Kokosový olej je výborným pomocníkom v domácnosti.pixabay.com
StoryEditor

8 nečakaných využití kokosového oleja v domácnosti (okrem varenia)

06.06.2016, 06:00
Životný štýl
Vydobyl si poprednú pozíciu nielen vo svete aktívne žijúcich ľudí. Podľahli mu aj ostatní, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl. Ako vám pomôže tento biely zázrak v domácnosti?

Booom okolo kokosového oleja nastal už pred niekoľkými rokmi a doteraz neutíchol. Niet sa čomu čudovať. Kokosový olej je výživnou potravinou, ktorá dodá ľudskému organizmu zdraviu prospešné látky. Vďaka obsahu zdravých tukov a esenciálnym kyselinám možno garantovať pri tejto potravine výrazne zlepšenie životosprávy. U tých, ktorí sa zdravo stravujú alebo chcú zmeniť svoj životný štýl, by mal byť povinnou výbavou kuchyne. Ocenia ho však aj gazdinky, ktorým výrazne uľahčí práce v domácnosti.

Skvelý čistiaci prostriedok

Podľa Mary Findleyovej, odborníčky na čistiace práce, by mal byť kokosový olej vyhradený nielen na použitie pri varení. Ak hľadáte alternatívu k čistiacim prostriedkom plných chémie, môžete sa spoľahnúť na kokosový olej, ktorý vyniká antimikrobiálnymi vlastnosťami, ako píše rd.com.

Preč s etiketami

Kokosový olej využijete napr. pri odstraňovaní etikiet na fľašiach. Lepivého povrchu sa tak zbavíte v priebehu niekoľkých sekúnd. Mnohí vedia, sako sa niektoré etikety dajú ťažko odstrániť a voda a mydlo niekedy nestačia.

Zbaví vás žuvačky

Tento biely zázrak je dokonca výborný aj na odstránenie žuvačky z vlasov. Taktiež ju ľahko odstránite z ľubovoľného povrchu. Natrite ju olejom a nechajte pôsobiť 2-5 minút. Následne zoškrabte mäkkou handričkou a dočistite tekutým mydlom, aby ste odstránili zvyšky tuku.

Odstráni škvrny

Kombinácia kokosového oleja a jedlej sódy má veľkú silu. Poradí si s malými mastnejšími škvrnami na oblečení alebo na nábytku z tkaniny (nie na kobercoch). Nechajte zmes pôsobiť na škvrne niekoľko minút, olej ju doslova rozpustí a potom zotrite. Je pravda, že rôzne látky reagujú na pôsobenie oleja rôzne, preto sa ho oplatí najprv niekde vyskúšať. Účinkuje aj na preleštenie koženého nábytku a ošetrenie drevené nábytku a drevených podláh. Stačí použiť len malé množstvo oleja, nechajte vsiaknuť do dreva, utrite a vyleštite.

Zbaví vás zápachu

Kokosový olej, ktorý používate v domácnosti, by mal byť lisovaný za studena. Jeho tepelné spracovanie by totiž okrem iného odstránilo jeho aróma. Keď ho otvoríte, mala by vás doslova zaplaviť kokosová vôňa. Zmiešajte ¼ šálky jedlej sódy s rovnakým množstvom kukuričného škrobu. Potom vmiešajte 6 lyžíc kokosového oleja, nechajte zmes v malom pohári a nechajte si ním prevoňať celý dom. Zrazu sa ocitnete v tropickom raji.

Koniec škrípajúcim pántom

Kvapka oleja vyrieši tento nepríjemný problém. Použite ho aj na súčiastky motorov domácich spotrebičov. Vyčistí kovy a odstráni hrdze. Koniec vŕzganiu v domácnosti.

Aby sa koža leskla

Kožené topánky budú vyzerať ako nové po tom, čo po nich prejdete olejom. Môžete však ešte predtým vyskúšať olej na malom mieste na zadnej časti päty. Tak sa ubezpečíte, či bude koža dobre reagovať na olej.

Vydrhne sprchové dvere

Lyžica kokosového oleja dokonale vyleští dvere na sprchovom kúte alebo vo vani. Vytvorí hladký povrch, po ktorom bude voda ľahšie stekať a nevytvoria sa škvrny. Pozor, olej rozhodne nepatrí na podlahu vo vani alebo v sprchovacom kúte. Podlahy môžu byť príliš klzké a nebezpečné.

Ochráni pred hmyzom

Vyrobte si prírodný sprej proti hmyzu. Malé potvorky nebudú mať šancu, ak zmiešate kokosový olej s éterickými olejmi. Nastriekajte si týmto sprejom pokožku a hmyz vás obíde oblúkom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:02