Toto sú najdôležitejšie momenty zo života kráľovnej Alžbety II.dreamstime
StoryEditor

Top momenty zo života kráľovnej Alžbety II. Toto boli vzostupy a pády Jej Veličenstva

09.09.2022, 06:00
Celebrity

Alžbeta II. bola najdlhšie žijúcou a vládnucou britskou kráľovnou. Počas 70-ročného panovania zažila mnoho vzostupov aj pádov. Či už to boli významné návštevy krajín, svadby, rozvody, škandály alebo jubileá. Toto sú top momenty, ktoré formovali kráľovnú Alžbetu II. a jej vládnutie.

Prvým zásadným bodom v živote kráľovnej Alžbety II. je nepochybne vzťah s princom Philipom, do ktorého bola zamilovaná už od detstva. Po niekoľkých rokoch, nežných dôkazoch lásky a zaľúbených listoch sa napokon v roku 1947 rozhodli zasnúbiť a aj zosobášiť sa. Ich prvým dieťaťom, a zároveň aj dedičom, bol princ Charles, ktorému kráľovná o dva roky neskôr priviedla na svet sestru Anne. Alžbeta II. bola v spoločnosti od začiatku panovania veľmi obľúbená, a to nielen pre jej krásu, ale aj nadhľad a vízie do budúcnosti. Možno aj preto získala v roku 1952 ocenenie Žena roka.

Korunováciu sledovalo milióny ľudí

Kráľovná Alžbeta síce vládla od roku 1952, no jej korunovácia sa konala až o rok neskôr. Pre zaujímavosť, táto udalosť bola vôbec prvou svojho druhu, ktorú odvysielala televízia. Na korunovácii bolo prítomných niekoľko tisíc osobností, vrátane zahraničných premiérov až po hlavy štátov a sledovalo ju niekoľko desiatok miliónov ľudí po celom svete. Alžbeta mala na sebe oblečenú vyšívanú róbu s kvetinovými znakmi krajín Commonwealthu a vyzerala v nej nádherne.

 

Strieborné jubileum

V roku 1977 kráľovná oslavovala strieborné jubileum svojho nástupu na trón. Ľudia po celom svete volali jej meno a dlhé hodiny stáli v uliciach Londýna len preto, aby ju uvideli naživo. Kráľovná svojim dojímavým prejavom opäť ukázala svoju lojalitu a priateľstvo k britskému ľudu.

1992 - Najhorší rok

Kráľovná Alžbeta II. nezažila len vzostupy, ale aj pády. Podľa jej slov, najhorším rokom v jej vládnutí bol rok 1992. Najprv sa dve z jej detí rozviedli a o rozpade manželstva sa šepkalo aj v prípade princeznej Diany a Charlesa. Ďalšou ranou bol pre ňu požiar na hrade Windsor, ktorý pre kráľovnú symbolizoval detstvo a radosť. Plamene boli tak veľké, že zničili viac ako 100 izieb. Aj napriek ťažkému obdobiu Alžbeta zachovala pokoj a silu.

Smrť princeznej Diany, Margaret a matky kráľovnej

Princezná Diana a princ Charles spečatili svoju lásku v roku 1981. Bola to udalosť, ktorú sledovalo až 74 krajín sveta. Síce si verejnosť Lady Di zamilovala okamžite, ako sa ukázalo, jej láska s Charlesom bola tŕnistá a veľmi problematická. Po veľkých nezhodách a bolestivých neverách musela napokon kráľovná zažiť ďalší rozvod svojho dieťaťa. Omnoho väčšia bolesť však prišla v roku 1997, kedy Lady Diana tragicky zahynula. Smútok rozhodne neskrývala a dodnes ju považuje za výnimočnú, nadanú ženu, ktorá vynikala najmä úsmevom. Pre kráľovnú bol ťažký aj rok 2002, kedy sa musela rozlúčiť aj s mladšou sestrou Margaret a v priebehu pár týždňov aj s kráľovnou Matkou. Temné časy zachránili až oslavy Zlatého jubilea, ktoré boli naozaj veľkolepé.

 

Svadba princa Williama a Kate Middleton

Radosť priniesla kráľovnej do života aj láska medzi princom Wiliamom a Kate Middleton, ktorá si okamžite získala priazeň verejnosti. Po odhalení Alžbetinho súhlasu sa svadba týchto dvoch hrdličiek konala v roku 2011. To, že obom s hrdosťou udelila nové tituly, značí, že ich vzťah jej do života priniesol naozajstnú radosť. O rok neskôr sa mohla tešiť z prvého vnúčaťa, princa Georga a neskôr aj princeznej Charlotte a princa Louisa.

Škandál v podobe Meghan Markle

Jednou z ďalších radostí a strastí v živote kráľovnej Alžbety II. je nepochybne svadba princa Harryho a Meghan Markle. Síce si zo začiatku získali sympatie verejnosti a kráľovského dvora, no napokon sa tieto vzťahy naštrbili. Keďže mali manželia veľmi zlý vzťah s médiami a v rodine neustále vládlo napätie, rozhodli sa odísť a presťahovať sa do Kalifornie. Najväčší škandál však spôsobil rozhovor s Oprah Winfrey, ktorý očiernil kráľovskú rodinu, vrátane Alžbety.

Smrť princa Philipa

Minulý rok musela kráľovná čeliť ďalšej bolesti. Vo veku 99 rokov totiž zomrel jej milovaný manžel, princ Philip. Pohreb sa konal na zámku Windsor, kde vojvoda z Edinburghu poslednýkrát vydýchol. Kráľovná neskrývala smútok a osamelosť a niet sa čomu čudovať, spoločnosť jej robil krásny 74 rokov.

 

Platinové jubileum

Vo februári tohto roka sa celé Anglicko zišlo na oslavách platinového jubilea kráľovnej Alžbety II., ktorá mala tú česť vydržať na tróne neuveriteľných 70 rokov. Alžbeta sledovala program a jasajúci dav z balkóna Buckinghamského paláca a pridali sa k nej aj štyri generácie jej dedičov. Napriek tomu, že sa už vtedy necítila veľmi dobre, mala na tvári široký úsmev, na ktorý spoločnosť nikdy nezabudne. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 08:39