Ale aj vitariáni vedia príjemne osladiť život sebe i svojim blízkym dobrotami, v ktorých nie je veľké množstvo cukru a bielej múky, ako píše idnes.cz.
Raw nanuk magnum
Podľa receptu Vitalvibe
Zmrzlina (6 ks):
- 1 šálka namočených kešu orechov aspoň na 4 hodiny
- 0,3 l domáceho kokosového mlieka
- 3 lyžice svetlého kokosového nektáru
- 1 vanilkový struk
- štipka soli
- karamel
- 2 čajové lyžičky mandľového masla
- 1 hrsť datlí
- 1/2 čajovej lyžičky kokosového nektáru
- 1 lyžica kokosového oleja
- štipka vanilky
- štipka soli
Čokoládová poleva:
- 5 lyžíc tekutého kokosového oleja
- 5 lyžíc tekutého kakaového masla
- 1 lyžica svetlého kokosového nektáru
- 5 lyžíc raw kakaa
Postup:
Mixujte suroviny na krém dovtedy, kým zmes získa smotanovú konzistenciu. Ak je krém moc hustý, pridajte trochu kokosového mlieka. Nalejte do formy, pridajte drievko a nechajte zamraziť aspoň na 3 hodiny. Ak máte radi čokoládové nanuky, pridajte do zmesi trochu kakaového prášku.
Na výrobu karamelu bude potrebné rozmixovať rozpustený kokosový olej s datľami, nektárom, vanilkou a soľou. Výsledkom by mala byť podobná konzistencia, akú má karamel. Čokoládovú polevu vyrobíte z rozpusteného kokosového oleja, kakaového masla, nektáru a raw kakaa.
V poslednej fáze nanuky namočíme v čokoláde, ktorá stuhne skoro okamžite. Na rad potom prichádza karamelová vrstva. Pridajte po jednej lyžici karamelu na každú stranu nanuku a dajte späť do mrazničky aspoň na 10 minút. Na záver ešte raz namočte do čokoládovej polevy, posypte nasekanými mandľami alebo kokosom a dajte zmraziť, než čokoláda stuhne.
Jahodovo-kokosová zmrzlina
Podľa receptu Lifefood
Ingrediencie:
- 2 lyžice dužiny z kokosu
- 4 lyžice vody
- 2 lyžičky jahodovej marmelády
- 250 g jahôd
Postup:
Kokosová vrstva: Zmiešajte dužinu z kokosu, vodu a jahodovú marmeládu - ak chcete 100% raw zmrzlinu, namiesto marmelády môžete použiť proteínový puding.
Jahodová vrstva: Jahody roztlačte alebo rozmixujte. Podľa potreby doslaďte agáve sirupom.
Striedavo vyplňujte formičku a nechajte zmraziť cez noc.
Čokoládovo-kokosové srdce
Podľa receptu Jedlá lásky
Ingrediencie na kokosovú kôrku:
- 2 hrnčeky strúhaného kokosu
- 1/4 hrnčeka medu či agáve sirupu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
Ingrediencie na čokoládový krém: 2 hrnčeky datlí 1/2 hrnčeka kokosového oleja 3 lyžice kakaového masla 1/2 hrnčeka kakaového prášku 1/2 avokáda štipka vanilky štipka soli
Postup:
Pripravte si tortovú formu v tvare srdca, dno vyložte potravinovou fóliou.
Všetky ingrediencie premixujte v kuchynskom robote tak, aby vznikla lepkavá hmota. Vzniknutú hmotu rozprestrite na fóliu a lyžicou uhlaďte do rovnomernej plochy.
Datle nechajte 1 až 2 hodiny namočené vo vlažnej vode. Kokosový olej aj kakaové maslo rozpustite v sušičke alebo vo vodnom kúpeli.
Do mixéra vložte všetky ingrediencie a mixujte do hladka. Ak máte slabší mixér, datle pokrájajte na kúsky. Vzniknutý krém nalejte do formy na vrstvu kokosu.
Tortu dajte do chladničky a približne za šesť hodín bude torta stuhnutá.
Avokádovo-limetkové koláčiky
Podľa receptu blogerka Michaely Šupákovej alias Suši
Ingrediencie:
- 1 hrnček kešu (alebo akýchkoľvek iných orieškov)
- 3/4 hrnčeka datlí
- 2 lyžice datlového sirupu
- 1/2 hrnčeka kokosového masla (nepliesť si s kokosovým olejom)
- 1/2 avokáda
- 1/4 hrnčeka čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
- 2 lyžice medu
- štipka soli
Kešu oriešky, datle a datľový sirup rozmixujte na lepkavé cesto a vyložte ním jednotlivé formičky v plechu na muffiny. Pretože sa hmota naozaj celkom lepí, použite ten nekvalitnejší plech na muffiny, aký doma máte.
Aby sa vám koláčiky lepšie vyťahovali, môžete ešte dopredu vložiť do každej formičky prúžok papiera na pečenie.
Krém pripravíte rozmixovaním avokáda, kokosového masla, limetkovej šťavy, medu a štipky soli. Mixujte, kým nebude perfektne hladký. Potom ním naplňte každý košíček a všetko nechajte v mrazničke stuhnúť. Pred podávaním košíky posypte nastrúhanou limetkovou kôrou a lístkom medovky.