popolušky predávajú perníky a čokolády, knihy, taniere, hrnčeky, magnetky a dokonca aj repliky troch orieškov presne v tej podobe, v akej ich poznáme z filmu. Okružná jazda na konskom záprahu okolo zámku stojí 40 eur. V lete sa zase na terase zámku od roku 2020 hráva muzikál Tri oriešky pre Popolušku (najbližšie od 16. júna do 2. júla 2023), v ktorom účinkujú herci z miestnych divadiel a znejú známe filmové melódie. Na Moritzburgu sa konajú aj svadby, alebo si naň novomanželia chodievajú robiť originálne svadobné fotografie.

Čo sa dialo v tajných komnatách?

Prirodzene sme boli zvedaví, či sa na zámku počas jeho 480-ročnej histórie odohral ľúbostný príbeh pripomínajúci ten filmový. „Moritzburg je lovecký zámok, páni sem chodili väčšinou bez svojich manželiek, takže príležitostí na ľúbostné avantúry mali viac než dosť. Napokon, je tu dostatok komnát a tajných zákutí,“ vraví Margitta Hensel. Súčasnú barokovú podobu získal zámok koncom 17. storočia za panovania poľského kráľa, litovského veľkovojvodu a saského kurfirsta Augusta II. Silného. Prezývku dostal na základe svojej povestnej sily. Hovorilo sa o ňom, že dokáže holými rukami lámať podkovy. V tých časoch bolo priam súčasťou bontónu, aby mal šľachtic, hoci ženatý, patričný počet mileniek, a tak August pri príležitosti 25. narodenín pozval dámy zo širokého okolia na honosný karneval. Bola medzi nimi aj nemecká grófka Aurora von Königsmarck. Spolu so svojimi dvornými dámami prišli preoblečené za Amazonky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 01:12