Katarína Kincelová
StoryEditor

Známa Slovenka Eva Cifrová vymenila modeling za topánky. Ako sa jej darí?

10.05.2020, 16:30
Celebrity
Pózovanie pred fotoaparátom vymenila za prácu v obuvníckej dielni a vytvára kolekcie zaujímavých topánok pre ženy aj malé deti.

Každý diel na topánke mám „odmakaný“
Eva Cifrová

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eva Cifrová (@eva_cifrova_official),

Prečo si sa rozhodla začať robiť niečo iné ako modelku?
Nebolo to rozhodnutie zo dňa na deň, ale skôr taký prirodzený vývoj. Príležitosti, okolnosti a môj postoj k nim. Roky pribúdajú a s nimi sa mení aj pohľad na život a jeho smerovanie.

Prečo práve topánky? Máš pre ne slabosť?
Topánky kreslím od svojho detstva a kreslila som ich úplne všade, na žiacku knižku, do zošitov, na pijaky a na hodinách klavíra do notových zošitov.

Ako presne tento nápad vznikol a začal sa realizovať?
Začalo sa to úplne neplánovane. Mám veľmi úzku nohu a vždy som mala obrovský problém nájsť si topánky, ktoré by mi sadli. Našla som v Bratislave obuvníkov a dala si vyrobiť niekoľko topánok na mieru. A keď sa ma začali ženy pýtať, kde som tie topánky kúpila, že ich chcú tiež, rozhodla som sa vytvoriť vlastnú kolekciu topánok.

Nebála si sa reakcií niektorých ľudí, ktorí ťa možno majú zaškatuľkovanú ako „playmate“ a „tie sú predsa len pekné a to je všetko“?
Nebála, pretože sa s tým stretávam často. Predsudky zo strany ľudí sú na Slovensku akoby automatické a až keď vás spoznajú, uvedomia si, že ste taký istý človek ako oni. Strachu sa nepoddávam, aj keď, samozrejme, obavy sa občas objavia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eva Cifrová (@eva_cifrova_official),


Niektoré čitateľky Evity možno ani poriadne nevedia, čo to playmate je. Čo to teda znamená a ako tento titul ovplyvnil tvoj život?
Tento titul získa dievča, ktoré sa objaví v magazíne Playboy. Ja som to nikdy neprežívala a keď som bola na fotení v Miláne, tak mi zavolali z redakcie, že som získala aj titul Playmate roka na základe hlasovania ľudí. Ja som ani netušila, že existuje nejaká Playmate roka a čo to zahŕňa. Musela som sa objavovať na nejakých akciách tohto magazínu, ale to je asi všetko. Pre mňa to bola iba zaujímavá skúsenosť, ale ľudia si ma spojili práve s týmto titulom. Ja som naďalej fotila ako predtým, pracovala v televíznych programoch a podobne. Možno si ma ľudia zafixovali s týmto titulom o to viac, že ako jedinú Slovenku si ma vybrali do USA na fotenie priamo do vily s Hughom Hefnerom (zakladateľ magazínu Playboy, pozn. red.).

Ako presne prebieha tvorba tvojich topánok? Kde čerpáš inšpiráciu a ako si sa remeslu naučila?
Ja si topánočku nakreslím a premyslím, ako má byť ktorá časť technicky spracovaná. Chodím na výstavy do Paríža a Milána, kde sa udávajú trendy na každú sezónu a podľa ktorých sa všetci riadia. V mojich úplných začiatkoch, keď som vôbec nevedela, čo a ako, mi pomáhala a učila ma dizajnérka Tinka Herelová, ktorá je pre mňa nielen úžasný človek s veľkým srdcom, ale aj kráľovná v topánkovom biznise. Jej vedomosti a skúsenosti sú pre mňa inšpiratívne a vďaka nej som sa naučila o každej časti topánky vedieť maximum. Znie to jednoducho, ale vôbec to tak nie je. Našťastie, som technický typ a vždy ma bavilo niečo montovať a opravovať. Učila som sa v talianskych fabrikách a potom v Istanbule. Nie som človek, ktorý príde do fabriky, kde mu dajú existujúci model topánky a iba mení ich farby. To by bol dizajnér asi každý. Ja mám odmakaný každý jeden diel na topánke, pri výrobe ktorého som prítomná. Takže kreslím, na výstavách si hľadám dodávateľov, výrobcov, chodím do ich fabrík, vyvíjam spolu s nimi a riešim, ako moju topánku vyrobiť. A inšpirácia? Tá je všade okolo nás. Minule som mala nahádzané oblečenie na kope, ktoré som sa chystala oprať, a vznikla tam taká krásna farebná kombinácia, že som si to musela odfotiť:-). V hlave mám milión nápadov na topánky, ale niekedy je ťažké ich zrealizovať, pretože sa to buď nedá, alebo by to bolo také nákladné, takže by som na to potrebovala investora.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eva Cifrová (@eva_cifrova_official),


Kde sa šijú?
Doteraz som vyrábala v Taliansku a Istanbule a tieto posledné týždne som začala vyvíjať topánky v ZDA Partizánske, kde robia krásnu prácu, sú šikovní a dodržiavajú termíny. Z tejto spolupráce mám obrovskú radosť.

Čomu sa ešte venuješ?
S mojou kamarátkou, ktorá ma obchod s detskou barefootovou obuvou a obrovské vedomosti o tomto type obuvi, sme sa pustili do výroby detských topánočiek. Takže v tomto období kreslím a vyvíjam detské papučky, capačky a kolekciu jar/leto. Veľmi sa z toho teším a neviem sa dočkať, keď predstavíme našu značku pre deti.

Čo o tebe ešte ľudia nevedia?
Azda toho nevedia veľa, pretože tak by to malo byť! Potom má človek aspoň čím prekvapiť.

Čo by si chcela v tomto biznise dosiahnuť a celkovo, aké máš plány do budúcnosti?
Vytvoriť značku, na ktorú budem hrdá, a neskôr sa rozšíriť aj na iný segment ako obuv. Z predaja detských topánok chceme prispievať na choré detičky a z predaja tenisiek, ktoré už čoskoro predstavím, chcem prispievať na zvierací útulok. Čo sa týka plánov mimo práce, tak mojím snom je mať deti a šťastnú rodinu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eva Cifrová (@eva_cifrova_official),


Majú to podľa teba pekné ženy v živote naozaj ľahšie?
Ako v čom. V niektorých prípadoch skôr ťažšie, pretože ľudia krásne ženy podceňujú a bez toho, aby tú ženu spoznali, sami seba presvedčia, že je určite hlúpa, neschopná a navyše zlatokopka. Ale v zahraničí som takýto postoj cudzích ľudí tak často nezažila a je to celkom oslobodzujúce, keď vám dajú priestor prejaviť sa a až potom si o vás utvoria obraz.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 19:04