Aké miesto si vyberiete o vás veľa vypovedá.dreamstime
StoryEditor

Ktoré miesto si vyberiete o vás veľa hovorí: Ulička alebo okno?

14.06.2023, 07:00
Životný štýl

Nie je miesto, ako miesto...Podľa psychológov voľba sedadla v lietadle, vlaku či autobuse prezradí všeličo O VAŠEJ POVAHE.

Rozhodnúť sa, kde budete pri ceste na dovolenku sedieť, nie je len tak. Obzvlášť, keď máte v dopravnom prostriedku stráviť dlhší čas. Ak si v lietadle sadnete k okienku, máte síce lepší výhľad, sedíte však skrútení ak paragraf. To na sedadle v uličke ste slobodnejší... Nohy si pokojne natiahnete do uličky a nemusíte sa nikoho doprosovať, keď potrebujete ísť na WC. Bohužiaľ, ukrátení ste zasa o súkromie. Neustále okolo vás prechádzajú pasažieri a stevardky s vozíkom.

No a teraz si vyberte: okienko alebo ulička?

Z psychologického hľadiska je výber sedadla zaujímavým testom vašej osobnosti. Napovedá o vašej potrebe slobody, komunikatívnosti a taktiež o schopnosti prispôsobiť sa. Musíte si zvoliť medzi tým, či BUDETE NIEKOHO RUŠIŤ, alebo NIEKTO BUDE OBŤAŽOVAŤ VÁS. Čo vám je milšie? Vďační diváci Podľa „odborníkov na dušu” je sedadlo pri okne napriek všetkému komfortnejšie. Máte tam svoj pokoj, súkromie a nikto vás zbytočne neotravuje. „Vyberajú si ho preto predovšetkým introverti, alebo ľudia, ktorí sú zahľadení sami do seba a do svojich potrieb, ” hovorí britská psychologička Becky Spelman a pokračuje: „Problém týchto jedincov je, že veľmi lipnú na svojich zvykoch. A keď im ich niekto naruší, často reagujú podráždene. Žijú si totiž vo svojej bubline.”

„Okienkári” majú však i svoju svetlú stránku. Patria síce medzi „sebeckejšiu” polovicu ľudstva, ale oplývajú zasa väčším sebavedomím ako ich susedia. Pohľad cez okno von (obzvlášť v lietadlách), im nenaháňa strach, ani v nich nevyvoláva úzkosť. Naopak, užívajú si ho. Sú to „ostrieľanejší” pasažieri. Milovníci vyhliadkových miest bývajú rozhodnejší aj v každodennom živote, dokážu bez problémov vyjadriť svoje potreby.

A že svojimi požiadavkami obťažujú okolie?

To im je srdečne jedno. Dôraz totiž kladú na svoje vlastné záujmy. Strážcovia uličiek Sedieť na mieste, okolo ktorého niekto neustále prechádza (letušky, pasažieri...), nie je žiadna radosť. Možno práve preto sú „uličkári” považovaní za silných jedincov, ktorí bez problémov odolávajú stresu. Psychológovia vyzdvihujú ich obetavosť, ohľaduplnosť a spoločenskú povahu. Podľa londýnskej psychologičky Becky Spelman existujú však výnimky: „Medzi ľuďmi sediacimi na vonkajších sedadlách nájdete aj zatrpknutých klaustrofobikov, alebo jedincov so slabším žalúdkom či močovým mechúrom.” Všeobecne sa o ľuďoch sediacich v uličkách tvrdí, že sú veľmi nepokojní a úzkostliví cestujúci, ktorí majú počas dlhej cesty problém pospať si. Do cieľa prichádzajú s očami červenými ako králiky a v tvári sa im odzrkadľuje únava. Patríte medzi nich?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 23:54