Katarína Kincelová
StoryEditor

Pád na dno. Z prehliadkových mól skončila v nemocnici

06.01.2018, 09:00
Životný štýl
Bola krásna, mladá, úspešná a život si užívala plnými dúškami. Modelka a tanečnica Ivana Kičikoleva roky žiarila v šoubiznise. Možno by si aj dnes ľahkovážne užívala túto pozlátku, keby jej do cesty neprišla vážna choroba. Dnes je iná... Skúsenejšia, zrelšia a hĺbavejšia.

Vysokú blondínku Ivanu Kičikolevu určite poznáte. Má neuveriteľne dlhé nohy a do tváre je veľmi podobná Ivanke Trump. Pred pár rokmi by ste ju určite videli v spoločnosti Romany Škamlovej a s proseccom v ruke. Ivana bola jednoducho kráskou a súčasťou slovenského šoubiznisu.

Ivana žila intenzívnym a aktívnym životom. Všetko sa však zmenilo, keď vážne ochorela. Dlho si svoju chorobu nepripúšťala. Cestovala, lietala a robila módne prehliadky s obrovskými bolesťami tela. Keď už to bolo nezvládnuteľné, musela vyhľadať lekársku pomoc. Dokonca sa stala ležiacou pacientkou v Piešťanoch. Diagnóza znela reumatoidná artritída. Mala len dvadsaťosem rokov a na oddelení ležala s imobilnými dôchodkyňami.

„Rok a pol som nebola schopná ničoho. Bola som len ležiacou pacientkou. Mala som obrovské fyzické bolesti, nebola som schopná vôbec nič robiť, nebola som schopná sa o seba postarať. Bolo to ťažké nielen pre mňa, ale aj pre moju rodinu a partnera. Choroba nabúrala celý môj život,“ spomína na ťažké časy. Ivana Kičikoleva prišla o prácu, ktorú milovala. Musela vo veľmi vážnom zdravotnom stave dokončiť vysokú školu. Napokon sa jej to podarilo. Rodina ju podržala v tom najťažšom životnom období. „Musela som sa zmieriť s tým, čo sa stalo. A taktiež s tým, že to, čo bolo predtým, už nepríde. Musela som sa sústrediť na budúcnosť. To však hovorím teraz. Pred tromi rokmi by som takto určite nerozprávala. Všetko je vývoj a všetko je proces. Bolo ťažké sa s tým vôbec zmieriť a dodnes na tom pracujem,“ spomína modelka. Z prehliadkového móla sa ocitla priamo na piešťanskej reumatológii.

Ivana Kičikoleva Katarína Kincelová

Ochorenie ako dar

V treťom roku choroby začala nachádzať nové možnosti, ako si pomôcť. Vtedy sa začala Ivanina cesta sebapoznania. „Začala som čítať knihy. Niekto hovorí, že choroba ti príde ako dar, aby si sa konečne zobudila. Už teraz vidím, čo všetko mi choroba dala. No pred tromi rokmi som to tak nevnímala. Stále sú tam veci, ktoré by som si priala mať inak. Moja choroba ma donútila pozrieť sa do seba a na seba a naučila ma hovoriť ľuďom, čo naozaj cítim, byť autentická a strážiť si svoju energiu.“ Dnes sa nebojí povedať NIE, prípadne si povedať svoj vlastný názor. Ivana sa neobáva toho, že ju niekto pre jej názory nebude mať rád. Chápe, že v živote existujú obe polarity a je úplne prirodzené, že niektorých ľudí máme radi a iných nie. Momentálne berie svoju chorobu ako možnosť odhodiť masku a vyberať si ľudí vo svojom živote.

Životná láska prežila aj ťažké skúšky

Modelka a tanečnica tvorí už piaty rok pár so švajčiarskym tenistom Marcom Chiudinellim. Keď Ivanka vážne ochorela, boli spolu necelý rok. „Môj vzťah bol vtedy veľmi čerstvý a krehký. Moja vážna situácia bola pre nás nová a ja som bola hysterická, negatívna a obviňovala som celý svet z toho, čo sa mi prihodilo.To však vidím až dnes, s odstupom.“ Momentálne berie svoju chorobu ako možnosť odhodiť masku a vyberať si ľudí vo svojom živote.

"Veď kvôli vážnym chorobám sa rozpadajú aj dvadsaťročné manželstvá. Na istý čas sme sa vtedy s Marcom rozišli. Jednoducho povedané, bola som chorá, imobilná, bez práce, príjmu i bez priateľa. Myslím, že sa tomu vraví DNO!“ priznáva. Kiči, ako ju prezývajú kamaráti, sa musela upokojiť, postaviť na vlastné nohy a zbaviť sa paniky či strachu z neistoty. Po pár mesiacoch to nevydržali a dali sa opäť dohromady. „Môj priateľ už vtedy vedel, do čoho ide, a postavil sa k tomu ako správny muž. V našom vzťahu sme prešli kadečím. Museli sme  vládnuť rozdielne mentality, jazykovú bariéru, ale aj moju chorobu. Dnes je pre mňa  Marco spoločne s mojou sestrou a rodinou úžasná opora.“ Dvojica má na prvý pohľad vzťah na diaľku, no momentálne neubehne ani týždeň, aby sa nevideli. Marco chodí na Slovensko, Ivana lieta do Švajčiarska, cestujú spoločne do zahraničia a navštevujú tenisové turnaje. „Život s tenistom nie je vôbec  jednoduchý. Pred zápasom sa musí sústrediť, dobre vyspať a trénovať. Nemôžem ho ničím rozrušiť či zaťažovať. Nie vždy to bolo ľahké. Najmä ak som mala bolesti a nemohla som v noci spať,“ tvrdí modelka. Ich vzťah je po rokoch istejší a kvalitnejší. Nechýba v ňom láska a empatia. Navzájom sa podporujú a učia jeden od druhého.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:02