shutterstock.com
StoryEditor

Záhradkarčíte s Evitou: Máme pre vás rady, ako by ste sa mali postarať o svoju záhradu v apríli

16.04.2020, 17:00
Životný štýl
Jarné dni máloktorý záhradkár trávi doma. Aj tí, ktorí nič nepestujú, však majú čo robiť, lebo aj taký obyčajný trávnik potrebuje v apríli ošetrujúcu kúru.

Skleníky a fóliovníky
Nielen doma sa môžete tešiť z teplého jarného počasia, doprajte to aj svojim plodinám, predovšetkým tým v skleníkoch a vo fóliovníkoch. Nezabudnite, samozrejme, na dostatočný prísun vody, napríklad taký karfiol a kaleráb treba polievať každý druhý deň. Začiatkom apríla ich treba aj prvýkrát prihnojiť. Koncom apríla môžete zase vysádzať uhorky a rajčiaky, úroda by mala prísť v lete. Uhorky treba pestovať len s jednou stonkou, takže je vhodné vyrobiť si jednoduché konštrukciu z kolov, drôtu a špagátu.

Pareniská vetrajte
S príchodom teplejšieho počasia treba myslieť na to, že už pri teplote nad 10 stupňov Celzia treba pootvárať všetky okná parenísk, ale pozor, aby prípadný vietor nezasiahol rastliny. Zalievať by ste mali v slnečných dňoch, keď pôda na povrchu rýchlo uschne.

Pár slov o príbuzných
Pre skoré odrody karfiolu by ste si mali zaobstarať tie s krátkym vegetačným obdobím, takže za ideálnych podmienok by ho ste už po približne siedmich týždňoch mohli zberať. Na záhon vysádzajte karfiol v apríli do sponu 50 x 40 cm až 50 x 50 cm a do nie príliš veľkej hĺbky, lebo korene potrebujú teplú pôdu a ak by boli hlboko, bolo by im zima. Na karfiol aj iné plodiny sa zvykne používať fóliový kryt cez sadenice, zber sa dá takýmto spôsobom urýchliť o 5 až 10 dní. Brokolicu možno od polovice apríla presádzať do voľnej pôdy, zberať sa potom dá koncom mája, resp. v polovici júna.

Hĺbka je dôležitá
Správna hĺbka výsadby je dôležitá pri hlávkovom šaláte, ak je príliš hlboko, hlávky šalátu sa tvoria ťažko. Klíčne listy na sadeniciach by mali byť vždy po vysadení tesne nad zemou. Po vysadení na záhon môžete sadenice chrániť pred mrazom poklopmi alebo natiahnutou fóliou, spomínanou pri karfiole.

Jesenná mrkva na skladovanie
Apríl je najideálnejší termín na jej výsev, takisto sa môžu vysievať aj odrody s krátkym a polodlhým koreňom, zber bude potom v auguste a v septembri. Keďže od vysiatia mrkvy do vzídenia uplynie približne mesiac, odporúča sa používať značkovacie osivo, napríklad šalát alebo reďkovku. Aj pri mrkve sa odporúča zakryť ju obyčajnou alebo perforovanou fóliou.

Prihnojiť
Koncom apríla treba prvýkrát prihnojiť všetky hlúboviny, ktoré boli vysadené koncom marca alebo začiatkom apríla. Riadky ešte nebudú zarastené, takže môžete jednoducho rozhádzať pevné minerálne hnojivá a zapracovať ich do pôdy motyčkou. Nezabudnite rastliny poriadne zavlažiť, aby sa živiny dostali tam, kam patria, ku koreňom.

Skoré zemiaky
Od polovice apríla môžete skoré zemiaky sadiť do teplej pôdy bohatej na živiny, ale ak sa vám bude zdať ešte málo prehriata, pokojne počkajte do konca apríla. Zemiakom je najlepšie na slnečnej polohe a najvhodnejšia je zem, ktorá bola na jeseň poriadne pohnojená maštaľným hnojom. Riadky by mali byť od seba vzdialené 60 cm, len tak budete mať bohatú úrodu, inak síce vyrastie bohatá vňať, ale zemiakov bude málo. Zemiaky v riadku by mali byť od seba vzdialené 30 cm. Nesaďte ich príliš hlboko, len do asi 10 cm hlbokých rýh, lebo studené spodné vrstvy pôdy zabrzdia rast hľúz.

Prírodné tienidlo
Apríl je ideálny mesiac na vysadenie kukurice a slnečnice, ktoré vám neskôr ochránia zeminu pred dopadom priamych slnečných lúčov, takže ich zasejte na okraj. Ich rastu pomôže, ak zem z výkopu zmiešate s kompostovou zeminou, vrátite späť do výkopu a kukuricu so slnečnicou zasejete tam.

Bylinky
Teraz je posledný termín na zostrihanie viacročných byliniek, vyrastajúcich z nadzemných častí, ako sú levanduľa lekárska a šalvia lekárska. Ak rastliny poškodil mráz, zrežte ich len niekoľko centimetrov nad úrovňou terénu. Viacročné bylinky do kuchyne, ktorú vypestujete zo semien, sa môžu presádzať koncom apríla. Estragón potrebuje veľa slnka a piesčito-hlinitú pôdu s veľkým množstvom humusu, tymian na pôdu nie je náročný, len by mala byť tiež bohatá na humus a nemala by byť kyslá. Potrebuje tiež slnko a neznáša vietor. Kôpor rastie vo všetkých pôdach a pokojne aj v polotieni.

Ovocné stromy
Aj pri ovocných stromoch sa vďaka humusu zvyšuje úrodnosť pôdy, takže ak ste ním tú vašu ešte nezásobili, teraz je najlepší čas. Venujte sa aj obrábaniu pôdy, je to dobré na to, aby sa v zemi udržala voda dlho, tak, aby ju rastliny vedeli využiť. Okopávajte len plytko ručnou motyčkou, aby ste nepoškodili korene. Ak ste doteraz neprihnojili, tak to urobte teraz, hnojivá rozhadzujte pod obvodom koruny, nie pri kmeni, motyčkou ich plytko zapracujte do pôdy, o ostatné, teda ich distribúciu ku koreňom, sa postará dážď.

​Čas na trávnik
Najvhodnejšia na vysádzanie trávového semena je druhá polovica apríla, ale treba myslieť na to, že pôda by nemala byť príliš studená. V teplej zemi osivo vzíde rýchlejšie, v mokrej a studenej pôde vzídu len druhy tráv s väčšími semenami, menšie semená zhnijú. Takže počkať sa oplatí. To platí aj v prípade počasia, treba si počkať na suchý a bezveterný deň, aby sa mohli semená rozhodiť pravidelne a neodvial ich vietor. Osiatu plochu treba udržiavať vlhkú, a to až do vzídenia semena, inak klíčky zaschnú a odumrú, ale musíte dať pozor, aby sa pri zalievaní neodplavili.

Regeneračná kúra
Jarné dni sú vhodné na odstraňovanie zoschnutého lístia, napadaných konárikov či machu, ako aj na vyrovnávanie nerovností. Treba ho prevzdušniť vertikulátorom, prihnojiť preosiatym kompostom alebo špeciálnym hnojivom na trávnik. Pri prvom kosení by mal byť pokosený trávnik o niečo vyšší než zvyčajne. Na rast trávnika je najlepšia výška 5 až 10 cm.

Kvety do vázy
Ak režete tulipány zo záhradky, aby ste si ich doma dali do vázy, nech vám spríjemnia deň, myslite na to, že na rastline treba nechať aspoň dva normálne listy, inak sa nová cibuľka poškodí a tulipán vám o rok nezakvitne. Frézie, ktoré na záhony vysadíte v apríli, si budete môcť do vázy narezať od konca júla.

Subtropické rastliny
Koncom apríla je vhodný čas na to, aby sme zo zimovísk vyniesli oleandre a ďalšie subtropické dreviny pestované v nádobách. Už v marci ich však treba začať pravidelne zalievať a hnojiť.

Založte si
Tento mesiac je vhodným obdobím na zakladanie zelených stien, vegetačných striech, štrkových záhonov, kaktusových záhonov a tiež jazierok.

Naspäť do vody
Ak je priaznivé a teplé počasie, môžete koncom apríla lekná a ostatné vodné rastliny preniesť z ich zimovísk do vodných nádrží, voda by však už mala byť dostatočne vyhriata. Ak si vodnú nádrž len zakladáte, vysaďte okolo nich v apríli vodné trvalky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:57