Charlotte Krajčo
StoryEditor

Rozhovor so slovenskou plus size modelkou Charlotte: V detstve mi hovorili, že moja postava je hrozná

24.06.2020, 14:00
Celebrity
Nosí veľkosť 44 a predsa je modelka. Plus size modelka Charlotte Krajčo - je mladá, krásna, šťavnatá a inteligentná. Jej názory nás upútali natoľko, že sme s ňou urobili rozhovor.

Napadlo ťa už v detstve, že budeš modelka, chcela si ňou byť?

Vyrastala som v dobe, v ktorej o plus size modelingu na Slovensku nikto nepočul a aj v Amerike bol ešte hlboko v plienkach. Jediné, čo som v časopisoch a reklamách videla boli štíhle modelky, no ani to mi nebránilo oblepiť si nimi všetky steny v mojej detskej izbe (cca do 14 rokov som tam mala Harryho Pottera, ktorého milujem dodnes a predstavovať si, ako by som na ich mieste vyzerala ja. Ale bola to skutočne iba predstava, nemôžem to nazvať sen, pretože som bola presvedčená, že dievčatá, ktoré vyzerajú ako ja, sa nikdy nestanú modelkami. Takže nie, modelkou som byť nechcela. Ale za to herečkou a speváčkou, to áno.

Hovorili ti ako malej, že si pekná?

  1. Skôr mi hovorili, že mám peknú tvár. Konkrétne: „Tvár ako bábika, ale telo katastrofa.“ Počúvam to aj dodnes. Ako malá som svoje telo neznášala. Nenávidela som sa a strašne som kvôli tomu trpela. Mala som zo seba obrovské komplexy, ktoré mi bránili robiť to, čo by som chcela. Nebola to moja postava, ktorá mi v tom bránila, ale ja sama, v mojej hlave. Dovolila som ľuďom, aby mi utvorili mienku o sebe samej a to je najhoršie, čo som im mohla dovoliť, rozhodovať o mojom tele. Myslím si, že moje detstvo a puberta by vyzerali úplne inak, keby mi niekto povedal, že byť iná, je v poriadku. Že mať väčší zadok, stehná či brucho nie je nenormálne a odsúdenia hodné. Keď som bola na strednej škole, objavil sa facebook, potom prišiel instagram a ja som naraz objavila plus size modelky, ktoré o sebe začali dávať vedieť na sociálnych sieťach. Nikdy nezabudnem na moment, kedy som pred niekoľkými rokmi na instagrame prvý krát videla reklamu na spodné prádlo, v ktorej bola modelka s celulitídou, jej fotky neboli vyretušované. V tú chvíľu mi padla sánka a v duchu som si povedala: „Čože? Aj ona má celulitídu?“ Bolo to, ako by som dovtedy žila v nejakej vlastnej bubline, v ktorej som nevedela, že strie, alebo celulitídu môže mať aj niekto iný. V tej dobe som už síce vedela, že existujú plus size modelky, ale z ich fotiek som mala pocit, že každá má dokonalú hladkú pokožku a ukážkovú postavu v tvare presýpacích hodín. Možno to bude znieť ako klišé, ale až v ten moment som pochopila, že aj plus size modelky sú obyčajné smrteľníčky, ktoré majú nedokonalosti a dokonca že majú podobné postavy ako ja, alebo ženy, ktoré vidím na ulici. A keď sa nehanbia ony, prečo by som sa mala ja?

 Kto je tvoj ideál krásy?

Toto je dosť ťažká otázka. Za ideál krásy považujem človek vnútorne vyrovnaného, ktorý si je vedomý svojich kladných, ale aj záporných stránok, berie sa taký aký je, maká na sebe a dokáže naplno využiť svoj potenciál, aj napriek tomu, že mu ľudia neveria. Či je to chlap, alebo žena, obdivujem ľudí, ktorý dokážu na 100% využiť svoj talent a neboja sa urobiť niečo inak. Môžem tu spomenúť samozrejme Ashley Graham, ktorá je celosvetovo úspešná plus size modelka a búra všetky rokmi zaužívané stereotypy o ženskej kráse práve vďaka tomu, že nemá veľkosť 36. Alebo Emma Watson. Veľmi ju obdivujem. Slávu, ktorú získala vďaka nakrúcaniu Harryho Pottera dokázala zužitkovať lepšie, než by si ktokoľvek vedel predstaviť. Emma sa angažuje ako veľvyslankyňa OSN so zameraním na zrovnoprávnenie žien a ich postavenia v spoločnosti. Jej prejav v kampani HeForShe v roku 2014 dokázal, že Emma je žena na správnom mieste a presne takýto vzor dnešné mladé dievčatá potrebujú. Niekoho, kto im ukáže, akú skutočnú hodnotu vlastne žena má a že by si mala vážiť seba samú a aj svoje telo. Charlotte Krajčo

 Nikdy si nechcela byť štíhlejšia, nepokúšala si sa schudnúť?

Samozrejme pokúšala, minimálne 1000 krát, držala som rôzne nezmyselné diéty, ktoré urobili viac škody, ako úžitku. Ale úprimne povedané, nikdy som nechudla primárne kvôli sebe, vždy to bolo kvôli niekomu, hlavne kvôli rodine. „Mala by si.... mohla by si... pozri ako vyzeráš... Pozri sa na ostatné dievčatá....“ Dookola to isté. Pamätám si, že už keď som bola malá, tak sa u nás riešili diéty, šport, spôsob stravovania, dokonca padali stávky o to, kto skôr schudne. Jediné, čo sa tým u mňa dosiahlo, boli takmer depresívne stavy a stále nižšie a nižšie sebavedomie.

 Staráš sa nejak o svoju postavu – jedlo, cvičenie?

Určite by som mala viac cvičiť, ako doteraz, takže dúfam, že sa polepším. Čo sa týka jedla, veľmi rada varím a pečiem, skúšam nové príchute a nové recepty. Nejem živočíšne výrobky, som na rastlinnej strave, takže ma to „núti“ ešte viac experimentovať a vymýšľať, čo si dám a uvarím. Snažím sa jesť pravidelne a mať vyvážený jedálniček.

Páčia sa ti štíhle a ultraštíhle ženy?

Samozrejme páčia sa mi aj štíhle ženy, každá žena je podľa mňa krásna. No ultraštíhle už nie. Podľa mňa je to extrém, ktorý nedáva dobrý príklad mladým ľuďom, tak ako aj obezita. Sú to dva extrémy a ani jeden by nemal byť celosvetovo propagovaný ako niečo zdravé. Na instagrame sa mi páči hastag #healtyisnewskinny. Vyjadruje skutočnosť, že ak má niekto veľkosť 36, nemusí byť zdravý a opačne niekto s veľkosťou 44, nemusí byť chorý. Naše psychické, ale aj fyzické zdravie záleží na tom, ako sa o svoje telo budeme starať zvnútra, aj z vonku. Veľa ľudí si teraz určite povie, že plus size modelky propagujú obezitu, ale nie je to tak. Propagujú ženskú postavu, krivky a hlavne to, že aj ženy väčších veľkostí môžu byť šťastné vo svojom tele, ak pre neho robia maximum. Cvičiť, zdravo sa stravovať je základ aj pre plus size modelku a môžeme to vidieť denne na ich profiloch na sociálnych sieťach, kde sa snažia motivovať mladých ľudí a hlavne ženy. No nebudem tu nikoho presviedčať o svojej pravde, pretože každý sme iní, niekto cvičí 6 krát a niekto 2 krát za týždeň, každý z iného dôvodu. Aj tak budú čitatelia, ktorí si povedia že ospevujeme obezitu.  

Je niečo na tvojom tele, tvári, čo sa ti nepáči a rada by si zmenila?

Niekedy áno, väčšinou nie. Sú dni, kedy sa ráno zobudím a cítim sa ako najtučnejšia žena na svete, inokedy zase neznášam svoje brucho a ďalší deň milujem svoj zadok. Ale je to v poriadku, stále som to ja, je to moje telo a ja v ňom žijem. Takéto pocity má občas snáď každá žena. Ide o to, aby sa nimi nenechala prevalcovať. Ja sama už nechcem žiť s pocitom, že svoje telo neznášam. Je to ten najhorší pocit na svete. 

Súhlasíš s tým, že krása ide zvnútra?

Určite áno! Fyzická krása je pominuteľná. Vekom krása odíde a čo potom? Je otrasné, ako nám média ukazujú ako by sme mali vyzerať, koľko a ako rýchlo by sme mali schudnúť a čo by sme mali jesť. Keď sa ku tomu pridajú články o tom, ako za 10 dní zbaliť chlapa, 5 príznakov že máme rakovinu a 10 základných kúskov oblečenia ktoré nesmú chýbať v šatníku žiadnej ženy, máme dokonale nalinajkovaný život. Ale kto po takom niečom túži? Práve naša povaha nás robí výnimočným. Naše vyžarovanie, charizma. Náš smiech, či spôsob komunikácie s ľuďmi. Ani do chlapa sa nezamilujem kvôli tomu, pretože má krásnu košeľu, ale rozhodujúca pre mňa bude charizma a vyžarovanie. Samozrejme že aj fyzická stránka je veľmi dôležitá. Aj ja sa rada maľujem, a obliekam si pekné veci. Ale na svojej polovičke ma budú zaujímať iné, dôležitejšie veci.

Akú ma výhodu byt plnšej postavy?

Je ma za čo chytiť a nie je mi zima.  Charlotte Krajčo



Ako sa naučiť milovať samu seba?

Všetko je to o zmierení sa so svojím telom a pochopením, že telo je náš domov, budeme v ňom celý život a je iba naše. Nikomu by sme nemali dovoliť o ňom rozhodovať. Nikdy nikomu. Niektorej z vás by možno stačilo vidieť ostatné ženy v spodnej bielizni a vtedy by ste pochopili, že sme naozaj každá iná, ale jedinečná. Iná by zase potrebovala povzbudenie od svojho partnera, či povzbudivé slová od rodiny. Slová totižto majú obrovskú moc. Keď nám niekto bude celý život hovoriť že sme tučné, škaredé, menejcenné, uveríme tomu. A stane sa to pravdou. Ja osobne, mám jeden odskúšaný recept. Ženy, naučte sa zaspávať s myšlienkou, že ste krásne a milujete svoje telo. Naozaj. Nech je to tá posledná myšlienka, ktorá vám prebehne v mysli. Naučte sa zobúdzať s tým, že dnes bude krásny deň, máte rady samú seba a usmejte sa na svoj odraz v zrkadle, aj keď z počiatku to bude možno na silu a bude Vám to smiešne, či nepríjemné. Zaberie Vám to presne jednu minútu z Vášho celého dňa. A začnú sa diať krásne veci. Slová začnú naberať na moci a začne to byť pravda. Pretože všetko je v hlave, všetko je to iba o našich myšlienkach a postoju k sebe. V prvom rade sa my samé musíme mať rady a keď sa nám to podarí, nikoho slová nás už nezrania, nezmenia a ani nám neznížia sebavedomie. Rozhodujte sama o svojom šťastí a hlavne si ho doprajte, pretože si ho zaslúžite. Nenechajte sa presvedčiť o opaku.

Aké telá na mužoch sa ti páčia?

Najradšej mám fakt mužné typy, vysokých, so širokými ramenami a bradou a nevadí mi ani pivné, či iné bruško, nech si mám aj ja čo chytiť, nie len chlap. Ale úprimne, láska si nevyberá a nikdy neviem, do koho sa môžem zamilovať a vtedy by som určite neriešila to, že či má, alebo nemá bradu, aj keď sa mi to veľmi páči. Zakaždým som mala absolútne rozdielne typy chlapov a každý ma priťahoval niečím iným, či už po fyzickej, alebo aj vnútornej stránke. Netreba zabúdať aj na to, že každému sa páči niečo iné. Veľa ľudí podceňuje vnútornú stránku, lenže aj keby ma chlap enormne priťahoval, nedokázala by som s ním byť, keby sme si nemali čo povedať a nezaujal by ma po osobnostnej stránke. Pri mužovi sa chcem smiať a byť sama sebou, nechcem ho primárne ako výstavný materiál pre okolie.

Čo sa ti na sebe najviac páči?

Môj smiech, pretože keď sa začnem smiať, počujú to ľudia na kilometre ďaleko. Dokonalo ma vystihuje :D Niekomu to trhá uši, neznáša to, niekto sa začne smiať z toho ako sa smejem ja a niekto môj smiech miluje. Po fyzickej stránke sú to asi oči. Niekedy sú viac do zelena, inokedy viac do modra, ale stále sa v nich dokáže niekto stratiť.

Ako je tvoj tajný recept na krásu? Máš nádherné vlasy aj pleť... na ktoré produkty napríklad nedáš dopustiť?

Ďakujem za kompliment. No nie je to také ideálne ako sa zdá. Mám trochu problematickú pleť. Čo sa týka starostlivosti, nedám dopustiť na micerálnu vodu Bioderma, s ktorou sa každý večer odličujem. Už od mala viem, že nemôžem ísť spať nalíčená. Dokonalé odlíčenie, vyčistenie pleti a následne kvalitný hydratačný krém od Mixa, ktorý používam aj ráno pred tým, než použijem makeup, je pre mňa základ starostlivosti. Mám veľmi citlivú pokožku, preto si nemôžem dovoliť zanedbať starostlivosť. To isté platí aj pre vlasy. Používam výrobky od NASHI ARGAN, ktoré mi maximálne vyhovujú. A čo sa týka celo telovej starostlivosti, tak jedine kokosový olej :)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 21:38