Chystáte sa už na sezónu plaviek, no stále nie ste spokojné so svojou postavou? Každý vie, že nielen pohyb, ale aj správna strava je základom úspešného chudnutia. Sama Zuzana Vačková, ktorá je stále viac vo forme, vám môže byť príkladom. Pripravte si spolu s ňou zdravé a fit recepty, ktoré vám nezaberú veľa času a ani vás nebudú stáť desiatky eur.
Kelová polievka
Budete potrebovať:
1 stredne veľký kel
1 cibuľa
Soľ
Mleté čierne korenie
Rasca
Majorán
1 PL mletej červenej papriky
Olivový olej
Voda
Postup:
Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte ju na pripravenom rozpálenom olivovom oleji. Pridajte rascu, čierne korenie a soľ. Kým sa zmes bude pomaly restovať, pripravte si kel, ktorý zbavte hrubého hlúbika. Nakrájajte ho na menšie časti a vložte do pripravenej cibule. Pridajte mletú papriku a zalejte približne 1,5 litrom vriacej vody. Povarte 20 minút, pridajte majorán a odstavte z ohňa.
Hliva ako bojovníčka proti kilám
Budete potrebovať:
1 ČL mletej červenej papriky
300 g hlivy ustricovej
1 cibuľa
Olivový olej
Mleté čierne korenie
Soľ
Voda
Postup:
V hrnci zohrejte olivový olej, do ktorého pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, mletú červenú papriku a restujte. Medzi tým si nakrájajte hlivu ustricovú a spolu s čiernym korením pridajte do zmesi. Hliva nie je skvelá len proti vírusom, ale pomáha aj s baktériami či kilami navyše. Zalejte pohárom čistej hody, zakryte pokrievkou a nechajte dusiť približne 20 minút. Aby ste z hlivy vyťažili čo najlepšiu chuť a potrebné vitamíny, podávajte ju s uvarenou ryžou alebo zemiakmi.
Banánový chlebík
Budete potrebovať:
4 banány
210 g špaldovej múky
75 g cukru
1 prášok do pečiva
Štipku soli
75 ml oleja
Mletú škoricu
Rastlinné mlieko
Postup:
Banány ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a poriadne ich roztlačte lyžicou, aby vám vznikla hladká kaša. Prilejte olej a do zmesi nasypte cukor, múku, škoricu, soľ, kypriaci prášok. Dobre premiešajte. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka. Formu na pečenie potrite olejom a posypte múkou. Vložte do nej zmes, ktorú pomocou varechy rovnomerne uhlaďte. Posypte cukrom a pečte na 180° 45 min.
Quinoa so zeleninou
Budete potrebovať:
Quinoa podľa chuti
3 väčšie šampiňóny
Šalotku
Cesnak
Čili
1 menšiu cuketu
1 mrkvu
3-4 cherry paradajky
Brokolicu
Soľ
Mleté čierne korenie
Slnečnicové semiačka
Avokádo
Postup:
V osolenej vode uvarte jednu šálku quinoi. Nakrájate nadrobno cesnak a čili, ktoré orestujte na pripravenou rozpálenom oleji. Medzitým si pripravte šalotku a huby. Je na vás či siahnete po hlive alebo šampiňónoch. Pokrájané ich vložte k cesnaku a čili, restujte. Pridajte nastrúhanú mrkvu, brokolicu, cuketu, za hrsť slnečnicových semiačok a paradajky. Keď je zelenina mäkká, nasypte do nej štipku soli, korenie a quinou. Pre chuť môžete pridať aj polovicu zrelého avokáda.
Jablkovo – makový koláč bez štipky múky
Budete potrebovať:
4 vajcia
400 g jabĺk
200 g mletého maku
200 g tvarohu
Prášok do pečiva
Vanilkový extrakt
2 PL medu
Postup:
Oddeľte žĺtka od bielkov a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Nastrúhajte jablká. Do misky k žĺtkom pridajte mak, pripravené jablká, tvaroh, prášok do pečiva a vanilkový extrakt. Zmes oslaďte podľa chuti medom. Všetko spolu zmiešajte a pridajte vyšľahané bielka. Formu na pečenie vyložte papierom, na ktorý rovnomerne poroztierajte cesto. Pečte na 170° približne 60 minút.