pixabay.com
StoryEditor

Zo stavu vyhorenia pomohol Jarmile poriadok a tiež energetický kotol

23.11.2016, 07:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Pani Jarmila sa zahltila prácou, ktorá ju baví. Utekala tak od problémov z minulosti a pomoc vyhľadala až vo chvíli, keď sa cítila unavená, vyčerpaná a vystresovaná. "Pocit vyhorenia je dôsledkom zle zvládnutých vnútorných i vonkajších preťažení," vysvetľuje trénerka Petra Lekešová-Krajčinovič.

Keď prestávame zvládať svoj život, mobilizujeme sily a "šliapeme na plyn". To je naša prirodzená reakcia, "hovorí trénerka a dodáva, že čím viac sa však snažíme, tým viac sme zmätení a menej efektívni. "Chaos, ktorý máme v sebe, sa odráža aj navonok," opisuje situáciu a radí, urobiť si poriadok nielen v sebe, ale aj v prostredí, v ktorom žijeme, píše idnes.cz.

"Skúste si zoradiť denné aktivity podľa dôležitosti a zamyslieť sa nad tým, či tie menej dôležité naozaj potrebujete," nabáda Petra. "Napíšte si, čo pre vás nemá dostatočný prínos, či už ľudský, alebo finančný."

Kríza po rozchode s partnerom
Jarmile, ktorá sa dobrovoľne zahltila povinnosťami a neostával jej čas riešiť pre ňu najdôležitejšie záväzky z minulosti, pomoc trénerky jej prospela. Obrátila sa na ňu vo chvíli, keď už sa jej súčasné problémy nabaľovali na tie predošlé a guľa sa zväčšovala.

"Neschopnosť venovať sa podstatnému prerástla v nezvládanie a stres prešiel v pocit vyčerpania. Jarmila mala zrazu pocit, že už nemôže ďalej, "opísala trénerka jej situáciu.

Kritické obdobie pre pani Jarmilu nastalo po rozchode s partnerom. "Mala som pocit zlyhania a vrhala som sa do činností, ktoré ma vždy bavili, lenže som si ich nabrala strašne veľa. Komunikácia s manželom ohľadom syna a majetku viazla, bola som nevyspatá a unavená. Večer sa mi hlavou preháňalo všetko, čo som v ten deň nestihla urobiť, až som si musela dať sama stopku a určiť si priority. "

Tá skúsenosť Jarmilu posilnila. Zastavila sa, začala sa venovať viac sama sebe a odpočívať. "Keď sa na to pozriem spätne, tak som sa zahltila prácou, aby som si nemusela riešiť tie bolestivé osobné záležitosti," priznáva. Vie už aj to, že ľahko podlieha tlaku okolia a nabaľuje tak na seba problémy iných ľudí.

Uberte na práci, poradila trénerka
Podliehate tiež obavám z toho, že niečo nezvládate, alebo toho, čo sa môže stať? Ide o nekonkrétne a iracionálne scenáre, ktoré vás ešte viac paralyzujú?

"Ak chcete dostať do rovnováhy príjem a výdaj nefyziologickej energie, skúste si nakresliť energetický kotol," radí Petra Lekešová-Krajčinovič. "Zakreslite si kotol, ktorý má veko a dno. Do veka napichajte pomyselné slamky, zo sfér, ktoré vás nabíjajú, či už je to práca, rodina, voľný čas, peniaze, prechádzky v prírode ... čokoľvek máte radi. Do dna vyznačte všetko, čo vašu energiu vyčerpáva. "

Konkrétne s Jarmilou trénerka riešila predovšetkým jej prácu. Tá ju baví a teší, ale je to na úkor toho, že je vyčerpaná, unavená a v strese. Petra jej navrhla ubrať pár hodín práce a naopak ich pridať na koníčkoch, venčenie psa, na spánku, alebo stretnutiach s priateľmi, ktorí sú pre ňu zdrojom energie.

12 krokov, ako si pomôcť metódou energetického kotla
Energetický kotol je koučovacia technika, ktorá vám môže pomôcť nájsť a pomenovať pre vás zásadné zdroje príjmu energie a tiež miesta, kadiaľ vám energia uteká. Každý kotol má prívody energie a výpuste.

  1. Zakreslite si kotol tak veľký, aby ste v ňom aj okolo neho mali dostatok miesta na zapisovanie.
  2. Kotol by mal mať veko a dno. Pre lepšiu predstavu budeme pracovať s percentami od nuly do sto a stupnicou od 1 do 10.
  3. Zamyslite sa nad tým, na koľkých percentách ste, keď máte maximum energie. Vyznačte do kotla. Napr. keď je vaše maximum 100%, zakreslite rysku tesne pod veko.
  4. Zakreslite si, kde je vaše minimum. To znamená na koľko percent sa cítite, keď ste "vybití".
  5. Vyznačte si, kde je optimálna hladina vašej energie.
  6. Napíšte aj to, na koľkých percentách energie ste tu a teraz.
  7. Zakreslite si na veko kotla päť prívodov, môžu to byť slamky a pomenujte ich. Čo je to, čo vás dobíja? Kto je to? Prívody zahŕňajú všetko, čo je vo vašom živote pozitívne, prínosné.
  8. Na dno kotla zakreslite diery, ktorými uniká vaša životodarná energia. Kto vám energiu odsáva? Čo vás vyčerpáva? Opäť to môžu byť ľudia, činnosti, stavy, myšlienky ...
  9. Vráťte sa k energetickým prítokom: ako sú na tom vaše energetické zdroje - teda pomyselné "slamky"? Očíslujte si ich od 1-10. Čím viac energie z jednotlivých slamiek dostávate, tým viac bodov k nim priraďte.
  10. Rovnaký postup je aj na dne kotla u energetických dier. Očíslujte si jednotlivé vyústenia od 1-10.
  11. Položte si niekoľko otázok, ktoré môžu pomôcť: Kde sa mi energia nedostáva? Prečo sú niektoré slamky upchané? Kto mi ich upcháva? Čo potrebujem k tomu, aby som zvýšil/a prítok energie? Ktorá diera v dne je najväčšia? Prečo to tak je? Ktorú by som chcel/a zmenšiť, zaceliť ako prvú? Prečo?
  12. Pozrite sa na svoj energetický kotol. Čo vás ešte napadá? Čo potrebujete na to, aby ste energiu dobili a usporili?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:26