Petr Kozlík
StoryEditor

Rozhovor s hercom Jánom Jackuliakom: Občas potrebujem psychohygienu

08.02.2021, 17:00
Celebrity
Svojou tvárou je predurčený na roly násilníkov alebo nesympatických chlapov. Ján Jackuliak si z toho však ťažkú hlavu nerobí, naopak, túto skutočnosť zľahčuje. Jeho skutočné „ja“ je totiž nadmieru citlivé, empatické a najlepšie sa cíti v úlohe tatina. Vyrovnať sa s vlastnou komplikovanou povahou a pochopiť sám seba mu pomohla až druhá manželka.

Vyštudovali ste muzikálové herectvo, nemohlo to teda byť pre vás zasa až také prekvapenie ...
Ako sa to vezme. Nikdy som nebol spevák. V porovnaní so spolužiakmi som bol vždy skôr recitátor. Mal som však veľké šťastie na ľudí. Stretol som vynikajúceho a talentovaného Samuela Hoška. Je to skutočný multitalent a ja som mal šťastie, že si ma práve on vzal „pod palec“. Má totiž obrovský rozhľad. Vyštudoval v New Yorku džezový spev a dával mi hodiny. Za tých dvanásť týždňov ma v speve nielen veľmi posunul, ale počul som od neho také pripomienky ako od nikoho pred ním.

Ktorú svoju rolu považujete za najúspešnejšiu?
To je ťažké. Veľmi ma bavil Karpíšek v seriáli Vyprávěj. Na tejto postave som sa veľa naučil. Filmových úloh som doteraz veľa nemal, prevažujú seriálové a divadelné. Veľmi si však vážim svoje úlohy vo filmoch Kandidát a Amnestie. Som veľmi hrdý, že som v nich mohol hrať.

Máte nejaký herecký sen?
Rozhodne. Chcel by som si zahrať dvojrolu Jekylla a Hyda. Fascinuje ma tá rozpoltenosť a zaujímalo by ma, či sa to dá zahrať naozaj dôveryhodne. Musí to byť veľmi ťažké.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jan Jackuliak Official (@jan_jackuliak)

Podľa čoho si roly vyberáte?
Úplne úprimne – na Slovensku si príliš vyberať nemôžete. Ja mám navyše také šťastie v nešťastí, že dostávam hlavne záporné roly. Ono to s touto tvárou ani inak nejde. Ale aby to nevyzeralo nevďačne, ja ich hrám rád! Baví ma to. A, samozrejme, vyberám si podľa scenára. Keď sa mi nepáči, idem od toho. Peniaze v tomto ohľade nie sú na prvom mieste. Tiež mi ide o to, aby ma každá rola niečím obohatila. Myslím teraz duševne. Každú zo svojich postáv totiž beriem veľmi vážne. Než vezmem úlohu, vždy si zisťujem všetky možné informácie a vypytujem sa. V škole mi bolo totiž povedané: „Nikdy nezahráš dobre postavu, ktorá je múdrejšia ako ty!“ A tým sa snažím riadiť.

Využívate svoj herecký talent aj v súkromnom živote?
Nie! Dokážem to odstrihnúť. Alebo sa o to aspoň snažím. Spočiatku to pre mňa bolo ťažké, ale teraz už mi to ide samo. Len čo padne posledná klapka, na svoju úlohu zabudnem a som zase normálny. Aj keď tu sa ponúka otázka: Čo znamená normálny? Človek má stále tendenciu hrať a jediná chvíľa, keď je sám sebou, je buď doma, alebo s najlepšími z najlepších priateľov. Inak máme všetci sklon robiť sa lepšími. Vždy sa však riadim tým, aby som sa na seba mohol pozrieť do zrkadla.

Skôr ste pôsobili aj v muzikáloch, prečo ste ich opustili?
Ešte pred časom by som vám povedal, že už som skrátka do muzikálu dal všetko, čo som mohol, a nemal som sa tak v tomto smere kam posúvať. Bol som naozaj presvedčený, že už ma do muzikálu nikto nedostane. Nedávno sa však ozval Janek Ledecký s ponukou účinkovania v jeho muzikáli Hamlet, a vzhľadom na to, že je to podľa mňa naozaj podarené dielo, neváhal som. Dostal som sa však aj k réžii a tá ma baví ešte viac.

Viac než samotné herectvo?
Čím viac s týmto odborom koketujem, tým viac sa mi páči. Dokonca asi viac než herectvo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:14