StoryEditor

Svet tínedžerov na sieti. Sebavedomie podľa počtu lajkov

23.10.2015, 14:30
Životný štýl
Sociálne médiá sú pre teenagerov prirodzeným prostredím, v ktorom sa však rodičia občas cítia ako ryba na suchu.

Aký vplyv môže mať neustále zdieľanie selfies na formujúcom sa sebavedomí adolescentov? Spýtal sa na to idnes.cz psychológa Jana Kulhánka.

"Na formovanie sebavedomia v dospievaní má predovšetkým vplyv dlhodobý vzťah s oboma rodičmi. Dobrý vzťah s matkou pomáha dievčatám mať mamu ako vzor, ​​dobrý vzťah s otcom, ktorý svoju dcéru chváli, zase povzbudzuje jej sebavedomie a istotu, že je dobrá taká, aká je, " vysvetľuje psychológ Ján Kulhánek z pražskej psychoterapie Anjel. V dospievaní tiež pre deti začnú hrať prím aj názory kamarátov a spolužiakov. A práve kontakt s nimi na sociálnych sieťach sa zdá byť tak jednoduchý a možný prakticky nonstop.

Obrazovka znesie všetko


"V dospievaní je tiež veľmi dôležitý kontakt s rovesníkmi, dievčatá túžia byť prijímané svojimi spolužiakmi a sú veľmi citlivé na kritiku, najmä ich vzhľadu. Sociálne siete v tomto veku posilňujú pocit blízkosti, ak má dievča dostatok "živých" kamarátov, a naopak posilňujú pocity osamelosti, keď sa kontakt s rovesníkmi redukuje hlavne na sociálne siete. Problém je tiež v tom, že papier a počítač znesie všetko, komentáre na sociálnych sieťach nie sú zďaleka vždy iba pochvalné a podporné, " dodáva psychológ a naráža tak na problém kyberšikany.

Podľa prieskumu vykonaného kozmetickou firmou Dove medzi britskými dospievajúcimi od 13 do 18 rokov dvakrát narastie tlak, ktorý cítia pri používaní sociálnych médií (z 30% na 60%). Každý týždeň potom dievčatá strávia v priemere hodinu a 24 minút fotením svojich selfies a ich úpravou, aby na svojich vrstovníkov urobili čo najlepší dojem. Ten potom hodnotia najmä podľa počtu získaných lajkov - v priemere by si pritom každá z nich priala trikrát viac pozitívnych reakcií, než koľko ich v súčasnosti dostáva.

A ak má dievča či chlapec už vytvorený negatívny vzťah k svojmu telu, podľa prieskumu Dove má z používania sociálnych médií zlé pocity a túži ešte viac po ocenení. Aj to je jeden z dôvodov, prečo firma rozbehla kampaň na podporu sebavedomia s názvom #NoLikesNeeded (Lajky nie sú potrebné).

"Niekedy ma online aktivita mojej dcéry desí," prezradila nám tridsaťpäťročná Mirka, matka štrnásťročnej Mariky. "Na Facebooku a ďalších sieťach je v podstate neustále, akonáhle má voľnú chvíľku, trávi ju česaním a líčením a nakrúcaním sa pred zrkadlom v snahe urobiť si čo najlepšie selfie. Denne ich nafotí pokojne päťdesiat až sto a dokonca mi priznala, že ak získajú menej ako 40 lajkov, tak ich vymaže, pretože je to málo, " zverila sa nám Mirka. Lenže jej dcéra rozhodne nie je v dnešnej dobe výnimkou. Hoci ako rodičia nemôžete príliš ovplyvniť aktivitu svojich detí v online prostredí, stále toho ešte môžete urobiť celkom dosť.

V žiadnom prípade nenechajte dieťa posielať nikomu svoje fotky v spodnej bielizni alebo dokonca bez nej a opakujte mu, že čo je raz na internete, zostáva tam už naveky - aj keď hlúpe fotky vymažete a zbavíte sa napr. celého účtu.

Rozprávajte sa o rozdiele medzi virtuálnym a reálnym svetom. Fotky celebrít (vrátane ich účtov na sociálnych sieťach) a modeliek sú retušované a ďalej upravované, preto sa zdajú tak dokonalé. Pobaviť sa môžete aj na tom, ako sa väčšina ľudí podvedome snaží urobiť svoj život online zaujímavejší a krajší, než aký v skutočnosti je.

Preberte tiež hodnotu ozajstného priateľstva a rozdiel medzi priateľmi z mäsa a kostí a tých virtuálnych. Ak niekto zdieľa a lajkuje moje príspevky, neznamená to nutne, že je to môj priateľ a mala by som si preto rozmyslieť, čo všetko mu o sebe prezradím.

Ako budovať sebavedomie


"Rodičia môžu pomôcť hneď niekoľkými vecami - jednak majú ísť deťom dobrým príkladom, sami sa majú o svoje telo primerane starať a mať ho primerane radi, stále sa nekritizovať, nezdôrazňovať napríklad nadváhu. Potom je dôležité dieťa zdravo podporovať k pozitívnemu sebaobrazu, chváliť, hovoriť mu, že mu to pristane, ale tiež nedovoliť mu prejedať sa sladkým a smerovať ho k primeranému pohybu. Nakoniec je veľmi podstatný spomínaný dobrý vzťah s mamou, " nabáda rodičov psychológ Jan Kulhánek.

V čase okolo puberty je bežné, že sa dievčatá aj chlapci začnú viac zaujímať o svoj vzhľad a budú sa snažiť zapadnúť do partie alebo sa naopak nejako individuálne prejaviť. A aj keď sa asi nezhodnete na všetkých kúskoch v šatníku a nebude vám po chuti nápad na tetovanie alebo piercing, môžete deťom ustúpiť napríklad s bláznivým účesom, ktorý mu tak ako tak odrastie. Neprehliadnite ale najrôznejšie snahy o diéty a razantné fitness plány. Mohlo by ísť o známku narušeného videnia svojho vlastného tela.

"To sa obvykle deje postupne. Spoznáme to tak, že dieťa trávi svojím vzhľadom stále viac času, prevažuje neoprávnená sebakritika, vyjadrovanie negatívneho vzťahu k sebe a z toho plynúcej zlej nálady. Túto nespokojnosť so sebou a svojím telom môže potom dievča riešiť skrz jedlo rôznymi diétami alebo nadmerným cvičením. Alebo sa sociálne uzatvára, prestáva chodiť medzi deti, " opisuje psychológ s tým, že v takejto situácii by mali rodičia s dieťaťom vyhľadať odbornú pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 17:55