shutterstock.com
StoryEditor

Pozrite sa na 120 rokov šialených ženských ikon. Ktorá je tá vaša?

18.11.2019, 16:00
Celebrity
Každá dekáda má svoju kráľovnú. Raz to bola jemná kráska a o pár rokov zas extravagantná dračica. Ak si myslíte, že škandály a honba za dokonalosťou sú výsadou súčasnosti, mýlite sa. Ikony krásy spred 100 rokov boli rovnako šialené ako tie dnešné.

1900 Evelyn Nesbit
Prvá supermodelka
Táto Američanka sa ako jedna z prvých na svete stala mediálnou hviezdou a bola prvou supermodelkou vôbec. Samozrejme, médií bolo vtedy málo, takže jej „modelkovský“ život sa nedá porovnať s tým dnešným, no búrlivý život prežila Evelyn Nesbit určite! V jej živote bolo viacero bohatých mužov, vydala sa za milionárskeho dediča Harryho Kendalla Thawa, ktorý bol duševne labilný, závislý od drog a fyzicky ju týral. Thaw chorobne žiarlil na jedného jej expriateľa, architekta Stanforda Whita, ktorého napokon aj zastrelil na strešnej terase Madison Square Garden. Súdny proces s ním bol označovaný za „proces storočia“ a Thaw bol po ňom zavretý do psychiatrickej liečebne, kde ho Evelyn navštevovala a dokonca tu s ním počala syna. Ľudí fascinovala svojou detskou tvárou s jemnými črtami a žensky tvarovanou, no útlou postavou. Merala len 161 cm a používala minimum líčidiel. Bola aj herečka a často pózovala ako modelka fotografom či maliarom. Najznámejšie dielo, kde je stvárnená, je súbor kresieb Charlesa Dana Gibsona, ktorý kreslil fyzicky dokonalé ženy v rôznych situáciách. V roku 1955 bol o nej natočený film, v ktorom ju stvárnila Joan Collins a je aj hlavnou postavou románu E. L. Doctorowa Ragtime.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Guardian (@guardian),

1910 Theda Bara
Umelo vytvorená hviezda
Americká herečka a megahviezda nemého filmu hrávala výlučne roly femme fatale a prezývali ju The Vamp. Netradičný výzor a temný pohľad ju predurčili hrať exotické dominantné ženy – jej životná rola bola úloha Kleopatry vo filme Cleopatra z roku 1917. Bola erotickou bohyňou svojho obdobia – prsia jej vo filmoch bežne zakrývali len priehľadné kusy látky, čím popierala všetky puritánske hodnoty predchádzajúcej viktoriánskej doby. Fanúšikovia ju prezývali aj „diablova slúžka“ či „kňažka hriechu“. Je vôbec prvá star, ktorú stvorili médiá: z obyčajnej študentky umenia so zvláštnym výzorom urobili Thedu Baru s exotickým pôvodom. Vymysleli jej meno (narodila sa ako Theodosia Goodman) aj exotický pôvod (predstavovali ju ako dieťa francúzskeho umelca a jeho arabskej milenky, pri tom jej pôvod je čisto americký) a aj jej look bol ušitý na mieru. Stvárňovala záporné postavy, ničiteľky mužov, fotila sa polonahá s lebkami a jej meno sa tak stalo symbolom neresti. V skutočnosti však prežila celý život po boku jedného muža režiséra Charlesa Brabina. Starala sa o domácnosť, bola verná a starostlivá a nakoniec sa z filmového priemyslu na prianie svojho muža stiahla. Z jej filmografie sa po požiari v štúdiách 20th Century Fox v roku 1937 nezachovalo takmer nič okrem 40 sekúnd z filmu Kleopatra.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa X Skye (@iamxskye),

1920 Clara Bow
Prvá obeť bulváru
Herečka, ktorá nikdy neoplývala výrazným talentom, zato každý film, v ktorom hrala, bol kasový trhák. Mala naivný výraz tváre a dychtivý pohľad a práve tento zjav z nej urobil sexsymbol dvadsiatych rokov. Nosila účes ako azda nikto pred ňou – krátke kučeravé vlasy s ofinou tmavoryšavej farby a obočie namaľované veľmi nízko, aby umocnila tragický pohľad. Bola inšpiráciou pre kreslenú postavičku Betty Boop, ktorú iste veľmi dobre poznáte. Clara Bow bola jednou z prvých obetí bulváru – písalo sa a o jej milencoch, sexuálnych úletoch a závislosti od drog, väčšina z týchto rečí však boli len klebety. Plátok s názvom The Coast Reporter publikoval niekoľko článkov, v ktorých ju označili za ženu ľahších mravov, lesbu, alkoholičku a dokonca o nej napísali, že trpí pohlavnými chorobami. Šéfredaktor spomínaného tabloidu ju dokonca vydieral a požadoval od nej 25 000 dolárov za zastavenie publikovania článkov, za čo ho zatkla FBI a následne bol odsúdený na 8 rokov. Hovorí sa, že svoju kariéru začala tak, že prišla do hollywoodskych štúdií žiadať rolu v uniforme zo strednej školy a o pár dní neskôr už hrala. Vo svojom filmovom debute dala facku hereckému kolegovi, čo bolo vôbec po prvý raz v histórii, že na plátne schytal muž facku od ženy. Clara Bow bola ikonou svojej doby, napodobňovali ju milióny mladých Američaniek. Keď sa však začali nakrúcať filmy so zvukom, jej hviezda zhasla.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriela (@olivethomas_),

1930 Marlene Dietrich
Mejkap na mieru
Tenké obočie, prísny výraz tváre a život, ktorý búral všetky stereotypy – reč je o nemeckej herečke a speváčke Marlene Dietrich. Žena, ktorá prežila takmer celé storočie, sa narodila v Nemecku a začínala ako modelka na pančuchové nohavice. Po svojej prvej role Loly-Loly v nemeckom filme Modrý anjel odštartovala závratnú kariéru a podpísala zmluvu s Paramount Pictures. Bola najlepšie platenou herečkou svojej doby a prijala americké občianstvo. Otvorene vystupovala proti Adolfovi Hitlerovi a dokonca vstúpila do americkej armády a chodila spievať vojakom, aby ich pozdvihla na duchu v ťažkých časoch. Marlene sa priznávala k bisexualite, hoci bola 53 rokov vydatá za jedného muža (českého producenta Rudolfa Siebera), s ktorým mali navzájom dovolené byť si nevernými. Spájalo ich však pevné a celoživotné priateľstvo a ich vzťah vydržal až do Rudolfovej smrti. Medzi jej milencov a milenky patrili Erich Maria Remarque, Ernest Hemingway, J.F. Kennedy, Frank Sinatra, Marlon Brando či dokonca Edit Piaf a Greta Garbo. Nezabudnuteľná je aj vďaka svojmu mejkapu – obočie nosila úplne tenučké, oči dymové, na ústa používala výraznú kontúrku a telo si vraj poprašovala skutočným zlatom. Jej ikonický look vytvoril vtedajší kreatívny riaditeľ spoločnosti Max Factor. Nie je to teda výsada súčasných hviezd, že za ich imidžom stojí niekto iný.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marlene Dietrich (@marlenedietrichgram),

1940 Katharine Hepburn
Prísna kráska
Vôbec nič by sa nestalo, ak by sme túto ženu označili za najväčšiu herečku zlatej éry amerického filmu. Stvárnila množstvo nezabudnuteľných rolí, nad ktorými híkali naše babky a za ktoré získala štyroch Oscarov. Iné hviezdy by si aj nohy polámali, no Katharine sa ani raz nezúčastnila na ich odovzdávaní! „Tie ceny pre mňa neznamenajú nič,“ netajila sa svojimi názormi svojská herečka. Mala vraj veľmi tvrdú povahu, bola disciplinovaná a pracovitá. Jej kariéra bola plná turbulencií, ukončení kariéry a návratov na scénu. Celý život bola krásna, štíhla a pestovaná. Jej poznávacími znameniami bol minimalizmus v mejkape, žiarivá pleť a výrazné lícne kosti. V jej dobe bolo „in“ skôr úplne tenké obočie, Katharine si s tým však vôbec nelámala hlavu a nosila ho prirodzené. Milovala pánske prvky v móde a dokonca mala v novinách svoj „beauty stĺpček“. Medzi jej obľúbené rady patrili: spánok aspoň raz do týždňa pred 21.30 na udržanie sily a mladosti, pitie paradajkového džúsu kvôli štíhlej línii a iskre v očiach a pravidelné cvičenie každý deň pred raňajkami. Zrejme to fungovalo, keďže sa dožila 96 rokov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dionysus Theatre (@dionysustheatre_aus),

1950 Marilyn Monroe
Utiekla pred starobou
Najväčšia ikona všetkých čias je zrejme nesmrteľná Marilyn. Ťažko vôbec slovami opísať, prečo je to tak, veď nebola ani extrémne krásna, ani talentovaná, no mala v sebe niečo, čo nedovolilo ľuďom odtrhnúť z nej oči a mužom nedovolila spávať. Všetci dobre poznáme jej smutný príbeh, problémy s drogami a vieme, že trpela depresiami a vôbec nebola šťastná, hoci randila s prezidentom. Práve toto všetko ju robí takou nezabudnuteľnou. Mužov dráždila naivným pohľadom, no kypré telo prezrádzalo, že je stvorená na vášeň a hriech. V jej dobe neexistovala retuš ani filtre, takže jej krása musela byť skutočná, preto jej veľmi záležalo na pleti, ktorú vraj vôbec nevystavovala slnečnému žiareniu a pravidelne sa krémovala (používala 8-hodinový krém od Elizabeth Arden, ktorý ľahko kúpite aj dnes). Málokto o nej však vie, že aj veľa cvičila – normálne ako dnes, vo fitku a s činkami. Hoci jej skutočná kariéra trvala len desať rokov, do dejín sa zapísala už navždy. Či už je to predčasnou smrťou, ktorá paradoxne vždy „odštartuje“ závratnú kariéru a všetci si ju preto pamätáme len mladú alebo jej ozajstnou výnimočnosťou, necháme už na vás.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marilyn Monroe (@marilynmonroe),

1960 Twiggy
Štyridsať kíl aj s topánkami
Lesley Lawson, známa pod prezývkou Twiggi, bola britská modelka, herečka a speváčka, ktorá vo svojej dobe hýbala dianím v Londýne a vlastne aj v celej Európe. Jej meno je synonymom extrémnej štíhlosti a tzv. adnrogénneho štýlu. Bola skutočnou topmodelkou šesťdesiatych rokov, pracovala v USA, Japonsku či vo Francúzsku a jej tvár sa objavovala na titulkách Vogue a podobne. Neprekážalo, že nosila kratučké vlasy a nemala prsia – celý svet dobyla práve svojou inakosťou a v podstate to bola ona, ktorá spustila éru ultraštíhlych modeliek. Mala 171 cm a vážila iba 42 kg, mala veľké oči s extrémne dlhými mihalnicami, a tak pôsobila ako bábika a dodnes je múzou pre mnohých návrhárov. Po pár rokoch úspechov v modelingu ju však prestalo baviť byť „len vešiakom na šaty“ a pustila sa do herectva. Hrala asi v dvadsiatich filmoch a získala dva Zlaté glóbusy, a potom si zvolila život v ústraní. Dnes je paradoxne známa bojom proti extrémnej štíhlosti v modelingu, ktorý ju niekedy preslávil. Vysvetľuje to tak, že ona sa o svoju štíhlosť nikdy nemusela snažiť a vďačila za ňu rýchlemu metabolizmu, zatiaľ čo sa väčšina modeliek trápi krutými diétami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Connie Mclean ☮︎ (@c0nstantia),

1970 Raquel Welch
Posadnutá krásou
Niekomu trvá roky, než sa stane slávnym a niekomu na to stačí jedna fotografia filmovej postavy, ktorú stvárnila. Fotka z filmu Milión rokov pred Kristom, kde pózuje odetá len v kožušinových bikinách, jej dokonalá postava a exotické črty, ktoré zdedila po bolívijskom otcovi zariadili, že sa z herečky Raquel Welch stal sexsymbol sedemdesiatych rokov. Režiséri ju odvtedy obsadzovali iba do úloh krásavíc a v sedemdesiatych rokoch bola najfotografovanejšou ženou sveta. Nečudo, že jej sláva stúpla do hlavy a postu sexsymbolu sa nechce vzdať ani teraz, keď už je z nej starenka. Za život stihla štyri manželstvá, no v ani jednom nebola šťastná, pretože neprestala bojovať so starnutím. Zlé jazyky tvrdia, že vlastnej dcére zakazovala hrať a obvolávala režisérov, aby ju neobsadzovali. Nie však preto, aby ju ochránila pred šoubiznisom, ale preto, aby nemala konkurenciu. Aj keď bola naozaj neobyčajne krásna, väčšina milencov ju podvádzala. Mala vraj zlú povahu a bola až príliš posadnutá svojím výzorom a od 80. rokov bola známa skôr vďaka maniakálnej starostlivosti o svoj zovňajšok než herectvom. Každý deň dodnes vraj cvičí hodinu a pol, z jedálnička odstránila všetko nezdravé, po šiestej hodine už neje a v období menopauzy experimentovala s hormónmi. Akýkoľvek chirurgický zákrok však popiera a na svoj vek (78 rokov) vyzerá vynikajúco.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andrew Glazebrook (@glazy_uk),

1980 Madonna
Kráľovná popu
Ikona, ktorá vytvorila toľko lookov, ktoré sa dodnes kopírujú , že sa to nedá ani spočítať. Extravagantná diva, ktorej prináležia všetky superlatíva, dobyla svet svojimi hitmi a dnes je skutočnou žijúcou legendou, akej sa rovná azda len Marilyn Monroe. Ďalšia z radu ikon, ktorá nikdy neoplývala dokonalým výzorom a ani najväčším rozsahom – o tom to však skrátka nie je. Jej brutálna charizma a spôsob, akým sa predala, to z nej urobilo Madonnu. Vždy provokovala, otvorene spievala a hovorila o sexe, „rúhala sa bohu“, za čo ju mnohí odsudzovali. Jej tvorba bola skutočnou revolúciou v hudobnom priemysle. Ukázala bradavky na pódiu, bozkávala sa s Britney Spears a obcovala s krucifixom – áno, to všetko Madonna urobila. Niekoľkokrát úplne zmenila imidž – striedala blond s čiernymi vlasmi, nežný look s rockovým. Známa je aj svojou vypracovanou postavou, ktorú má aj dnes, v šesťdesiatke. V súčasnosti sa okrem hudby venuje charitatívnej činnosti a okrem vlastných detí vychováva aj 2 adoptované černošské, z Malawi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Darth Phoenix (@patrickderaaff),

1990 Pamela Anderson
Prvá silikónová kráska
Aj keď sa niesli deväťdesiate roky v znamení topmodeliek, blondínka v červených plavkách s plavákom v ruke sa stala ozajstným sexsymbolom. Jedna z prvých žien, ktorá smelo ukazovala veľké silikónové implantáty (alebo aspoň na Slovensku sme to tak vnímali), sa stala idolom mnohých mužov a množstvo žien sa na ňu chcelo (a dodnes chce) podobať. Začínala ako playmate, potom sa z nej stala televízna herečka. Nikto však nepredpokladal, že úloha C.J. v seriáli v Baywatch jej prinesie takú veľkú slávu. Opálená koža, tenučké obočie a americký biely chrup – to boli ďalšie poznávacie znamenia Pamely, ktorými spustila novú éru v štýle upravovania sa. Niekomu sa to možno zdalo trochu ako z pornofilmu, no tak Pamela vyzerala a vyzerá dodnes. V súkromnom živote to bola riadna búrliváčka, na svet sa v roku 1995 dostalo aj jej sex video s priateľom Tommym Leem. V podstate celý život sa „motá“ v milostnom štvoruholníku s Tommym Leem, Kidom Rockom a Rickom Salmonom, pretože sa s nimi priebežne rozvádza a rozchádza a opäť sa k nim vracia. V súčasnosti je už druhýkrát vydatá za posledného menovaného. Pamela je vegánka a vášnivá ochranárka zvierat.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Pamela Anderson Foundation (@pamelaanderson),

2000 Paris Hilton
Prvá hviezda sociálnych sietí
Viete, kto vynašiel selfie? K jednoznačne pravdivej odpovedi by sme sa dopátrali asi ťažko, no jedna z prvých celebrít, ktoré sa začali takto prezentovať a postavili si na tomto fenoméne kariéru, je dedička hotelového impéria Paris Hilton. Smelo ju môžeme vyhlásiť za prvú influencerku na svete a je to aj jedna z prvých celebrít, ktoré v podstate nič poriadne svetu neukázali (nie je herečka ani speváčka), no aj tak sú megaslávne. Od roku 2000 si doslova obkrútila médiá okolo prsta, existovala dokonca aj reality šou, v ktorej sa zoznamovala s dievčatami a hľadala si tak najlepšiu priateľku. Talent na robenie biznisu, ktorý má zrejme v génoch, jej odoprieť nemožno. Na trh začala chrliť parfumy, kabelky a oblečenie, všetko cenovo dostupné aj pre bežnú ženu. Vlastní 50 butikov, ktoré nesú meno Paris Hilton. Dlhé nadpojené blond vlasy, odvážne fotky z divokých večierkov, ružová farba a veľa pozlátky – tak by sa dal opísať štýl tejto americkej krásky, ktorá začala to, v čom dnes pokračujú napríklad Kardashianky. Pokúšala sa byť speváčkou aj herečkou a svet pobavila aj svojím erotickým videom, ktoré natočila s Rickom Salmonom (súčasný muž Pamely Anderson) s názvom 1 Night In Paris. V súčasnosti sa venuje DJ-ingu. Trénuje vraj 6 hodín denne a za hodinu svojho vystúpenia si účtuje 347-tisíc dolárov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Trash Queen (@poptrainwreck),

2010 Kim Kardashian
Kráľovná Instagramu
Najznámejšia z klanu, ktorý navždy zmenil svet, je práve Kim. Možno si klopete na čelo, že veď nič nevie a nič „normálne“ nerobí, má len peknú tváričku. Áno, je to tak, tá tvár však zarába milióny dolárov a chcú sa na ňu podobať tisícky dievčat. Slúži ako predloha pre plastických chirurgov, pretože desiatky ľudí (mužov aj žien) chcú vyzerať ako ona. Kim je váženou influencerkou a napríklad aj priekopníčkou v líčení a má, samozrejme, aj vlastnú značku dekoratívnej a vlasovej kozmetiky. Ona je tá žena, ktorá spustila lavínu kontúrovania a „instagramového“ líčenia. Stotožňujú sa s ňou tisícky Američaniek kyprejších tvarov, pretože ani Kim nie je práve štíhla a jej zadok je jednoducho veľký. Pre mnohé ženy je však tento ideál krásy ľahšie dosiahnuteľný ako ten druhý klasický – štíhla blondínka s európskymi črtami, ktorou buď ste, alebo nie. Kim skrátka hlása, že čo vám nenadelila príroda, dokážu zmeniť ruky vizážistku a plastického chirurga. Je manželkou slávneho rapera Kanyeho Westa a polovičná sestra Kendall a Kylie Jennerových, ktoré sú len tak, btw, najúspešnejšie modelky a influencerky súčasnosti. Svet sa skrátka zbláznil a na tie najvyššie piedestály sme si postavili umelo vytvorené celebrity, s umelými tvárami, ktoré ani nemusia hrať v dobrých filmoch alebo dobre spievať. Stačí, že dobre vyzerajú na instagramových fotkách.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kim Kardashian West (@kimkardashian),

2019 Rihanna
Krásna, talentovaná, šokujúca
Zlé dievča z Barbadosu mieša karty už dlhých 16 rokov, keď svetlo sveta uzrel jej prvý hit s názvom Unfaithful. Je krásna, tvárna a talentovaná a jej hudba ľudí vôbec neprestáva baviť. Hoci má len tridsať, ťažko by sme jej hľadali konkurenciu. Má v sebe presne ten esprit, ktorý robí z dobrej speváčky a známej osobnosti ikonu. Je to proste pani so všetkým. Škandály, časté zmeny imidžu, milióny followerow, vlastný parfum či topánky – áno, to všetko Rihanna má, no nie preto nás baví. Hoci aj ona dokáže svet šokovať fotografiami s holými prsami, správami, že na párty šnupala kokaín, alebo dostala bitku od expriateľa, v Rihanninom prípade je výstredný životný štýl vykompenzovaný skutočným umením. Rovnako, ako vie byť sexi a drzá, je aj nežná a romantická – v hudbe aj výzore. Jej hlas rozpoznáme už pri prvých slovách a refrény piesní si dlho vyspevujeme. To, či sa stane legendou, však ukáže čas.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa badgalriri (@badgalriri),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 03:31