cream cake in glass
Zdroj: shutterstock.com

Chutné, svieže a zdravé: Letné dezerty, ktoré si okamžite zamilujete. Ktorý skúsite tento víkend?

Letné, horúce počasie si ľadové občerstvenia doslova pýta. Naša redakcia vám prináša tri svieže recepty, ktoré zvládne aj menej šikovná gazdinka.

Domáci jogurt s lesným ovocím
čas prípravy: 12 hodín

Potrebujeme na 4 porcie:
2 šálky bieleho jogurtu (3,8 % tuku), 1 ČL šafranu, 2 PL medu, 1 ČL kardamómu, čerstvé bobuľové ovocie

Postup:
Do veľkého sita nalejeme jogurt, sito umiestnime nad misku a vložíme do chladničky na 12 hodín. Do malej misky dáme šafran a asi 2 PL vriacej vody. Necháme 5 minút odstáť, zlejeme. Potom v miske premiešame jogurt, šafran, med a kardamóm. Nalejeme do misiek a vychladíme. Tesne pred servírovaním posypeme bobuľovým ovocím.

Jogurtové nanuky
čas prípravy: 5 hodín

Potrebujeme na 12 nanukov:
150 g zmesi čučoriedok a malín, 500 g gréckeho jogurtu (môže byť aj ochutený), med podľa chuti

Postup:
Čučoriedky vložíme do malého hrnca, na strednom ohni ich zahrievame, kým sa nerozvaria. Potom ich tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Tekutú čučoriedkovú zmes vymiešame s 250 g gréckeho jogurtu a dochutíme medom. Vznikne nám fialová časť nanuka. To isté spravíme s malinami a tekutú malinovú zmes vymiešame so zvyšným jogurtom a medom. Vznikne tak ružová časť nanuka. Ružovú zmes nalejeme ako prvú do nanukovej formy, potom fialovú. Dáme zamraziť. Hotovo.

yogurt ice cream
Zdroj: shutterstock.com

Zmrzlinový koláč
čas prípravy: 4,5 hodiny

Potrebujeme na 8 porcií:
500 ml smotanovej jahodovej zmrzliny, 200 g čerstvých jahôd nakrájaných na malé kúsky, 2 PL práškového cukru, 500 ml vanilkovej zmrzliny

Postup:
Zmrzlinu vyberieme z chladničky a necháme 10 minút zmäknúť. Medzitým si do formy, v ktorej budeme zmrzlinu mraziť, dáme potravinársku fóliu a potrieme ju zľahka olejom. Jahodovú zmrzlinu nakrájame a dohladka vymiešame. Polovicu jahôd rozmixujeme v mixéri s práškovým cukrom. Nakrájané jahody rozmiešame spolu s jahodovou zmrzlinou a zmes vylejeme na dno formy vystlanej potravinárskou fóliou. Dáme zamraziť na 4 hodiny. Z chladničky vytiahneme vanilkovú zmrzlinu, necháme u zmäknúť, rozmiešame na hladkú hmotu. Na zmrznutú jahodovú zmrzlinu vylejeme zmes rozmixovaných jahôd s práškovým cukrom a na ňu vanilkovú zmrzlinu. Dáme zamraziť na 4 hodiny a môžeme podávať.

Zdroj: shutterstock

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.