StoryEditor

Recepty na zdravé maškrty, z ktorých sa vám budú zbiehať sliny

27.06.2019, 07:20
Recepty a tipy
Pod pojmom vitariánska (surová) strava sa ľuďom často vybavia najmä šaláty a čerstvá zelenina a ovocie.

Ale aj vitariáni vedia príjemne osladiť život sebe i svojim blízkym dobrotami, v ktorých nie je veľké množstvo cukru a bielej múky, ako píše idnes.cz.

Raw nanuk magnum

Podľa receptu Vitalvibe

Zmrzlina (6 ks):

  • 1 šálka namočených kešu orechov aspoň na 4 hodiny
  • 0,3 l domáceho kokosového mlieka
  • 3 lyžice svetlého kokosového nektáru
  • 1 vanilkový struk
  • štipka soli
  • karamel
  • 2 čajové lyžičky mandľového masla
  • 1 hrsť datlí
  • 1/2 čajovej lyžičky kokosového nektáru
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • štipka vanilky
  • štipka soli

Čokoládová poleva:

  • 5 lyžíc tekutého kokosového oleja
  • 5 lyžíc tekutého kakaového masla
  • 1 lyžica svetlého kokosového nektáru
  • 5 lyžíc raw kakaa

Postup:

Mixujte suroviny na krém dovtedy, kým zmes získa smotanovú konzistenciu. Ak je krém moc hustý, pridajte trochu kokosového mlieka. Nalejte do formy, pridajte drievko a nechajte zamraziť aspoň na 3 hodiny. Ak máte radi čokoládové nanuky, pridajte do zmesi trochu kakaového prášku.

Na výrobu karamelu bude potrebné rozmixovať rozpustený kokosový olej s datľami, nektárom, vanilkou a soľou. Výsledkom by mala byť podobná konzistencia, akú má karamel. Čokoládovú polevu vyrobíte z rozpusteného kokosového oleja, kakaového masla, nektáru a raw kakaa.

V poslednej fáze nanuky namočíme v čokoláde, ktorá stuhne skoro okamžite. Na rad potom prichádza karamelová vrstva. Pridajte po jednej lyžici karamelu na každú stranu nanuku a dajte späť do mrazničky aspoň na 10 minút. Na záver ešte raz namočte do čokoládovej polevy, posypte nasekanými mandľami alebo kokosom a dajte zmraziť, než čokoláda stuhne.

raw mango icecream shutterstock.com

Jahodovo-kokosová zmrzlina

Podľa receptu Lifefood

Ingrediencie:

  • 2 lyžice dužiny z kokosu
  • 4 lyžice vody
  • 2 lyžičky jahodovej marmelády
  • 250 g jahôd

Postup:

Kokosová vrstva: Zmiešajte dužinu z kokosu, vodu a jahodovú marmeládu - ak chcete 100% raw zmrzlinu, namiesto marmelády môžete použiť proteínový puding.

Jahodová vrstva: Jahody roztlačte alebo rozmixujte. Podľa potreby doslaďte agáve sirupom.

Striedavo vyplňujte formičku a nechajte zmraziť cez noc.

strawberry icecream shutterstock.com

Čokoládovo-kokosové srdce

Podľa receptu Jedlá lásky

Ingrediencie na kokosovú kôrku:

  • 2 hrnčeky strúhaného kokosu
  • 1/4 hrnčeka medu či agáve sirupu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja

Ingrediencie na čokoládový krém: 2 hrnčeky datlí 1/2 hrnčeka kokosového oleja 3 lyžice kakaového masla 1/2 hrnčeka kakaového prášku 1/2 avokáda štipka vanilky štipka soli

Postup:

Pripravte si tortovú formu v tvare srdca, dno vyložte potravinovou fóliou.

Všetky ingrediencie premixujte v kuchynskom robote tak, aby vznikla lepkavá hmota. Vzniknutú hmotu rozprestrite na fóliu a lyžicou uhlaďte do rovnomernej plochy.

Datle nechajte 1 až 2 hodiny namočené vo vlažnej vode. Kokosový olej aj kakaové maslo rozpustite v sušičke alebo vo vodnom kúpeli.

Do mixéra vložte všetky ingrediencie a mixujte do hladka. Ak máte slabší mixér, datle pokrájajte na kúsky. Vzniknutý krém nalejte do formy na vrstvu kokosu.

Tortu dajte do chladničky a približne za šesť hodín bude torta stuhnutá.

Avokádovo-limetkové koláčiky

Podľa receptu blogerka Michaely Šupákovej alias Suši

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kešu (alebo akýchkoľvek iných orieškov)
  • 3/4 hrnčeka datlí
  • 2 lyžice datlového sirupu
  • 1/2 hrnčeka kokosového masla (nepliesť si s kokosovým olejom)
  • 1/2 avokáda
  • 1/4 hrnčeka čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • štipka soli

Kešu oriešky, datle a datľový sirup rozmixujte na lepkavé cesto a vyložte ním jednotlivé formičky v plechu na muffiny. Pretože sa hmota naozaj celkom lepí, použite ten nekvalitnejší plech na muffiny, aký doma máte.

Aby sa vám koláčiky lepšie vyťahovali, môžete ešte dopredu vložiť do každej formičky prúžok papiera na pečenie.

Krém pripravíte rozmixovaním avokáda, kokosového masla, limetkovej šťavy, medu a štipky soli. Mixujte, kým nebude perfektne hladký. Potom ním naplňte každý košíček a všetko nechajte v mrazničke stuhnúť. Pred podávaním košíky posypte nastrúhanou limetkovou kôrou a lístkom medovky.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 02:06